האחים עופר במו"מ למכירת מתחם יוקרתי במרינה בהרצליה לקנדה-ישראל

המחיר המבוקש: 40 מיליון דולר " עיריית הרצליה מנהלת מאבק ממושך על אופי הבנייה במתחם

חברת קנדה-ישראל, בראשות היזמים אסף טוכמאיר וברק רוזן, מנהלת מו"מ מתקדם לרכישת המתחם של האחים עופר במרינה שבהרצליה פיתוח, תמורת 40 מיליון דולר. כך נודע ל"גלובס". מדובר במתחם הכולל שני מגרשים בחלק הצפוני של ה"אי", המיקום הנחשב למשובח ביותר במרינה.

האחים עופר רכשו את המתחם לפני שנים ספורות ובמשך שנים ניהלו מאבקים משפטיים עם עיריית הרצליה, בראשות יעל גרמן, על אופי הבנייה שתותר במקום. בעקבות פסיקת בג"ץ בנושא, אשר תמכה במדיניות העירייה, המגרשים מיועדים כיום לבניית 336 דירות נופש.

עוד נודע, כי לחברת שיכון עובדים ולמשקיע חוץ חלקים מסוימים אך לא משמעותיים במתחם של האחים עופר. לא ברורה הסיבה מדוע האחים עופר מעוניינים לממש את המתחם היוקרתי. ייתכן שמאסו במאבקים המשפטיים עם עיריית הרצליה.

נראה, כי קנדה ישראל מצידה בונה על הערעור התלוי ועומד כיום בבית המשפט העליון בדבר החלטתו של נשיא בית המשפט המחוזי בת"א, אורי גורן. גורן קבע בדצמבר 1999, כי הדירות במרינה, שנבנו כדירות נופש, חייבות לשמש כחלק ממאגר דירות להשכרה מלונאית. החברות שערערו הן שותפות אלמוג התכלת, אי התכלת שותפות כללית, גד חברה לבנייה, אזורים ואחים עופר.

מדובר בעתירה שהגישה בדצמבר 1998 החברה להגנת הטבע. בעתירה נטען, כי דירות הנופש שנבנו ועדיין נבנות באותה עת במרינה חייבות על-פי התב"ע להיות יחידות מלונאיות, ולכן עליהן לעמוד לרשות הציבור הרחב לצורכי השכרה מלונאית.

גורן קיבל את עמדת החברה להגנת הטבע. הוא קבע, כי על הדירות להוות מקום לאירוח תיירים ונופשים מקרב הציבור הרחב לפחות לפרק זמן כלשהו במהלך השנה, ולכן על החוזים של חברות הבנייה לכלול סעיף בדבר הקמת מאגר דירות להשכרה מלונאית, לפרק זמן מינימלי מדי שנה.

על כך הוגש ערעור לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון ביטל את פסק הדין של גורן והחזיר את הדיון למחוזי, על מנת לדון ולהחליט, בין היתר, בטענות השיהוי שהועלו בערעורים השונים. בפברואר השנה דחה גורן את טענות השיהוי ואימץ מחדש את פסק הדין הראשון.

במהלך הדיונים הגיעו הוועדה המקומית והחברה להגנת הטבע להסכם, לפיו דירות הנופש שעדיין לא נמכרו לפני פסק הדין הראשון, ישמשו למלונאות.

החברות טוענות, כי בית המשפט טעה כאשר לא דחה את העתירה, למרות השיהוי החמור והקיצוני בהגשתה. לטענתן, עוד טעה המחוזי, כאשר קבע, כי דירות הנופש הן סוג של מלון ולכן הן כפופות לחובת ההשכרה המלונאית.

עוד נטען בערעורים, כי השאלה השנויה במחלוקת היתה, אם היה ידוע לקבלנים שמתחם המרינה אסור למגורים. לדברי המערערים, זו השאלה הראויה לדיון. עוד נאמר בערעור, כי אין להטיל חובת השכרה מלונאית כפויה בדיעבד.

טוכמאיר ורוזן ביצעו בשנה האחרונה קפיצת מדרגה באמצעות רכישות של מתחמים יוקרתיים, ביניהם מגרש לבניית 150 דירות בשכונת פארק צמרת היוקרתית בת"א, תמורת 21 מיליון דולר. השניים, רכשו את המתחם עבור קבוצת רוכשים אשר שילמו כל אחד 140 אלף דולר לקרקע לדירה.

לאחרונה רכשו השניים את מתחם בית הספר האמריקאי בכפר שמריהו, תמורת 21 מיליון דולר. המתחם בשטח של 19 דונם, אשר נמצא בחלק היוקרתי ביותר של כפר שמריהו, ברחוב הזורע, מיועד לבניית 19 קוטג'ים בני 400 מ"ר כל אחד.

טוכמאיר אישר ל"גלובס" את הידיעה אך סירב לפרט.