התיקון הזה נחוץ

האג"ח האמריקניות לעולם יהוו עבור המשקיעים מפלט בתקופות של אי-ודאות

לאתרי הפורטל הפיננסי: [לאתר אג"ח] [לאתר קרנות הנאמנות] [לאתר המעו"ף] [לאתר תעודות סל]

בזווית הלוקאלית הצרה שלנו, הירידות החדות בשווקים ביומיים האחרונים החזירו אותנו לשתי נקודות זמן בולטות בחודשיים האחרונים: תחילת חודש מאי - אז נשק שוויה של קבוצת אפריקה ישראל ל-7 מיליארד דולר, ואמצע אותו חודש - אז השתוו לרגע תשואות האג"ח השקליות והאמריקניות ל-10 שנים. בכל אחת מהפעמים הללו כתבנו שמדובר באנומליה, ורבים וטובים ידעו להסביר לנו כמה אנחנו טועים. כיום, כאמור רק חודשיים מאוחר יותר, הנתונים מדברים בעד עצמם: שוויה של אפריקה ישראל נחתך בשליש ופער התשואה של האג"ח השקליות אל מול האמריקניות תפח ליותר מ-1%.

אם להתרכז בתהליך שעבר השוק הסולידי, הרי שכל מי שחשב שההבדל בין האג"ח השקליות לאמריקניות מתמצה בתנודת המטבעות הצפויה או בטרנד כלכלי חזוי - התבדה, וזהו לדעתנו אחד המסרים החזקים ביותר של התיקון האחרון בשווקים: האג"ח האמריקניות לעולם - או לפחות לעוד הרבה שנים קדימה - יהוו עבור המשקיעים מפלט בתקופות של אי-ודאות, והאג"ח הישראליות כנראה תמיד יהיו מקום שהמשקיעים יברחו ממנו בתקופות מסוג זה. על כן, לא יכול להיות שפער התשואה, או במילים אחרות פרופיל הסיכון-סיכוי שלהן יהיה כמעט זהה, שכן מדובר - כפי ששוב התברר - בשני נכסים בעלי אופי שונה.

בשורה התחתונה, אנחנו כמובן לא חוזרים לשתי נקודות הזמן הללו כדי לקשור לעצמנו כתרים, אלא רק להמחיש עד כמה השווקים הפיננסיים היו אופוריים בחודשים האחרונים, ולא תמיד שיקפו נכונה את המציאות הכלכלית. על כן, לא צריך להתפלא יתר על המידה מהתיקון הנוכחי, שהיה נחוץ כדי לרענן מעט את השווקים במסע העליות החמש-שנתי התקדימי שלהם.

אם נחזור שוב לרגע לדוגמה המובאת לעיל, הרי שהאג"ח השקליות - כמו גם מניית אפריקה ישראל - ממשיכים להיות נכסי השקעה טובים, רק שהיום הם מתומחרים בצורה כלכלית ומציאותית יותר לנוכח פרופילי הסיכון-סיכוי הספציפיים שלהם - וזה גם לדעתנו מה שינחה גם את השווקים מפה והלאה.

המציאות הכלכלית הרי גורסת שבתקופה של ריביות נמוכות, כמו זאת שאנחנו עדיין נמצאים בה כיום, הכסף ימשיך לחפש אלטרנטיבות השקעה ראויות, ושוקי ההון צפויים להמשיך ולהיות נמען מרכזי בתהליך הזה. אמנם כפי ששלטה האופוריה עד לא מזמן, ביומיים האחרונים שולטת הפאניקה, אך לדעתנו גם הפעם צריך השכל הישר לדבר ולא הרגש.