אתר ההנצחה בצ'ק פוינט צ'רלי בברלין בסכנה

לאחר נפילת החומה, מכרה עיריית ברלין את המתחם לקבוצת משקיעים אמריקניים, שתכננה להקים במקום מרכז קניות מפואר. אלא שזו פשטה את הרגל

מאות אנשים התאספו בתחילת חודש יולי במרכז ברלין, בירת גרמניה המאוחדת, וצפו בתנדהמה בפירוק אחד מאתרי ההנצחה החשובים של העיר - נקודת הגבול ההיסטורית צ'ק פוינט צ'רלי, שהפרידה בין חלקה המזרחי, הקומוניסטי, של העיר, לחלקה המערבי, הדמוקרטי.

האירוע הטרגי התרחש לאור תום חוזה השכירות על המתחם, וחוסר היכולת של המפעילים לרכוש אותו תמורת כ-43 מיליון דולר.

צ'ק פוינט צ'רלי, שהוקמה ב-1961 על ידי הצבא האמריקני, שימשה לאורך השנים כנקודת המעבר בין גרמניה המזרחית לגרמניה המערבית. משני צדי הגבול ניצבו משך עשרות שנים חמושים אמריקניים וסובייטים- מה שהפך את האתר למקור למיתוסים וסיפורי גבורה, ונשזר בהיסטוריה הכואבת של גרמניה המפולגת.

לאחר נפילת החומה, מכרה עיריית ברלין את המתחם לקבוצת משקיעים אמריקניים, שתכננה להקים במקום מרכז קניות מפואר. בשנת 2002 פשטה קבוצת המשקיעים האמריקניים את הרגל, והאתר הושכר למפעיליו הנוכחיים, שמיקמו בו עשרות צלבים שחורים, לזכרם של הנספים בתקופת המלחמה הקרה, שניסו לערוק ממזרח העיר למערבה, ונורו.

עם השנים הפך האתר לאבן שואבת לתיירים, ונחשב לאחד מאתרי ההנצחה החשובים בגרמניה. בשנה שעברה ביקרו במתחם, הכולל גם שחזור של נקודת המעבר עצמה ומוזיאון לזכר אותה תקופה, כ-700,000 איש. הוא היווה נדבך חשוב בעליית קרנה של ברלין על מפת התיירות הבינ"ל.

עם זאת, לאורך השנים, הפך רחוב פרידריך, בו ממוקם המתחם, לאחד המרכזיים והיוקרתיים בברלין, ובנוסף לאזור הקניות המרכזי של בירת גרמניה.

בעלי המקום כיום, הבנק הגרמני BAG, ציינו עם פירוק האתר, כי תום מועד השכירות, ואי היכולת של המפעילים לרכוש את המקום, הם עילה מספקת לפנותו ולנצל את הפוטנציאל הנדל"ני העצום, הטמון בו.

הצלבים יאוחסנו

"איפה הברלינאים ?" שאג אזרח קשיש שעבר במקום מול מצלמות הטלוויזיה שתיעדו את פירוק האתר. "התמונות האלה (של פירוק האתר - ר.מ.) הן בושה לגרמניה כולה. לפחות כ-100,000 איש היו צריכים לעמוד ולמחות פה היום", הוסיף אותו אדם בטון נסער, והדגיש כי המקום יקר לליבו ממש כמו בני משפחתו.

כ-1,070 צלבים הרכיבו את אתר ההנצחה של צ'ק פוינט צ'רלי, רעיון שהגה מייסד המקום, לזכרם של הנספים שניסו לחצות את הגבול בתקופת המלחמה הקרה.

Alexandra Hildebrandt, אלמנתו של המייסד, המנהלת עד היום את המתחם, עשתה עד למועד האמור מאמצים כבירים על מנת להשיג סיוע להצלתו, אך הדבר לא עלה לבסוף בידה.

על מסכי הטלוויזיה נראו פועלים במעילים צהובים אדישים למדי כשפירקו בזה אחר זה את הצלבים שהוצבו במקום. הבנק BAG השלים את התמונה, ופרסם כי מצא קונה למתחם, שממתין להקים בו מיזם נדל"ני.

עם זאת, הערכות בגרמניה, כי שינוי ייעודו של המתחם לא יתבצע במהירות. Hildebrandt מצידה נראתה נסערת למדי בעת האירוע, והודיעה כי הצלבים יאוחסנו במקום בטוח, וכי היא עצמה תעשה כל מאמץ על מנת לרכוש את המתחם בכל זאת, ולהבטיח להשיב את אתר ההנצחה על כנו.

Hildebrandt גם פנתה לאחרונה למספר חברות, בהן ענקית הרכב הגרמנית דיימלר-קרייזלר, בבקשת סיוע, ומאז היא מנסה לשדר בתקשורת הגרמנית, כי אתר ההנצחה אינו מהווה רק סמל לתקופת המלחמה הקרה.

"צ'ק פוינט צ'רלי היא סמל של חירות עבור העם הגרמני, חירות שיהיה קשה מאוד ליטול ממנו", ציינה רק לפני כשבוע בראיון טלוויזיוני, והוסיפה שתמשיך להיאבק למען המולדת ולמען חזונו של בעלה.