מטרופוליס

שליט דובאי שנפטר בשבוע שעבר הותיר את הנסיכות עם חזון כלכלי שמוביל לניסויים אדריכליים מטורפים. פרויקטים שעל הנייר נראים כמו חזיונות עתידניים, כמו למשל מלונות תת-ימיים ומגדלים שמטפסים לגובה של 700 מטר, נבנים שם במהירות שיא כדי למשוך לנסיכות מיליוני תיירים > יובל סמואלוב

העולם כולו מקבל בשנים האחרונות שיעור מאלף ביצירת יש מאין עם התקדמות תכניות הפיתוח הגרנדיוזיות של דובאי, הנמצאת בדרכה להפוך לאחד מייעדי התיירות ומרכזי המסחר המובילים בעולם. לפני חודש התפרסמה בגרדיאן הבריטי כתבה המכתירה את תנופת הבנייה בדובאי כ"ניסוי האדריכלי הגדול בעולם", והנסיכות המדברית מצדיקה את התואר וממשיכה לייצר פרויקטים אדירים בהיקף חסר תקדים. הבניין הגבוה בעולם, מרכז הקניות הגדול בעולם, פארק שעשועים שמגדיר מחדש את התחום, ארכיפלג מלאכותי במימדים מפלצתיים ועוד מיני מיזמים בומבסטיים אמורים להכפיל את כמות התיירים המגיעים אל העיר בשנים הקרובות. קשה לתפוס את היקף ההשקעות ואת רוחב החזון, אך העובדה שחברת התעופה המקומית, אמירייטס, כבר הזמינה 45 מטוסי A380 של איירבוס, מטוסי הנוסעים הגדולים בעולם עם 555 מושבים, יכולה לעזור.

תנופת הפיתוח המרשימה הזו אינה נובעת מתאוות האדריכלות של פרנסי הנסיכות אלא ממדיניות ארוכת טווח של גיוון מקורות הכנסה. בניגוד לשכנותיה עתירות הנפט המבססות את כלכלתן על רווחי הזהב השחור, פחות מ-10% מהכנסותיה של דובאי מגיעות ממנו כיום ועתודות הנפט שלה צפויות להתכלות בשנים הקרובות. אמיר הנסיכות שהלך לעולמו בשבוע שעבר, השייח מקטום בן ראשיד אל-מקטום, עשה את החשבון כבר לפני שלושה עשורים והוביל מהלך של התמקדות בתעשיית השירותים והתיירות. הבסיס לשינוי היה פיתוח תשתיות למסחר בינלאומי, הכרזה על אזורי סחר חופשי ויצירה של מערך מיסוי מפנק, אבל מה שמושך את תשומת הלב הציבורית הוא ההשקעה בתיירות בדגש על ערך מוסף חווייתי. והציבור מצביע ברגליים.

בשנה האחרונה ביקרו בדובאי יותר מ-5 מיליון תיירים, ועד 2010 מקווים שם להכפיל או אפילו לשלש את המספר. זה אולי נשמע כמו יעד בלתי ניתן למימוש, אבל אם בוחנים את ההיסטוריה מגלים כי ב-1998 ביקרו בנסיכות רק 2 מיליון תיירים, כך שגידול של 100% בחמש שנים הוא משימה אפשרית בהחלט. הלכה למעשה, 35 אלף חדרי המלון בדובאי רשמו את אחוזי התפוסה הגבוהים בעולם בשלושת הרבעונים הראשונים של 2005, 85.9%, כשהם עוקפים יעדים חמים כמו ניו-יורק וסינגפור.

מלון שבעה כוכבים

הפטיש של דובאי לאדריכלות מונומנטאלית יצא מהארון ב-1994, עם תחילת העבודות על מלון בורג' אל-ערב, מבנה בצורת מפרש המתנשא לגובה של 321 מטר וניצב על אי מלאכותי במרחק 280 מטר מהחוף. בשנה שעברה כוסה מנחת המסוקים העגול שעל גג המלון בדשא ואירח משחק טניס בין אנדרה אגסי לרוג'ר פדרר, וב-2004 הוא התכבד במופע ראווה קצר של טייגר וודס, שחבט ממנו כדורים אל תוך מימי המפרץ. צללית המלון, שנפתח בדצמבר 1999, הפכה לסמלה של העיר והוא מושך תיירים בעלי אמצעים וידוענים מכל רחבי העולם, למרות ששיאי הגובה והמיקום האקזוטי שקבע נשברו זה מכבר על ידי שכניו.

דרגת היצירתיות והשירות במלונות בדובאי עומדת בשורה אחת עם מלונות הטובים ביותר באירופה, ובורג' אל-ערב הצליח לקבוע סטנדרטים חדשים בתחום כשהכריז על עצמו (באופן חד צדדי) כמלון ברמת 7 כוכבים. מלונות נושא בהשראת לאס ווגאס נמצאים כרגע בשלבי פיתוח, ובקרוב ניתן יהיה לנפוש בדובאי ולהרגיש וונציה, ברזיל או אוקינאווה, שלא לדבר על כפרי נופש אקזוטיים בנוסח איי תאילנד או המאלדיביים. מי שגם זה לא מספק אותו מוזמן להמתין לדצמבר 2006, אז אמור להיחנך במרחק של כמה מאות מטרים מהחוף מלון בשם Hydropolis, שיציע חווית אירוח תת-מימית. תיירים שכבר ראו ועשו הכול מוזמנים להירשם בדלפק הקבלה על החוף, וממנו להמשיך במנהרה תת מימית אל החדרים שעל קרקעית הים.

מיקומו של מלון על גבי אי מלאכותי היה יכול להוות עילה מספקת להצלחה מתמשכת בכל מקום אחר בעולם, אך לא בדובאי, שם מתחוללת כרגע אינפלציה איומה של איים מלאכותיים. האי הראשון שייפתח לציבור, ככל הנראה ב-2008, הוא ג'ומיירה, אחד משלושה איי נופש בצורת עצי דקל הצפויים להוסיף לקו החוף של דובאי 190 ק"מ. במרכז הגזע של העץ-אי הזה אמורות להתחיל בהמשך השנה עבודות ההקמה של מלון בן 500 חדרים, בבעלות משותפת עם איל הנדל"ן הבלתי נלאה דונאלד טראמפ. המלון, כך מגלות ההדמיות שפורסמו בכלי התקשורת, ידמה בצורתו תפרחת של צבעוני, יתנשא לגובה של 360 מטר ויהיה בצבע זהב.

שלושת האיים הספיקו להחזיק בתואר 'האיים המלאכותיים הגדולים ביותר בעולם' למשך זמן קצר מאוד, ועוד בטרם נבנו כבר נושלו ממעמדם בידי "העולם", פרויקט שאפתני אפילו יותר. מדובר בקבוצה של כ-300 איים קטנים (25 - 85 דונם כל אחד) במרחק של 50 - 100 מטר זה מזה, המרכיבים מפה אליפטית של מערך היבשות על פני כדור הארץ. על גבי מרבית האיים יוקמו אחוזות פאר של בעלי ממון, אחרים יארחו מתקני ספורט ופנאי או מלונות בשלל גדלים וסוגים, ומקצתם יציעו אפשרות מגורים של קהילות או משפחות מורחבות. המיזם יתפרש לאורך 6 ק"מ ולרוחב 9 ק"מ, והיה מתכבד בעצמו בתואר האי הגדול ביותר מעשה ידי אדם אלמלא הוכרז לאחרונה על הקמת Dubai Waterfront, שרשרת איים מלאכותיים שתתפרס על פני 440 קמ"ר ותוסיף לעיר המדברית 800 ק"מ של קו חוף. לשם השוואה, קו החוף של ישראל מצפון לדרום מסתכם ב-190 ק"מ.

של מי יותר גדול

אחד הדברים המדהימים בקשר לתנופת הפיתוח בדובאי הוא קצב הבנייה הבלתי נתפש. פרויקטים שהיו נמתחים על פני 10 שנים ויותר בכל מקום אחר בעולם מסתיימים בה בתוך שנתיים, ויש לכך כמה סיבות טובות, שהברורה ביותר ביניהן היא שפע של כסף, הן מבית והן מחוץ. מערכת חוקים ידידותית למשקיעים מכל העולם, לרבות אפשרות לבעלות ישירה של תושבים זרים על נדל"ן, יוצרת תזרים מזומנים יציב ושמן המקדם את העניינים בקצב מסחרר. נושא הביורוקרטיה ואישורי הבנייה הופך גם הוא לזריז בזכות המערכת השלטונית הרזה, שלא לומר שדופה, ועובדת היותה מעורבת אישית, שלא לומר מושקעת, בחלק לא מבוטל מן המיזמים בנסיכות.

תשתית יעילה, לרבות נמל ימי אדיר מימדים (הנמל המלאכותי הגדול בעולם כמובן), מאפשרת הזרמת חומרי גלם, אנרגיה זולה ומיכון כבד אל אתרי הבנייה, והעובדה כי נכון להיום עובדים בדובאי כמעט חמישית מכלל המנופים בעולם עשויה לעזור לעכל את היקף הפעילות שם. על כל הגורמים הללו יש להוסיף גם כוח עבודה זול וזמין, והמקור הבלתי נדלה לעובדים בתעשיית הבנייה בדובאי הוא הודו. למצער, דו"חות של ארגוני זכויות אדם מצביעים על דמיון רב בין תנאי ההעסקה שם לבין אלה הרווחים במחוזותינו לרבות 12 נפשות בחדר, הלנות שכר, החרמות דרכונים ועוד.

במקביל להתרחבות אל תוך הים פרנסי דובאי מקפידים לצמוח גם לגובה. העבודות על הבניין הגבוה בעולם, בורג' דובאי, אמורות להסתיים ב-2008, והבניין המפלצתי בתכנון משרד האדריכלים Skidmore, Owings & Merrill משיקאגו, עתיד להתנשא לגובה של "לא פחות מ-705 מטר". לשם השוואה, גובהו של הבניין הגבוה בעולם כיום, טאייפיי 101 שבטאייפיי, טייוואן, עומד על 508 מטר, וגובהו של מגדל החירות העתיד להיבנות במרכז הסחר העולמי בניו יורק צפוי לעמוד על 541 מטר. אבל בדובאי כמו בדובאי, עוד בטרם יבש הדיו על תכניות הבניה של המונומנט וכבר הכריזו השכנים מכיוון הים על תכניות לבניין גבוה אף יותר, אל-בורג' שמו, שייבנה על גבי האי המלאכותי Dubai Waterfront. שני היזמים שומרים את הקלפים קרוב לחזה ואינם מכריזים על הגובה הסופי, הכול על מנת לנצח במרוץ התארים המטורף.

מיקי מאוס במדבר

למרגלות בורג' דובאי כבר החלו עבודות הקמתו של קניון שיהיה הגדול בעולם, מה שמסייע להבין את המקום שתופסות הקניות בכלכלת הנסיכות. דובאי שואבת השראה מערי מדינה כמו סינגפור והונג-קונג, שבעזרת תשתית מתאימה ומערכת מיסוי תומכת הגיעו למעמד של מרכזי מסחר וקניות בינלאומיים. בדומה להן, האטרקטיביות של דובאי כיעד למסעות קניות נובעת בראש ובראשונה ממערכת המיסוי הנוחה, הפוטרת את מרבית המוצרים ממכסים ומאפשרת מחירים תחרותיים במיוחד. ב-4 לינואר השנה החל שם חודש הקניות המסורתי, שמתקיים מאז 1996, במסגרתו צפויים להגיע יותר מ-3 מיליון תיירים למסע קניות אינטנסיבי. החודש מתובל במופעי רחוב, הגרלות ענק (מידי יום תוגרל מכונית יוקרה וקילוגרם של זהב), תצוגות אופנה, פסטיבל סרטים ושלל מבצעים והנחות. אפילו חברות התעופה מעלות לרגל האירוע את רף משקל המטען המותר לכל נוסע.

התייר המצוי עלול להתבלבל ממגוון הפעילויות המוצעות לו, אך מרבית הסיכויים שלא יפספס את דובאילנד, התשובה הים תיכונית לדיסנילנד. דובאילנד, שיתפרש על פני 186 קילומטרים רבועים, יהיה פארק הנושא הגדול בעולם (בערך כפול בגודלו מדיסנילד בפלורידה, המחזיק הנוכחי בתואר). בפארק, שחלקים ממנו כבר נפתחו לציבור, מתוכננים 55 מלונות וכבר בשנת 2010 הוא צפוי לבדר 200 אלף מבקרים ביום.

יורש הכתר של דובאי, השייח מוחמד בן ראשיד אל-מקטום, הוא דמות מרכזית מאחורי מדיניות ההשקעות בנדל"ן בעשור האחרון ויש לשער כי תחת שלטונו תמשיך הנסיכות באותו קו פיתוח פרוגרסיבי. המעבר בין כלכלה מבוססת מוצרים לכלכלת שירותים ומשם לכלכלת חוויות הוא תהליך גלובאלי "טבעי", אך קנה המידה וקצב ההתפתחות שלו בדובאי הוא חסר תקדים ומעורר מחשבה. "