החברה הלאומית לדרכים (מע"ץ החדשה) תשקיע 10.3 מיליארד שקל בפרויקטים חדשים ב-2006-2010. תוכנית הפיתוח כוללת השקעות של 19 מיליארד שקל מתוכם: 2.384 מיליארד שקל יושקעו בפרויקטים המשכיים; 2.75 מיליארד שקל באחזקה שוטפת; 947 מיליון שקל בתשלומים לזכיין בכביש 431; 1.150 מיליארד שקל באחזקה מונעת; 580 מיליון שקל בפרויקטים בטיחותיים ונקודתיים; 500 מיליון שקל בתכנון; 65 מיליון שקל במו"פ ו-280 מיליון שקל בבקרת תנועה.
מהצעת תוכנית העבודה הרב-שנתית שהגיעה לידי "גלובס" עולה כי תקציב העבודה ב-2006-2010 יהיה 2.2-4 מיליארד שקל. תקציב הפיתוח ב-2006 הוא 1.4 מיליארד שקל וב-2010 היקף הפיתוח יגיע ל-2.7 מיליארד שקל.
על-פי התוכנית עיקר התקציב ב-2006 מיועד לסיום פרויקטים קיימים, מדובר ב-80% מסך כל תקציב הפיתוח.
ב-2006 יושקעו 344 מיליון שקל בפרויקטים המשכיים בכבישי הצפון. בכבישים באזור המרכז יושקעו 473 מיליון שקל ב-2006, בין היתר במחלף פולג-צומת דרור. באזור הדרום וירושלים יושקעו 261 מיליון שקל.
ההשקעות המתוכננות לפרויקטים חדשים ב-2006 כוללות הרחבת כביש החוף בקטע נתניה-קיסריה בהיקף של 30 מיליון שקל, הקמת מחלף עד הלום באשדוד בהיקף של 25 מיליון שקל. במחלף רעננה צפון יושקעו 22 מיליון שקל ובמחלף יבנה 22 מיליון שקל. באזור הדרום תתחיל עבודה בכביש עוקף באר שבע מזרח בהיקף של 8 מיליון שקל.
באחריות החברה הלאומית לדרכים, רשת כבישים בשטח כולל של 6,400 ק"מ, המשרתים 1.9 מיליון כלי רכב. איכות הכבישים נמצאת ברמה ירודה בשל השקעות נמוכות באחזקה ועצירה כמעט מוחלטת של השקעות בפיתוח כבישים.
החברה הלאומית לדרכים שמה דגש מיוחד בתוכנית הפיתוח על השקעה בבטיחות, והקציבה 580 מיליון שקל לטובת פרויקטי בטיחות נקודתיים. מטרת פרויקטים אלו היא לתת פתרון מהיר לבעיות בטיחות נקודתיות, במקומות בהם יש ריבוי תאונות דרכים, שניתן לצמצמם בשינויי דרך קלים.
החברה הלאומית לדרכים תקדם בתוכנית הפיתוח אחזקה שוטפת של הכבישים בין היתר בשיטת ה-PFI. החברה בוחנת שיתוף פעולה של הסקטור הפרטי בפעילות של ריבוד ושיקום כבישים ותחזוקתם לטווח ארוך.
על-פי התוכנית, החברה תפרסם מכרזי PFI לביצוע אחזקה שוטפת של כבישים ששוקמו. פיילוט ראשון לאחזקה כוללת בשיטת זו יפורסם ב-2006 ובאופן הדרגתי באזורים נוספים במהלך תוכנית החומש. שר התחבורה, מאיר שטרית, אמר כי בפיתוח תשתיות ישנה חשיבות דרמטית להשקעות לטווח ארוך ומחוייבות ממשלתית לתקציבים רב-שנתיים. לדבריו, יש מהפיכה תפיסתית בהתנהלות של משרד האוצר והתחבורה לכיוון השקעות ארוכות טווח. 2006 היא שנת מפנה בה חוזרת החברה הלאומית לדרכים לפעילות בהיקף של 19 מיליארד שקל לחמש שנים. משרד התחבורה משקיע משאבים רבים לפיתוח רשת הכבישים, המסילות והתחבורה הציבורית, אמר.
התוכנית הרב-שנתית מושפעת ממספר אילוצים עיקריים: זמינות סטטוטורית, זמינות קרקעית, ואילוצי תקציב. התקציב שאושר לתוכנית החומש אינו מאפשר להכליל את כל הפרויקטים בהתאם לתוכנית האסטרטגית של החברה.
התוכנית הרב-שנתית אינה נותנת מענה ל-1,600 ק"מ כבישים שלא ברור מי אחראי עליהם, החברה הלאומית לדרכים או המועצות האזוריות. היקף ההשקעה הנדרש בכבישים אלה הוא 2.5 מיליארד שקל, שלא מתוקצבים במסגרת הפעילות.
מנכ"ל החברה הלאומית לדרכים, אלכס ויז'ניצר, מציין, כי מימוש תוכנית העבודה יעמיד את ישראל בעוד 5-7 שנים בפני מציאות אחרת. לדבריו, תוכנית הפיתוח היא בבחינת חלון הזדמנויות לביצוע שינוי יסודי בכל הקשור לתשתיות הדרכים הבינעירונית במדינת ישראל. תוכנית העבודה הרב-שנתית מבוססת על חזון החברה לפיתוח מאסיבי ומואץ של כבישי האורך והרוחב לצד העלאת רמת הבטיחות בדרכים ושמירה על רמת אחזקה ראויה, אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.