חנ"י מתכננת להכפיל את ההשקעות בנמלים ל-12.5 מיליארד שקל

תוכנית ההשקעות הקיימת היא בהיקף של 5.6 מיליארד ש'; ייבנו רציפים חדשים

חברת נמלי ישראל (חנ"י) מתכננת להכפיל את ההשקעות בפיתוח נמלי ישראל בעשר השנים הקרובות. התוכנית המתגבשת כוללת השקעה של 12.5 מיליארד שקל, בעוד התוכנית הקיימת, ל-5 שנים, מדברת על השקעה של 5.6 מיליארד שקל.

חנ"י תגיש בקרוב המלצות לרשות הספנות במשרד התחבורה להגדלת התוכנית. החברה תתחיל בתיכנון בקרוב, כדי למנוע עיכובים עתידיים. ע"פ התוכנית תשקיע חנ"י 1.25 מיליארד שקל בשנה על פני תקופת התוכנית.

התוכנית החדשה כוללת השקעה בפיתוח מסיבי בנמלי ישראל. עיקר תשומת הלב תהיה על פיתוח רציפים חדשים. בין הפרויקטים המרכזיים הקמת נמל היובל ב' בנמל אשדוד, בהיקף של 1.5 מיליארד שקל; השלמת נמל כרמל א' בחיפה, בהיקף של 1.4 מיליארד שקל; והכנסת שינויים מהותיים בהרחבתו בהמשך.

מנכ"ל חברת נמלי ישראל, עמוס רון, אמר ל"גלובס", כי חנ"י שמה דגש מיוחד על פיתוח מואץ בתשתיות הנמל, בשל המחסור בשטחי רציף ובשטחי עורף.

חברות הנמלים חוזרות ומתלוננות על מחסור חמור בתשתיות הפיתוח בנמלים. רק באחרונה אמר יו"ר חברת נמל חיפה, דוד חרמש, כי גלגלי ביורוקרטיה מעכבים את יישום תוכניות הפיתוח, ושנים ארוכות מתבזבזות על בניית מזחים נוספים. נמל חיפה וגם נמל אשדוד דורשים להגדיר את תוכניות הפיתוח כתוכניות תשתית לאומית, וזאת כדי לאפשר להם להיערך לקראת התמודדות בתחרות מול נמלים זרים.

נמל חיפה דיווח בשבוע שעבר על רווח של 100 מיליון שקל בשנה הראשונה לאחר הרפורמה, בעוד נמל אשדוד צפוי להפסיד עשרות מיליוני שקלים.

הבעיה המרכזית של נמלי ישראל כיום היא, שקיים ביקוש גדול יותר למזחים ולשטחי רציף ממה שהנמל יכול לאפשר.

חנ"י נערכת לבצע שינויים יסודיים בתוכנית הפיתוח. כך למשל, בנמל חיפה מתכוונת חנ"י לבצע הרחבה של נמל הכרמל. על-פי התוכנית שוקלת חנ"י את הרחבת רציף המכולות של נמל כרמל שלב א' לרוחב של 500 מטר, במקום 300 מטר כפי שתוכנן במקור.

הרחבה זו תאפשר לנמל חיפה בעתיד לקלוט אוניות ענק המכילות 12.5 אלף מכולות. כיום נמל חיפה יכול לקלוט אוניות בסדר גודל של 5,000 מכולות. עוד שינוי שבוחנת חנ"י הוא שינוי מיקום שער הכניסה לנמל חיפה.

בחנ"י מדגישים, כי מדובר בשלב של שדרוג תוכניות העבודה תוך כדי תהליך, במטרה להתאים אותן לצרכים המתפתחים של הנמל. חנ"י מתעתדת לשים דגש מיוחד על קידום פרויקט נמל היובל ב', שיגיע לאישור הממשלה בשבועות הקרובים. למרות התוכניות, התקציב שמבקשת חנ"י ל-2006 מסתכם רק ב-313 מיליון שקל, אך הוא מהווה חלק מתוכנית פיתוח רב-שנתית, המסתכמת ב-5.6 מיליארד שקל. רוב תקציב הפיתוח לשנים הקרובות - 80% - מיועד לפיתוח מסופים חדשים.

בנמל חיפה, מתכננת חנ"י, להאריך את רציף הקישון מזרח ולפתח את עורף הרציף. בחנ"י נערכים למימון חיצוני בהיקף של 1.5 מיליארד שקל ליישום תוכניות הפיתוח ב-2006-2007. בין הפרויקטים החדשים שתבצע חנ"י בנמל חיפה יהיה פרויקט משולב להטיית שובר הגלים בכניסה לקישון והארכת שובר הגלים הראשי בנמל חיפה. הפרויקט הראשון יאפשר להרחיב את הכניסה לנמל הקישון מ-80 מטר לרוחב של 120 מטר. הרחבה זו תאפשר הכנסת אוניות גדולות יותר (אוניות תפזורת עד 30 אלף טונות ואוניות מכולה בינוניות).

שינוי תוואי הכניסה לרציפי נמל הקישון מותנה בהארכת שובר הגלים הראשי בנמל חיפה ב-500 מטר.

אומדן עלות הביצוע של שני הפרויקטים מוערך ב-230 מיליון שקל - 50 מיליון שקל להטיית שובר הגלים בכניסה לנמל הקישון ו-180 מיליון שקל להארכת שובר הגלים הראשי. בשלב הראשוני מבקשת חנ"י תקציב רק לתכנון שני הפרויקטים בסך 10 מיליון שקל.

חנ"י מתעתדת להשלים ב-2006 את פרויקט רציף קישון מזרח. מדובר בפרויקט שבו בניית הרציף הסתיימה ב-2004 - העבודה כללה בניית רציף באורך של 590 מטר - אך העבודה לא כללה הקמת תשתית לתפעול הנמל. חנ"י, במסגרת תוכנית הפיתוח, צפויה לסיים את ביצוע הפרויקט עד סוף 2007.

גורמים בענף מציינים, כי המבחן האמיתי של חנ"י ושל הרפורמה יהיה בהכנסת מפעילים פרטיים, שגם יבנו וגם יתפעלו את הרציפים. לדבריהם, יש היום גורמים בינלאומיים שישמחו לבוא ולהשקיע בפיתוח הנמלים בישראל, כפי שנעשה בנמלים מתקדמים בעולם.

התפקיד המרכזי של חנ"י הוא להביא לאישורם הסטטוטורי ולקידום ההליכים הפרוצדורליים, אמרו.

לדברי גורם בכיר בתחום הספנות, כיום לא מתקיימת תחרות אמיתית בנמלים, כיוון שנמלי ישראל סובלים ממחסור של אמצעים פיזיים וממחנק בשטחי העורף והרציפים.