גרינפלד רצה מימון למזרח אירופה, הבנקאים המליצו על 60 יחידות דיור במושב

יוסף גרינפלד קשה לשכוח את העובדה שבתחילת הדרך הבנקים הפנו לו עורף. "כשקנינו (מתכוון אליו ולאבי שנור, שותפו בעסקי היהלומים ובקרדן - ג.פ.) את קרדן לפי שווי של 3 מיליון דולר, לא ידענו שהיא תהיה שווה 1.5 מיליארד דולר כעבור 13 שנים, אבל ידענו שללכת למזרח אירופה זה נכון", הוא מספר. אבל התקופה הייתה אחרת - העיניים של היזמים הישראלים הופנו בעיקר פנימה, לתוך הפרובינציה הישראלית, וכמעט שלא היו מי שפעלו בחו"ל, בוודאי לא בהיקפים דומים לאלה שאנחנו עדים להם היום.

"איתרנו קרקע בפולין ששווייה היה 6 מיליון דולר, שעליה עמד מפעל ישן שהיה על סף פשיטת רגל. עשיתי סיבוב בשטח וראיתי שהמפעל יושב על ציר ראשי בין שדה התעופה למרכז העיר של ורשה. המפעל זיהם את הקרקע והיה צריך להשקיע גם בניקיון שלה, אבל המיקום היה מצוין, וביחד עם מה שחשבנו על פולין זו נראתה לנו עסקה טובה", משחזר גרינפלד את תחילת הדרך בפולין.

"ואז, כשהסתובבתי בין הבנקים הגדולים כדי לגייס כסף לפרויקט, אמרו לנו משפט שאני זוכר כאילו נאמר אתמול: 'אנחנו חושבים שלישראלים אין יתרון מחוץ לישראל'. זה נאמר על סמך ניסיונות כושלים של ישראלים אחרים בחו"ל באותה תקופה. אני כן חושב שלישראלים יש יתרונות מול גופים אחרים שנמצאים שם - יכולת יזמית היא באופי של הישראלים וזה משהו שאין להרבה יזמים אחרים, אבל זה לא שכנע אותם", מספר גרינפלד.

"הם גם ידעו להגיד שמזרח אירופה זה מאוד מסוכן. אחד מהבנקאים אמר לי: 'עזוב אותך ממזרח אירופה. יש לי חבר שהוא ראש ועד מושב, ויש שם חלקה שאפשר להקים עליה 60 יחידות דיור. לך על זה, ואני אממן אותך'. זה קרה בשנת 1994. היום כולם רואים מה קורה במזרח אירופה - אין חברה שלא הולכת לשם", אומר גרינפלד.

באותה תקופה שוק ההון לא היה מפותח כפי שהוא כיום ותשובה שלילית מהמערכת הבנקאית היוותה חסם משמעותי בדרך להשגת מימון לפעילותה של קרדן במזרח אירופה. אבל גרינפלד לא אמר נואש ו"גירד" את מיליוני הדולרים שהיה זקוק להם כדי לממן את הפרויקט. "חיברנו אלינו משקיעים זרים. סיטיבנק הצטרף והשקיע 10% באקוויטי לפי שווי של 22 מיליון דולר. השאר זה היסטוריה. ההשקעה של סיטי פתחה לנו צוהר פיננסי, כשהמטרה הייתה להראות להם שאנחנו יודעים לעבוד, מכיוון שלמרות שהם עשו פי 10 על ההשקעה שלהם, די היה בטעות אחת כדי להרוס את כל הרושם שבנינו", מספר גרינפלד.

היום מתחם מוקטוב, אותו מתחם עסקים שהוקם בוורשה על הקרקע המזוהמת של המפעל, הוא אחד מאזורי העסקים הגדולים והמשגשגים בפולין, הנחשב למבוקש ביותר ומאכלס את משרדי כל החברות הבינלאומיות. בסוף 2006 נמכר המרכז ב-290 מיליון דולר והניב לקרדן רווח של 50 מיליון דולר. "היום אנחנו אזרחים מאוד מכובדים בכל מזרח אירופה, ובפרט בפולין", אומר גרינפלד ומעלה חצי חיוך של סיפוק על-פניו. לא יותר.