האיום של סגירת סניפי רשתות קמעונאות בארה"ב - הזדמנות לבעלי הקניונים

רשתות הכלבו משלמות למרכזי הקניות שכר דירה של כ-3-10 דולר לרגל רבועה

קבוצת סיימון פרופרטי וג'נרל גרואת' פרופרטיס (General Growth), שתי רשתות מרכזי הקניות המסחריים הגדולות בארצות הברית, עשויות להפוך את החללים הפנויים במרכזי הקניות שברשותן לאמצעי לשיפור תוצאותיהן.

המגמה הניכרת לאחרונה של מיזוג רשתות קמעונאיות בארצות הברית משמעה, כי חנויות כלבו המתקשות לעמוד בתחרות עשויות להיסגר.

רשתות זולות או רשתות התמחות, החל מרשת טארגט וכלה בדיק'ס ספורטינג גודס, מוכנות לתפוס את הנדל"ן המתפנה. כך מעריכים אנליסטים ומשקיעים בארה"ב, כאחד. בהקשר זה יש לציין, כי רשת האלקטרוניקה בסט ביי הודיעה לאחרונה, כי בכוונתה לפעול להרחבת סניפיה ולהגדיל את מספר סניפיה במרכזי הקניות.

בעלי מרכזי הקניות עשויים לשפר את רווחיהם גם כתוצאה מסיום הסכמי שכירות ארוכי שנים עם רשתות כלבו, שתומחרו לפני שנים לא מעטות עתה עם עזיבתן של רשתות אלו את מרכזי הקניות, אומר ריצ'ארד לאטלה, מנהל בכיר בספקית שירותי הנדל"ן Cushman & Wakefield.

לאטלה מסביר: בעוד שרשתות הכלבו משלמות למרכזי הקניות שכר דירה של כ-3-10 דולר לרגל רבועה, רשתות מתמחות משלמות למרכזי הקניות, שופינג מולס, סך של 14-18 דולר לרגל רבועה.

"הן (סיימון פרופרטי וג'נרל גרואת' פרופרטיס, ר.ש.) עומדות בפני גידול בביקוש של אלו המבקשים להיכנס למרכזי הקניות", אומר ג'יימס קורל, מנהל ההקשעות בקרן הנדל"ן כהן אנד סטירס, המנהלת נכסים בהיקף 15 מיליארד דולר.

בעלי מרכזי הקניות צופים להרוויח מביקוש גדל של הרשתות המוזלות ומהרשתות המתמחות, המתמקדות בסוג מסוים של מוצרים, כגון מוצרים לבית או ספרים, לחנויות במרכזי הקניות. זאת בשל פיחות הולך ונמשך במספר האתרים המתאימים לחנות בודדת בערים הגדולות.

"אנו לא מתקשים למצוא קמעונאים המוכנים לתפוס את מקומן של רשתות הקמעונאות, המבקשות לסגור את חנויותיהן (במרכזי הקניות, ר.ש.), בשל ירידה בתוצאותיהן", אומר ריצ'ארד סוקולוב, נשיא והמנהל בפועל של סיימון פרופרטי, בעלת מרכזי הקניות הגדולה בארה"ב.

"רשתות כגון טארגט ודיק'ס ספורטינג גודס מחפשות אחר מרכזי קניות נוספים לפתוח בהם את חנויותיהן" אומר סוקולוב. רשתות מתמחות נוספות בארה"ב מתרחבות בתקופה זו.

"בד בת' אנד ביונד" מניו ג'רזי, רשת הריהוט הביתי הגדולה בארה"ב, הוסיפה אשתקד 92 סניפים, גידול של 15%, תוך שהיא צופה לפתוח 85 סניפים נוספים השנה.

גאפ, רשת הביגוד הגדולה בארה"ב, הודיעה באפריל האחרון, כי בכוונתה להוסיף 260 סניפים עד לשנת 2007, לאחר שבשנתיים האחרונות סגרה יותר סניפים משהוסיפה.

כאמור, רשת בסט ביי, קמעונאית האלקטרוניקה הגדולה בעולם, הודיעה לאחרונה על כוונה לפתוח 1,200 סניפים חדשים בצפון אמריקה, לעומת 200 סניפים בלבד על פי התכנית המקורית. לרשת, שבסיסה בריצ'פילד מינסוטה, 850 סניפים בצפון אמריקה, והיא מוסיפה כ-75 סניפים מדי שנה.

כחלק מההרחבות הנמשכת של הרשת, גם מספר סניפיה במרכזי הקניות הולך וגדל. בסוף שנת 2000 (השנה הפיסקלית) כ-15 סניפים (4.2%), מתוך 357 סניפים של הרשת בארה"ב, היו במרכזי קניות סגורים. בסוף השנה הפיסקלית של 2005 37 סניפים, או 5.5%, מתוך 668 סניפי הרשת היו במרכזי קניות סגורים.

אולם, יש לציין, כי השלמת המיזוג של סירס, Roebuck & Co וקיי מארט, כמו גם המיזוג התלוי בין פדרייטד דיפרטמנט סטורס ומיי דיפרטמנט סטורס, נושאת בחובה סיכונים מסויימים לבעלי הנדל"ן ומרכזי הקניות.

בעלי הקניונים עשויים למצוא עצמם בבעיה לא קטנה אם רשתות אלו יחליטו במקביל על סגירתם של 100 סניפים או יותר, אומר האנליסט לואיס טיילור, מדויטשה בנק.

רווחיה של ג'נרל גרואת', בעלת הקניונים השניה בגודלה בארה"ב, רשמו גידול בכל אחת משלוש השנים האחרונות. ב-2004 הסתכמו רווחי החברה בכ-267.9 מיליון דולר, לעומת רווח שנתי של 263.4 מיליון דולר ב-2003.

בהקשר זה נציין, כי ב-12 החודשים האחרונים זינקו מניות החברה ב-35% - שיעור חד יחסית למניות בענף הנדל"ן המניב. מניית החברה השיגה תשואת יתר בתקופה האמורה לעומת עלייה של 24% במדד ענף הנדל"ן של בלומברג.

רווחיה של חברת סיימון פרופרטי ירדו בשנה האחרונה ל-343 מיליון דולר, מ-368.7 מיליון דולר בשנה שקדמה, בעיקר בגין הוצאות משפטיות. ואולם, בדומה לג'נרל גרואת', גם מניית סיימון פרופרטי נהנתה מעליות חדות ב-12 החודשים האחרונים - עלייה של 38%.

סיימון פרופרטי ובעלי קניונים אחרים מציינים, כי לאור הסבירות להעלאת מחירי השכירות בגין שוכרים חדשים, סגירת סניפים של רשתות הקמעונאות הגדולות, לא מהווה רק איום, כי אם גם הזדמנות.

אלא שלא רק רשתות התמחות ורשתות מוזלות מהוות הזדמנות לבעלי מרכזי הקניות. רשת וול מארט, רשת הקמעונאות הגדולה בעולם, ובוקסלרס בורדרס, הודיעו כי עקב המיזוגים האמורים, הן בוחנות הזדמנויות נדל"ניות.

רשתות דוגמת סירס וטויס אר אס שכרו את סניפיהן הנוכחיים בהסכמים ארוכי טווח, למספר עשורים, והן תופסות כיום מתחמים במרכזי קניות באיזורים בעלי צפיפות כה רבה, המקשה על בנייה חדשה בהם.

פרט לרשתות, רשתות נוספות מחפשות כיום אחר מקום פנוי בקניונים הסגורים, כך לדברי בעלי הקניונים. בין רשתות אלו נציין את בארנס אנד נובל, ליננס אנד ת'ינגס, לואס, הום דיפו, סטייפלס, אופיסמקס וקוהל'ס.