קבוצת ספידן, קבוצת מטרו רייל וקבוצת MTS הגישו היום (ב') את הצעותיהן הכספיות במכרז הרכבת הקלה בת"א. בוועדת המכרזים ובחברה הממשלתית נתיבי תחבורה עירוניים (נ.ת.ע) היה חשש בשבועות האחרונים שקבוצת MTS לא תתמודד במכרז, על רקע בקשות דחייה שהגישה בשבועות האחרונים.
כל אחת מההצעות שהוגשה היום כללה כ-90 ארגזים. על-פי לוחות הזמנים שקבעה נ.ת.ע, תוך חמישה חודשים ייבחר הזכיין ובמקביל לתהליך הסגירה הפיננסית יחל הזכיין בקידום התכנון המפורט והוצאת היתרי הבנייה.
מתחילים בקו האדום
על-פי לוחות הזמנים תתחיל העבודה בשטח באוקטובר 2007 ועל-פי התחזית של נ.ת.ע, יופעל הקו הראשון, הקו האדום, בסוף 2012.
מדובר בפרויקט תשתית שמקודם בשיטת ה-BOT, בשיתוף הסקטור הפרטי. הזכיין שייבחר יקים ויתפעל את הקו הראשון בפרויקט במשך 26 שנים, בנוסף ל-6 שנות הקמה. המדינה תיתן מענק הקמה, ואת ההפרש בינו לעלות ההקמה, יגבה הזכיין ממשתמשי הרכבת.
מדובר בקו באורך של 22 ק"מ, מתוכם 10 ק"מ במנהרה. הקו האדום יעבור מבת ים בדרום, דרך שדרות ירושלים לכיוון יפו, שכונת מנשיה בת"א, דרום הקריה ומרכז עזריאלי, תחנת הרכבת ארלוזורוב, רמת גן, בני ברק, עד לבית החולים בלינסון בפתח תקווה.
מכרז המיון המוקדם פורסם ב-2001 והמכרז להצעות הכספיות פורסם בנובמבר 2003.
הפרויקט ידע קשיים רבים בעיקר בשל המורכבות ההנדסית והפיננסית, פרויקט של 10 מיליארד שקל. במכרז הוכנסו במהלך השנים האחרונות שינויים מהותיים שאיפשרו את מימושו: תשלום מענק ההקמה ישולם באבני דרך כשנתיים לאחר תחילת העבודות; העמדת רשת ביטחון, המבטיחה את כמות הנוסעים; פיצוי למתמודדים במקרה של ביטול המכרז והשתתפות בעלות הכנת המכרז למתמודד שיגיע במקום השני.
בזכות השינויים יש מכרז
בקרב הקבוצות אומרים היום, כי ללא הכנסת השינויים לא היה מגיע המכרז לשלב של הגשת ההצעות.
מנכ"ל נ.ת.ע, ישי דותן, אמר ל"גלובס", כי "לפני מספר שנים כולם היו משוכנעים שהפרויקט הזה לא יצא לפועל והיום זהו יום חג. זוהי אבן דרך מאוד חשובה אך יש לזכור שזו רק תחילת הדרך ועבודה רבה לפנינו".
לדבריו, שלושה נושאים מרכזיים עומדים עדיין על הפרק: המימון, תכנון מפורט וקבלת היתרי בנייה וביצוע עבודה במנהרה. ישי מדגיש, כי סוגיית המימון, סוגיה הכבדה ביותר, נמצאת בדרך לפיתרון. לדבריו, את עיקר תשומת הלב יש להפנות דווקא לביצוע המנהרה.
דותן מדגיש, כי לוחות הזמנים שנקבעו הם ריאליים, בהנחה שלא יהיו הפתעות בדרך. למתמודדות נמסר, כי יקבלו ניקוד גבוה יותר על קיצור לוחות זמנים.
החשב הכללי באוצר, ירון זליכה, אמר היום, כי "למדינת ישראל הלכה ונוצרה תדמית שלילית לגבי ניהול מכרזים, תוצאה ישירה של התנהלות המדינה, בירוקרטיה איומה ותרבות מכרזים קלוקלת".
"הפרויקט תפס תאוצה"
לדבריו, "לאחר עבודה יסודית בשינוי המכרזים אנו נמצאים היום בהשקעות של עשרות מיליארדי שקלים בפיתוח תשתיות. גולת הכותרת היא כמובן פרויקט הרכבת הקלה בת"א, מדובר בפרויקט מורכב ויקר שהוקם אי-פעם בישראל. הפרויקט תפס סוף סוף את התאוצה המתבקשת".
יו"ר ועדת המכרזים, חגי מילר, אמר כי "ועדת המכרזים ונ.ת.ע העניקה למתמודדות כלים מצוינים לקדם את הפרויקט. פנינו לכל הרשויות המקומיות וכולם מבטיחות שטיח אדום ואור ירוק לקבלת ההיתרים. העובדה שיש שלוש הצעות היא האינדיקציה הטובה ביותר לאטרקטיביות של הפרויקט".
מילר הוסיף, כי המדינה היקצתה 100 מיליון שקל לטובת התכנון המוקדם וזאת במטרה להקדים את לוחות הזמנים. עד היום הושקעו בפרויקט 950 מיליון שקל לפינוי תשתיות, והפקעת קרקע.
שר התחבורה, מאיר שטרית, אמר: "לקח לנו למעלה מ-20 שנה לקדם את הפרויקט. אם היינו מקדמים אותו אז, העלות היתה לכל היותר רבע מעלות הפרויקט היום. הקו האדום אינו יכול לעמוד בפני עצמו וכבר בשבועות הקרובים נקבל החלטה לגבי ההמשך - הקו הירוק. אני מקווה שהקו הירוק יפעל כשנה לאחר הפעלת הקו האדום".
יו"ר דירקטוריון נ.ת.ע, בני ועקנין, אמר, כי "ישנה חשיבות משמעותית ביותר לעמידה בלוחות הזמנים ולקיצורם. כל יום שעובר עולה למדינה מיליוני שקלים. אני סבור שיש לקצר את לוחות הזמנים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.