ועדת האיתור של המוסד לביטוח לאומי בוחנת 3 מועמדים סופיים לתפקיד המנכ"ל

שוק העבודה בשיא חיובי, ובממשלה ממתינים למנכ"לים הבאים של שירות התעסוקה וביטוח לאומי; האם השיקול המקצועי ינצח?

בעוד נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על המצב התעסוקתי הטוב ביותר בישראל מאז 1996, שני תפקידי מפתח הקשורים לשוק העבודה עדיין מחכים לאיוש: מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, ד"ר יגאל בן-שלום, יפרוש ב-31 בינואר ובימים אלה אמורה לסיים ועדת האיתור את עבודתה במציאת מחליפו; ומנכ"לית שירות התעסוקה, אסתר דומיניסיני, שכבר פרשה מתפקידה, אולם נראה כי פרסום שמו של המנכ"ל הבא יתעכב מעט, במיוחד על רקע התמודדותם של שניים מיועציו של שר התמ"ת, אלי ישי.

ל"גלובס" נודע כי ועדת האיתור של המוסד לביטוח לאומי בוחנת כעת 3 מועמדים סופיים, בהם גם דומיניסיני. לצידה נבחנים עו"ד עופרה פרידמן, יו"ר נעמ"ת לשעבר, וזאב פרידמן, ראש המינהל לשירותים חברתיים בעיריית תל אביב-יפו ועובד סוציאלי בהכשרתו. דומיניסיני נחשבה לפחות עד לאחרונה למועמדת המובילה, בשל רקורד מרשים של רפורמות שהנהיגה בשירות התעסוקה, שזכו להסכמת ועד העובדים, למרות לא מעט קשיים בהתחלה. מנגד, לעופרה פרידמן פעילות ציבורית ענפה, ויתרון שאף פעם לא מזיק: פעילות במוסדות מפלגת העבודה ובגופים הסתדרותיים.

ועדת האיתור עשויה לפנות בקרוב גם למנהלים בכירים שלא הגישו מועמדות רשמית לתפקיד, כאשר בורסת השמות כבר רותחת. כך למשל, מקורות בשוק העבודה מספרים כי אורית אדטו, נציבת שירות בתי הסוהר לשעבר, עשויה לקבל פנייה. אדטו, בעלת חברה פרטית ומשגשגת בייעוץ לשיקום אסירים, הטילה ספק רב אם ברצונה לקבל תפקיד כזה: "אני מייעצת כיום למדינות בעולם בכל הקשור לאסירים - הקניית כלים, חינוך, הכשרה מקצועית והתמודדות עם התחזקות האיסלאם הקיצוני", סיפרה ל"גלובס".

בין אלו ששכרו את שירותיה נמנה התאגיד בראשות לב לבייב, שזכה במכרז להפעלת בית הכלא הפרטי הראשון בישראל, שיוקם בנגב. במלים אחרות: היא מרוויחה מצוין, והסיכוי שהיא תחזור למגזר הציבורי דווקא עכשיו, קלוש.

מועמד נוסף שלא הגיש מועמדות רשמית ושמו עלה בהקשר זה, הוא דוד לפלר, לשעבר מנכ"ל שירות התעסוקה המזוהה עם מפלגת העבודה. את שירותו הציבורי התחיל לפלר כעוזרו הפרלמנטרי של יצחק רבין ז"ל, ובהמשך שימש כמנכ"ל משרד המדע, התרבות והספורט.

לעיר הצפונית מועמד נוסף לתפקיד: עו"ד מוטי אלפריח, פעיל בולט ב"קדימה" המשמש כחבר ועדת הכספים וההשקעות של המוסד לביטוח לאומי. מקורות בשוק העבודה מספרים גם על מועמדים נוספים, בהם יעקב דיין, עד לאחרונה סמנכ"ל הכספים של רשות שדות התעופה, וחזי כאלו, סמנכ"ל משאבי אנוש בקופת חולים כללית, שהפסיד בהתמודדות על תפקיד מנכ"ל הקופה ובהתמודדות על תפקיד מנכ"ל רכבת ישראל.

בשירות התעסוקה, כאמור, שמח לא פחות: אחד המועמדים המובילים לתפקיד המנכ"ל הוא תא"ל (במיל') יעקב זיגדון, לשעבר מפקד המכללה לפיקוד ומטה של צה"ל (פו"מ) וכיום סמנכ"ל השמה בשירות התעסוקה. זיגדון נחשב למינוי מקצועי ראוי, אולם מאחורי הקלעים רוחשת התמודדותם של שניים מיועציו של שר התמ"ת. אחד היועצים הוא יוסי פרחי, שנחקר בעבר בחשד שסייע לעמותות פיקטיביות של ש"ס לקבל תקציבים ממשלתיים.

לאור הסבירות האפשרית כי הוועדה לא תתלהב ממעורבותו של פרחי השר ישי עשוי למצוא נחמה במינויו של יועצו הכלכלי הבכיר, אל"מ (במיל') שמעון יפרח. גורמים בשוק העבודה אומרים כי ההתמודדות על ראשות שירות התעסוקה והמוסד לביטוח לאומי, תהווה מבחן לשרים יצחק הרצוג וישי, בשאלה האם השיקול המקצועי יגבר על הפוליטי.

מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי יצטרך להילחם על עצמאות המוסד ועל הגדלת הקצבאות לאלה שזקוקים להן באמת, ואילו מנכ"ל שירות התעסוקה יצטרך להוכיח כי הגוף הזה עדיין רלוונטי לדורשי העבודה, ולא רק לדורשי החתימה. בקרוב התוצאות.