הצעה משולבת: המתמודדים על הנתיב המהיר בת"א יוכלו להגיש הצעות גם לנתיב בירושלים

הקמת מערכת גבייה משותפת תחסוך בעלויות ההקמה ובתפעול; הערכות: מועד הגשת ההצעות יידחה

המתמודדים במכרז הנתיב המהיר בכניסה לת"א יוכלו להגיש הצעות גם לפרויקט הנתיב המהיר בי-ם. כך החליטה באחרונה ועדת המכרזים הבינמשרדית. אגף החשב הכללי וחברת נתיבי איילון המקדמים את הפרויקט, הודיעו לארבע המתמודדות על האפשרות החדשה.

בוועדת המכרזים מציינים, כי ככל הנראה יידחה מועד הגשת ההצעות במספר חודשים כדי לאפשר למתמודדים להגיש הצעה כוללת לשני המכרזים.

המועד להגשת ההצעות הכספיות לפרויקט הנתיב המהיר הוא דצמבר, לאחר דחייה שנייה - המועד המקורי נקבע לספטמבר.

השיקול העיקרי לצרף את שני הפרויקטים למכרז אחד מתבסס על ההנחה, כי תוספת העלות של המכרז לירושלים תהיה נמוכה יחסית למי שיקים את הפרויקט המקביל בת"א.

הערכות הן, כי העלות העיקרית במכרזים של הנתיבים המהירים היא הטכנולוגיה והקמת מערכת ההפעלה והגבייה. הרציונל הכלכלי הוא שהקמת מערכת גבייה אחת, המשותפת לשתי הפרויקטים, תביא לחסכון ניכר בעלויות ההקמה ובתפעול, וטומנת בחובה פוטנציאל רווח גדול יותר.

בפרויקט הנתיב המהיר בכניסה לת"א מתמודדות ארבע קבוצות:

הראשונה - תהל מהנדסים, קווים, איתורן ו-TELVENT; השנייה - שותפות בין טר ארמה, מלרג, קונקס, ו-Q-FREE; השלישית - שפיר הנדסה, חברת האוטובוסים של דן, סימנס וריית'ון; הרביעית - שותפות של אפריקה ישראל, אגד, שיכון ובינוי והקבוצה הקנדית אייקון.

נתיב האגרה בכניסה לת"א כולל הקמת נתיב באורך 13 ק"מ ממחלף בן-גוריון ועד מחלף קיבוץ גלויות. הפרויקט כולל הקמת חניון ל-2,000 כלי רכב והקמת מערכת הסעות בחינם למרכז ת"א. עלות הפרויקט 400 מיליון שקל.

בפרויקט בירושלים נבחנות מספר אופציות לביצוע הנתיב המהיר. בין האופציות שנבחנות היא הקמת חניון חנה וסע במחלף הראל (מבשרת ציון) והקמת נתיב מהיר מסיבוב מוצא ועד לצומת סחרוב. אופציה שנייה היא להקים נתיב מהיר מצומת סחרוב ועד צומת הכניסה לעיר. עלות ההקמה תהיה 50-200 מיליון שקל.

החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, רואה בפרויקטי הנתיב המהיר פתרון יעיל לעומסי התנועה, כיוון שהם מטפלים בצד הביקושים, ולא בתוספת היצע של כבישים.