דו"ח בקרה בינל': יש לתת "רשת ביטחון" בקו האדום בפרויקט הרכבת הקלה בת"א

לואיס ברגר: לתת לזוכה במכרז ערבות תנועה; ממליצה להשתמש בחלק מהקו לפני סיום כל הפרויקט

הרכבת הקלה בת"א צריכה להפחית את הסיכונים של הזכיין בפרויקט כדי להשלימו עד 2012. כך קובע דו"ח בקרה שהוכן עבור משרד האוצר והתחבורה על-ידי חברת הייעוץ הבינלאומית לואיס ברגר.

ל"גלובס" נוגע, כי הדו"ח ממליץ למדינה להעביר את סיכוני הביקוש מהזכיין למדינה באמצעות הענקת ערבות נסיעה, רשת ביטחון. עוד ממליץ הדו"ח לאפשר לזכיין שייבחר להקדים את הפעלת הקטע הדרומי העילי, בין בת-ים לצומת מנשיה ליד הדולפינריום.

לדברי הדו"ח, הפעלת חלק זה מהקו האדום לפני סיום כל הקו, תביא הכנסות לזכיין גם בתקופת ההקמה, צעד שיקטין את הסיכונים. לאחר מנשיה הרכבת תיכנס למינהרה עד צומת גהה, תוואי שחפירתו ובנייתו יימשכו זמן רב.

הדו"ח, שהוזמן על-ידי משרדי התחבורה והאוצר, ביקש לבחון את הפרויקט בכפוף לשתי מגבלות: כאשר הפרויקט נמצא בהליך מכרזי וההליך הסטטוטורי הושלם. משמעות המגבלות הן כי המדינה לא מעכבת את הפרויקט אלא בוחנת איזה שיפורים ניתן לבצע.

בדו"ח של ברגר ישנה התייחסות לשיטת המכרז. הדו"ח קובע, כי לא נכון לקדם את הפרויקט בשיטת BOT כאשר רוב סיכוני הביקוש מוטלים על הזכיין, ללא ערבות תנועה.

החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, ממזמיני העבודה אמר: "כצפוי הדו"ח קבע כי מודל ה-BOT לא נכון בפרויקט של רכבות קלות".

לדברי זליכה ועדת המכרזים תשנה את מנגנון ערבות התנועה, כך שחלק גדול יותר מסיכוני הביקוש יוטלו על המדינה. זה הוא שינוי יסודי שיקל על המתמודדים ויאפשר סגירה פיננסית מהירה, אמר.

סמנכ"ל כלכלה במשרד התחבורה, צ'רלי סלומון, אמר כי בבסיס הדו"ח עומד העיקרון של הקטנת העלויות, הקטנת הסיכונים ואפשרות הגדלת הכנסות הזכיינים. בנוסף, הרציונל הוא להביא לחלוקה סבירה יותר של הסיכונים.

בדו"ח ישנן עוד המלצות לשינויים במפרט מבחינה טכנית והנדסית. משרד האוצר, התחבורה ונת"ע אמורים לדון בהמלצות ולקבל החלטות בתוך זמן קצר.

בהנהלת הפרויקט מדגישים, כי השינויים שיוכנסו לא יגרמו לעיכובים בלוחות הזמנים. מנכ"ל נתיבי תחבורה עירוניים (נ.ת.ע), ישי דותן, אמר, כי הנושא נמצא בדיון בין נת"ע למשרדי התחבורה והאוצר. "אין מקום בשלב הזה להתייחס לממצאים מאחר שיתקיים דיון מעמיק בהמלצות", אמר.

פרויקט הרכבת הקלה בת"א (הקו האדום) נמצא בעיצומו של ההליך המכרזי. על הפרויקט מתמודדות כיום שלוש קבוצות בינלאומיות. היקף הפרויקט מוערך ב-1.5-2 מיליארד דולר. והמועד הנוכחי להגשת ההצעות הוא דצמבר 2005, מועד שנדחה מספר פעמים.