שוק הנדל"ן למגורים בבאר-שבע נמצא באחת משעותיו הקשות ביותר, והשפל בו הוא שרוי גורם לנזק כלכלי כבד הן לקבלנים המחזיקים בעיר אלפי דירות ריקות, הן לעירייה שמפסידה הכנסות בגין דמי ארנונה, והן לבעלי דירות פרטיות. כך טוען יו"ר סיעת הליכוד במועצת עיריית באר-שבע, אינג' אנדריי אוזן, במכתב והצעה לסדר היום ששיגר לראש העירייה, יעקב טרנר, ובמסגרתה הצעה לסדר: תוכנית להתמודדות במשבר הנדל"ן בבאר-שבע.
"ענף הנדל"ן בב"ש הגיע למשבר שמהווה סכנה לקריסת כלכלית של קבלנים והעוסקים בתחום זה - משרדי תכנון, חברות ניהול ופיקוח בתחומים שונים, קבלני מישנה וספקים", טוען אוזן בהצעה. "למעלה מ-1,500 יח"ד חדשות עומדות ריקות ומוכנות לאכלוס, ועוד כ-3,000 יח"ד נמצאות בשלבים שונים של בנייה. המצב קשה עוד יותר בשוק דירות יד שנייה, שבו נמצאות במלאי 3,000 יח"ד".
אוזן טוען, כי בבדיקה שערך עולה כי מחירי הדירות החדשות ויד שנייה ירדו לשפל חסר תקדים. לדבריו, מסקר מחירים ממוצעים לדירות בכל הארץ עלה, כי מחירי הדירות בבאר-שבע הם הזולים בארץ. כך למשל, דירה בשדרות יעלים, 96 מ"ר, 4 חדרים, עולה 65 אלף דולר - ואין קונה. דירה בת שנתיים בשכונת נווה זאב שנרכשה ב-120,000 דולר מוצעת כיום ב-85,000 דולר ואין קונה. בשכונות הוותיקות המצב חמור יותר, כאשר דירה ברחוב הלפרין שבשכונה ג' מוצעת במחיר חסר תקדים של 25,000 דולר ואין קונה, דירה בשכונה ד', 3 חדרים, במחיר של 32,000 דולר ואין קונה.
אוזן מציין, כי לפני מספר חודשים אישרה הממשלה מענק של 20,000 שקל לרכישת דירות בבאר-שבע. "חלק מנבחרי העירייה שיבחו והיללו את ההחלטה. אני טענתי שזהו לעג לרש ולא יהיה שינוי. הראייה היא לא רחבה ולא לטווח רחוק. ואכן, הנתונים מעידים שהמצב רק הלך והחמיר", טוען אוזן.
לדבריו, על מנת לנסות ולהציל את המצב חייבת העירייה להוביל צעדי חירום משותפים עם משרדי הממשלה הנוגעים בדבר, ועם התאחדות הקבלנים.
"כדי לגבש תוכנית אסטרטגית רצינית, יש לקיים דיון ממצה ומקיף בקשר לעתידה ולכיווני התפתחותה של העיר. בעבר גובשו תוכניות לשנת 2020 לגבי מספר התושבים שיהיו בעיר. בתחילה דובר על 500,000 תושבים, לאחר מכן על 350,000. לפי נתוני הלמ"ס העדכניים, בבאר-שבע מתגוררים כיום 185,000 תושבים בלבד. קיימת הגירה שלילית מהעיר, וחמור מכך: חתך האוכלוסיה החזק עוזב את העיר, והחלשים באים במקומם. יש צורך לשנות את תוכנית המתאר ולקבל החלטות בהתאם לתוכנית שתגובש ותאושר", כותב אוזן במכתבו.
במסגרת פנייתו לתיקון המצב הגיש אוזן מספר הצעות אופרטיביות להנהלת העירייה, ביניהן קיום דיון ממצה בנושא עם קבלת החלטות בכל הקשור לתוכנית המתאר של העיר וכיווני ההתפתחות בעשור הקרוב; הפסקת בנייה בכל השטחים ששווקו ועדיין לא החלו בביצוע העבודות; פנייה לשרים הממונים על משרד השיכון וממ"י ולאפשר החזרת מגרשים בבעלותם של הקבלנים וכספים ששולמו בגינם; הפסקת שיווק מקרקעין מעבר לכביש הטבעת.
הצעות נוספות של אוזן הן שינויי יעוד של שטחי התעשייה במרכזים העירוניים והעברתם לאזור התעשייה עמק שרה, וייעוד שטחים למגורים במרכז העיר; עידוד בנייה לבנה ביתך בשני אזורים חדשים לפחות, שיכלול הוזלת עלות הקרקע והוזלה משמעותית בגובה אגרות הבנייה והיטלי הפיתוח.
לגבי דירות חדשות מציע אוזן, כי על הממשלה לתת מענקים לרכישת דירה חדשה לזוגות צעירים ומשפרי דיור, ואילו על עיריית באר-שבע לאשר מתן הנחה בארנונה לשלוש שנים לזוגות צעירים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.