מדינת ישראל, זה לא סוד, קמה על חורבותיהם של יישובים ערביים רבים, שלמעלה ממיליון מתושביהם נטשו את בתיהם במהלך מלחמת השחרור. את פני הארץ מעטרים שרידים רבים של יישובים ערביים, רבים מהם בתי אבן מסורתיים שחלקם קרסו חלקית או לחלוטין. בתים אלה, "חירבה" בפי העם, מצויים לרוב בשולי הדרכים אך גם ממש בתוך יישובים יהודיים, ואפילו בחצר הפרטית של מושבניקים, רובם מצפון הארץ.
מושב כרם מהר"ל שלמרגלות הכרמל הוקם ב-1949 (על שמו של הרב של פראג), והוא מן היישובים היפים בארץ, עם נוף נפלא, איכות חיים "טוסקנית" ושרידי עבר מרשימים. כרם מהר"ל קם במקומו של כפר ערבי גדול, שהתגוררו בו לא פחות מ-3,000 תושבים, ושמו איג'זים. הכפר ננטש על-ידי תושביו ביולי 1948, ונכבש בידי צה"ל. תוך פחות משנה תפס את מקומו מושב משגשג, שמונה כיום כ-350 תושבים.
משפחת סמברג, שעלתה ארצה מסין, הגיעה לכרם מהר"ל בחודש פברואר 1949, זוג הורים, בן ובת. הם התיישבו בבית אבן ערבי מהכפר איג'זים, שנבנה עשרות שנים לפני כן, כפי הנראה בתחילת המאה ה-20. בארבע השנים הראשונות למגוריהם בבית לא היו בו מים זורמים או חשמל, ומים הובאו מהבאר הסמוכה.
המשפחה התגוררה בבית האבן עד 1972, אז עברה להתגורר בבית הקבע שבנתה הסוכנות היהודית מטרים ספורים מבית האבן. מצבו של הבית הלך והדרדר עם השנים, ותקרתו קרסה. במושב נותרו מספר בתי אבן שכאלה, חלקם משמש למגורים וחלקם כמחסנים.
אשתקד החליטה משפחת גונן-סמברג להגשים חלום ולשפץ את בית האבן העתיק, מבלי לפגוע במעטפת החיצונית ותוך שמירה על אופיו המיוחד, במטרה להכשירו מחדש למגורים, קרוב למאה שנה לאחר שנבנה. מצבו הפיזי של הבניין היה קשה ביותר, ולאור מורכבות הפרויקט נעזרה המשפחה במהנדס ירון ליבוביץ ובאדריכלים יפית וכפיר דאהן ואפרת שטרן. נשכר קבלן המתמחה באומנות שימור בתי אבן היסטוריים, סאלח חלבי, ולאחר פינוי ההריסות יצאו העבודות אל הדרך, ונמשכו כשמונה חודשים בהתגייסות כל בני המשפחה. ההחלטה היתה לא לבצע כל שינוי במעטפת החיצונית, למעט הזזת חלונות.
גובה הבית כחמישה מטרים, ובו קומה ראשונה ומעליה חצי קומת גלריה. שטח הבית כ-50 מ"ר בלבד, והוא כולל כיום חדר שינה, סלון, מטבח, אמבטיה ושירותים כפולים. הבית אוכלס לפני כארבעה חודשים. בני המשפחה אומנם מכנים את העבודה "שיפוץ", וממנה נובע כביכול שנלקח בית קיים ושודרג למגורים מודרניים - אך בפועל מצבו הפיזי של הבניין חייב השקעה בגובה ההשקעה של בניית בית חדש מן היסוד.
מספרת משפחת גונן: "שיפוץ הבית והחזרתו לחיים הפך חלום למציאות. בהתחלה תוכנן לפרק את הבית ולשמר את האבן לבנייה. תוך כדי התהליך הופיע הצד הסנטימנטאלי, ששכנע אותנו לבדוק אופציה לשיפוץ הבית כמו שהוא. לאחר התייעצות עם הקבלן חלבי, הוחלט לשמר את הבית במראהו הישן והאמיתי, על-ידי שימור המעטפת החיצונית ובנייה פנימית חדשה, מודרנית ופרקטית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.