תכירו את אלי לוינגר, תושב שדמות דבורה והאיש מאחורי חברת "תשואות" שבודקת חשבונות בנקים ומוצאת טעויות גסות של הבנקים לרעת המפקיד הקטן. עכשיו לוינגר מנסה לתרגם את תשואות לכוח אלקטורלי באמצעות המפלגה למלחמה בבנקים (הלב). אם תתנו לו, לוינגר יהיה שר האוצר שלכם, ימוטט את המערכת הבנקאית ויבנה אותה מחדש במימדים נורמליים ונורמות בלתי-פולשניות.
לוינגר העלה את המאבק בבנקים לרמה של אמנות מחקרית. הוא לקח, למשל, את הדו"חות של בנק לאומי ל-2004 וניתח את חלוקת האשראי למגזרים ואת עלויות האשראי. הוא מצא שהבנקאות הקמעונאית, 99.4% מהלקוחות, מקבלים 16% מהאשראי במחיר ממוצע של 12.3%. הבנקאות המסחרית, 0.5% מהלקוחות, מקבלים 28% מהאשראי בממוצע בריבית פריים (5.7%), והבנקאות העסקית, 0.1% מהלקוחות (כ-600 לקוחות) מקבלים 55% מהאשראי בריבית של 1.5% לשנה.
המסקנה של לוינגר היא שמשקי הבית והעסקים הקטנים מממנים חבורה נבחרת של אלף לקוחות, ה"פרומיליון" העליון הוא קורא להם, בכ-6 מיליארד שקל לשנה. "זה שקול ל-1.1 מיליון שכירים ברמת שכר של העשירון החמישי, כ-5,000 שקל לחודש, שיתרמו משכורת חודשית", הוא ממשיל, כדי שהמושג 6 מיליארד יקבל מימדים פשוטים לעיכול.
" מה התוכניות לקמפיין?
"מהבדיקות שאנחנו עושים אנחנו יודעים בוודאות שב-25 השנים האחרונות הבנקים חייבו את משקי הבית והעסקים הקטנים חיובי יתר של 400 מיליארד שקל והקמפיין שלנו הוא להחזיר אותם. הקמתי את תשואות ב-1990 אחרי שראיתי שהבנקים הם הגורם העיקרי לקצב הגידול של הפערים בישראל. כבר אז כתבתי שאם לא נעשה דבר, תוך 20 שנה נתקרב למקום הראשון בפערים. מהניתוח הזה הגעתי למסקנה שבדיקת חשבונות בנקים תחולל את השינוי".
בקמפיין הטלוויזיה, שיעלה השבוע כחלק מתשדירי הבחירות, לוינגר מתכנן הפניה לאתר האינטרנט של הלב (שעבר שדרוג). שם, נתבקש לענות על כמה שאלות בסיסיות, והתוכנה תחשב לנו כמה כסף עודף עלו לנו העסקים שלנו עם הבנקים, בממוצע.
" שווה לך לעזוב את תשואות, עסק פרטי, ולהמר על הזמן והמאמצים שלך בפוליטיקה?
"לא יודע. המטרה היא לחסל את הבנקים ואם נצליח בבחירות, תשואות לא תצטרך יותר לבדוק חשבונות בנקים".
" אתה באמת רוצה למוטט את המערכת הבנקאית?
"המטרה היא להביא לקריסת המונופול הזה ולהביא בנקאות נורמלית. הבנקאות היום השתלטה על כל מוקדי הכוח במדינה. חשוב שהיא תקרוס כי היא תקרוס ממילא, השאלה רק מתי ועדיף שעה אחת קודם. גם ככה תתחיל בקרוב בריחת פיקדונות לחברות הביטוח - יש להן הצעות טובות, או לחו"ל. זו הזדמנות טובה לארגן את המערכת מחדש ואני חושב שיש מספיק כוחות במשק שלא מרוצים מהעוצמה שלהם".
אז מה במצע? לחייב את הבנקים, בחקיקה, להחזיר לציבור ריבית יתר שנגבתה מהציבור, 400 מיליארד שקל; לסגור, בחקיקה, את כל תיקי ההוצאה לפועל הבנקאיים, שמבוססים על הטענה שחישובי ריבית הם ראיה (לוינגר אומר שיש בישראל 600 אלף תיקי הוצל"פ בנקאיים פתוחים, ו-150 חדשים נפתחים כל יום ברחבי הארץ); שני המהלכים יביאו לקריסת הבנקים (מונופול ודינוזאור שגדול פי 5 מהמקובל בעולם, כהגדרת לוינגר), להקמת בנקאות 'נורמלית', ובעודפים שייווצרו לממן את תקציבי החינוך, הבריאות, התשתיות והרווחה.
" להקים מפלגה עולה כסף. מאיפה המימון?
"הקמתי את המפלגה ב-1996 ומימנתי אותה מכיסי הפרטי. בבחירות הקודמות השאלנו אותה לחיים אסא שהריץ את להבה ואז הנושא הבנקאי היה חלק מקשת של נושאים. הפעם החלטנו ללכת על הכול. מאחר והמפלגה כבר הוקמה ב-1996, היום לא צריך להשקיע כלום חוץ מזמן".
" להבה קיבלה בזמנו 1,181 קולות. יש סיכוי שתעברו את אחוז החסימה?
"זה תלוי בך".
" החלטה אלקטורלית מושפעת מיותר מאשר 700 מילה ב"גלובס".
"עשינו סקר ויצא ש-8% יצביעו בעד מפלגה שתילחם בבנקים אבל רק 0.1% יודעים שיש מפלגה כזו. כלומר מאלף איש שנשאלו - 1 ידע. אם כולם ידעו, יהיו לנו 8 מנדטים. הבעיה שלנו היא איך לגרום לכך שכולם ידעו, ובינתיים זה הולך לא רע".
" הבנקים מעניינים חלק מהציבור יותר מהחמאס?
"יש בישראל יותר מ-100 אלף משפחות שהבנקים החריבו להם את החיים והעסקים או עומדים לעשות את זה. לא צריך להסביר להם את החשיבות, בשבילם המערכת הבנקאית מסוכנת יותר מהחמאס. אבל אנחנו חושבים שהיא מסוכנת לכל המדינה". "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.