פרופ' חרמונה שורק

הפקולטה למתמטיקה ומדעי הטבע באוניברסיטה העברית

אם ניקח בחשבון את כל האנשים בעולם הסובלים מחרדה, את כל אלה שסובלים או יסבלו בעתיד מאלצהיימר, ואת הקבוצה שחרדה מכך שתסבול אי-פעם מאלצהיימר, עבודתה של חרמונה שורק היא קריטית ביותר לכולנו.

שורק חוקרת את החלבון אצטיל-כולין-אסטרז (AChE), רכיב חשוב בתפקודי הגוף ובעיקר בפונקציות במוח הקשורות בזיכרון. שורק למדה כיצד לפרק את ה-AChE בדרכים שלא היו מוכרות קודם לכן. פירוק ה-Ache פירושו יותר אצטיל כולין - ופחות בעיות זיכרון באלצהיימר ובמחלות דומות.

אצטיל כולין משמש גם במצבים של חרדה ולחץ. תרופה בפיתוחה של שורק, המתערבת בתהליך ההתהוות והפירוק של חלבון זה, עשויה להיות יעילה בהפחתת תופעות אלה.

על בסיס מחקריה של שורק הוקמה חברת Ester Neuroscience, שמנסה להפוך את התגליות הללו לתרופות ולטיפולים. שורק משמשת כיועצת המדעית הראשית של החברה, שכבר נמצאת בשלב של ניסויים מתקדמים לתרופה הראשונה שלה.

מבט נוסף בקורות החיים של שורק מעלה סברה שהמעבדה שלה רוויה גם בחלבון שאחראי על אמביציה. שורק, שמחודש נובמבר תכהן כדיקאן הפקולטה למתמטיקה ומדעי הטבע באוניברסיטה העברית בירושלים, שימשה בעבר כראש החוג לכימיה ביולוגית וראש המכון למדעי החיים באוניברסיטה. היא מכהנת גם כיועצת לשר המסחר התעשייה והמדע, חברת הנהלה בקרן "ביכורה", חברה בוועדה הישראלית לביו-אתיקה ועוד. עבודתה האקדמית זיכתה אותה במגוון פרסים, ביניהם פרס Kay למחקר חדשני, פרס צבא ארה"ב למצוינות, פרס משרד הבריאות להצטיינות במחקר ביו-רפואי ועוד.