המשקיעים בארצות הברית רוכשים השנה בתים בקצב שיא, ומוסיפים בכך דלק נוסף לשוק בוער מלכתחילה. כך נפתחה לאחרונה כתבה בוול סטריט ג'ורנל הסוקרת את התופעה.
בשליש הראשון ב-2005 היוו המשקיעים עשירית מכלל בקשות המשכנתאות בארצות הברית, כך עולה מנתונים שפורסמו לאחרונה על ידי LoanPerformance, חטיבה בפירסט אמריקן קורפ.
לצורך השוואה, בשליש הראשון ב-2005 היוו המשקיעים 9.86% מנוטלי המשכנתאות בארה"ב, זאת לעומת שיעור של 8.67% ב-2004 ולעומת שיעור נמוך בהרבה של 6% בשנת 2001.
בכתבה בוול סטריט ג'ורנל מוסיפים, כי המספרים האמיתיים של היקף נטילת משכנתאות לרכישת בתים ולהשקעה עשויים להיות אף יותר גבוהים, מכיוון שהמספרים המצויינים מעלה אינם כוללים משכנתאות לרכישת בתים יד שנייה, המניבים אף הם שכר דירה מהשכרה.
בעניין זה מוסיפים ב- LoanPerformance, כי שיעור לוקחי המשכנתאות לצורך רכישת בית יד שנייה, עלה השנה לרמת שיא של 7.19% מכלל המשכנתאות (נכון לסוף חודש אפריל), לעומת שיעור של 6.05% ב-2004, ושיעור של 2.18% ב-2001.
הביקוש הגובר לבתים מצד המשקיעים בארה"ב העלה את רמת החששות מפני גידול ספקולטיבי במחירי הבתים בארה"ב, לצד גידול שאינו לחלוטין טבעי במספר מכירות הבתים.
החששות בקרב רבים הם שמחירי הנדל"ן עלו בשיעור חד מדי - ועומדים בפני שינוי כיוון שישפיע חדות על הכלכלה האמריקאית והעולמית.
המשקיעים בארה"ב מתייחסים לנדל"ן כאל אפיק השקעה אלטרנטיבי להשקעה במניות ואגרות חוב, ורואים בנדל"ן הזדמנות לגריפת רווחים תוך ניצול רמת הריביות הנמוכה היסטורית במדינה, אף לאחר שרצף העלאות הריבית במדינה לא נפסק גם החודש.
כזכור, המגזין היוקרתי 'אקונומיסט' כינה לאחרונה את המצב הנוכחי בשוק הבתים העולמי, "הבועה הגדולה בהיסטוריה", והזהיר אותנו להכין את הממחטות לקראת הפקיעה הבלתי נמנעת.
אבל לא רק האקונומיסט הזהיר אותנו מכך אלא גם יו"ר הבנק המרכזי האמריקני, אלן גרינספאן, שבדרכו המרומזת אמר כי אין בארה"ב בועת נדל"ן במישור הארצי, אך יתכן וישנן בועות קטנות בשווקים שונים במדינה או כפי שהגדיר זאת - "קצף".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.