"רשות האנרגיה הפלשתינית לא הפסיקה את התיאום ושיתוף הפעולה עם ישראל כחלק ממדיניות כוללת, והדבר יימשך גם אחרי ההתנתקות", אומר יו"ר רשות האנרגיה הפלשתינית, עזאם אלשווא.
צריכת החשמל הפלשתינית בעזה היא 200 מגה-וואט, המסופקת על-ידי שני מקורות: תחנת הכוח הפלשתינית ברצועה ורכישת חשמל מחברת החשמל הישראלית.
התחנה הפלשתינית, שנבנתה במימון בינלאומי והחלה לפעול ב-2002, מספקת 75 מגה-וואט, אף כי תפוקתה המקסימלית היא 140 מגה-וואט. יתרת האספקה מגיעה מישראל.
"לאחר ההתנתקות יחל ביצוע פרויקט של רשת קווי חשמל חדשים מצפון הרצועה לדרומה במימון ספרדי, שיאפשר את העלאת התפוקה של התחנה למקסימום", אומר אלשווא.
רשות האנרגיה הפלשתינית, בשיתוף עם חברת הפצת החשמל בעזה, עוסקת בסידורים הטכניים לחיבור רשתות החשמל של האזורים שיפונו על-ידי ישראל לרשת החשמל הכללית ברצועה.
פרויקט משמעותי נוסף לשדרוג משק החשמל ברצועה יהיה בניית קו המתח הגבוה 161 מנתיבות לעזה, שביצועו אמור להתחיל בשבועות הקרובים, במימון פלשתיני.
קו מתח גבוה זה יאפשר לחברת החשמל הישראלית לספק חשמל לרצועה בצורה רציפה יותר. בעתיד, במידה ותורחב פעילות תחנת הכוח הפלשתינית, יאפשר הקו החדש גם העברת חשמל לגדה.
במהלך האינתיפאדה נגרם נזק לחלק מתשתיות החשמל ברצועה, בשל הפעילות הצבאית שביצעה ישראל. הפלשתינים ביצעו תיקונים לפי הצורך, אך לאחר ההתנתקות הם מתכוונים לשקם את תשתיות החשמל ולהכשיר מחדש אחרות.
בעיה נוספת היא העובדה, שרבים מתושבי עזה, בשל המשבר הכלכלי החריף ברצועה מאז פרוץ האינתיפאדה לפני חמש שנים, הפסיקו לשלם את חשבונות החשמל שלהם לחברת הפצת החשמל בעזה.
היקף החובות הצטבר לסכום של 750 מיליון שקל, אך האווירה הציבורית שנוצרה מקשה על ביצוע ניתוקים כאמצעי לגבייה. עם זאת יש לציין, כי חובות אלה אינם משפיעים על התשלום לחברת החשמל הישראלית עבור צריכת החשמל. התשלום לישראל מועבר מידי חודש באמצעות קיזוזים בין משרד האוצר הישראלי לפלשתיני.
"אנו מקווים שלאחר ההתנתקות המצב ישתפר, אנשים יצאו לעבוד ויוכלו לשלם את החשבונות", מציין אלשווא. אחת האפשרויות הנבחנות היא הנהגת שיטת תשלום מראש עבור חשמל PRE-PAID.
הפלשתינים מעוניינים להסב את תחנת הכוח בעזה, הפועלת כיום באמצעות דלק, לשימוש בגז טבעי. לשם כך תחל בספטמבר חברת "בריטיש גז" בקידוחי ניסיון לשדה הגז "נועה" המצוי מול חופי הרצועה, בסמוך לגבול המים הטריטוריאליים עם ישראל. אם כמות הגז תמצא מספקת, יונח צינור להובלתו מהשדה אל התחנה.
פרויקט זה אינו קשור לשדה הגז המרכזי של עזה (מארין) שאת הגז שיופק ממנו בוחנת בריטיש גז להעביר למצרים ומשם לייצא אותו כגז טבעי נוזלי לרחבי העולם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.