תאונת הרכבות הבאה בבנימינה היא רק עניין של זמן. כך אומרים גורמים ברכבת ישראל. הרכבת לא יכולה להתחיל בביצוע הפרדה מפלסיות (גשר מעל המסילה או מנהרה מתחתיה) בבנימינה, בשל התנגדות מועצת בנימינה להעניק לה היתר עבודה.
משרד התחבורה התכוון לסגור את מפגש הרכבות. ראש המועצה, אריה זיתוני, התנגד, בטענה כי היישוב ייפגע. לטעת הרכבת, זיתוני הבטיח שבוועדה המקומית הרכבת תקבל היתרי עבודה.
בדיון שקיימה הוועדה המקומית בנימינה בשבוע שעבר נדחתה בקשת הרכבת לקבלת היתר עבודה, בניגוד לכל הסיכומים שלטענת הרכבת נעשו בינואר עם זיתוני. לטענת הרכבת, זיתוני לא התאמץ לאפשר את ההיתר.
שר התחבורה, מאיר שטרית, אמר ל"גלובס", "אני תמה על עמדת המועצה והעומד בראשה. מועצת בנימינה צריכה להיות הראשונה לקדם את הפרויקט. אי מתן היתר עבודה גורם לכך שהתאונה הבאה תהיה אחריותו האישית.
"אני מתרה בו לקדם את העניינים ולהנפיק את האישור לאלתר כי מדובר פה בדיני נפשות. רכבת ישראל משקיעה עשרות מיליוני שקלים בביצוע ההפרדות המפלסיות לטובת תושבי בנימינה, ולהבטחת בטיחותם. אני פשוט לא מצליח להבין איך זה דווקא המועצה והעומד בראשה הם אלה ששמים מקלות בגלגלים", אמר.
בנוסף טען שטרית, כי יש לאפשר גם לחברה הלאומית לדרכים (מע"ץ החדשה) ולרכבת ישראל אישורים אוטומטיים בתוך זכויות הדרך שלהם לביצוע פרויקטים בטיחותיים. "המצב כפי שהוא היום הוא פשוט בלתי נסבל. לא ייתכן שעניינים בירוקרטיים יביאו לסיכון חיי אדם", אמר.
שטרית הורה לאנשי משרדו, כי בתוך שלוש שנים יושלמו ההפרדות המפלסיות בכל נקודת מפגש של מסילות הרכבת והכבישים. מנכ"ל המשרד, אריה בר, אמר כי הדבר נעשה בתמיכה מלאה של האוצר וזה אינו מטיל מגבלה תקציבית לביצוע הפרויקטים. עלות תוכנית הפרדת המפלסים נאמדת ב-1.2 מיליארד שקל.
ברכבת ישראל מותחים ביקורת חריפה על התנהלות המועצה, שהתחייבה לתת לרכבת ישראל היתר זמני, אך בפועל דחתה את הבקשה. מנכ"ל הרכבת, עופר לינצ'בסקי, כותב במכתב ששיגר לראש המועצה, אריה זיתוני. "אנו מנסים בכל דרך אפשרית לפתור את בעיית הבטיחות במפגש ואתם פשוט לא מאפשרים זאת. אני שואל את עצמי, אם בקרות התאונה הבאה, חס ושלום, תודיע לציבור כי המפגש לא נסגר עקב התנגדותכם, וכי העבודות לביצוע הפרדה מפלסית לא החלו כי לא נתתם לנו אישור לעבוד. או האם תשאירו אותנו לבדנו כפי שקרה בתאונה האחרונה?".
רכבת ישראל מקדמת במסילת הרכבת לבנימינה שלוש הפרדות מפלסיות: התוכנית הראשונה מתייחסת להקמת גשר לכלי רכב בתחומי רצועת הכבישים החוצים את בנימינה והרכבת, בין כביש 652 לכביש 653.
התוכנית השנייה מתייחסת להקמת גשר מעל מסילת הרכבת מדרום לתחנת הרכבת בבנימינה בחיבור עם הכביש לכיוון גבעת עדה; התוכנית השלישית מתייחסת לביצוע הפרדה מפלסית מצפון לבנימינה.
לטענת הרכבת, גם הוועדה המחוזית מערימה קשיים. כל התוכניות אושרו להפקדה עם רשימה ארוכה של תנאים. כך למשל, קבעה הוועדה המחוזית, כי על הרכבת להשלים נספח תחבורתי, סקר נופי, סימון של שבילי אופניים, ביצוע בדיקת עתיקות על-ידי רשות העתיקות.
בנוסף צריכה הרכבת לתאם עם הוועדות המקומיות מעברים חקלאיים, לקבוע הנחיות לשיקום נופי של השטח לאחר ביצוע הדרכים, הכנת נספח אקוסטי ונספח סביבתי, שיפרט את הצעדים שיש לנקוט למניעת מפגעים ומטרדים.
רכבת ישראל מאשימה, כי אישור ההפרדה בבנימינה עדיין לא אושר למרות שהתוכניות הוגשו לפני שבע שנים. בסיכום דיון שנעשה בינואר בראשות מנכ"ל משרד התחבורה, אריה בר, סוכם כי אם לא יינתנו אישורים משרד התחבורה ורכבת ישראל ייערכו לסגירת המפגש.
לדברי זיתוני, "הסמכות לדאוג להפרדות מפלסיות ולבטיחות היא של משרד התחבורה ושל רכבת ישראל. אני לא חבר בוועדה המקומית. נציגים מטעם מועצת בנימינה הצביעו בעד מתן ההיתר, וזאת למרות שיש בידינו חוות דעת של מומחה תחבורה שיש לבצע את הפרויקט לא בחלקים".
מועצת בנימינה תומכת בתוכנית הרכבת לביצוע בשלבים למרות הנזק שייגרם בשל היווצרות פקקי תנועה, אמר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.