הצעות השמאים לכנסת החדשה: חישוב אחיד בארנונה ופיצוי על ירידת ערך נכסים

בנוסף ממליצים לטפל בהסדרת דיני הפקעת מקרקעין והקמת מנגנוני ערר על החלטות המינהל

לשכת שמאי המקרקעין מציעה לחברי הכנסת ה-17 סדר יום שיקדם נושאי חקיקה ומיסוי בתחום הנדל"ן. חוזר שמופץ בימים בין הח"כים, מציין ארבעה נושאים דחופים לפעולה, במטרה להשיג חישוב אחיד של הארנונה, פיצוי על ירידת ערך נכסים, הסדרת דיני הפקעת מקרקעין והקמת מנגנוני ערר במינהל מקרקעי ישראל.

לסיעת הגמלאים מציע יו"ר הלשכה, רן וירניק, לדרוש בהסכם הקואליציוני גם פטור ממס לתשלומים שמקורם ב"משכנתא הפוכה" - השיטה המציעה לבני הגיל המבוגר לשעבד את דירתם, נגד הלוואה לקיום או לקבלת קצבה חודשית.

הלשכה מציינת כי מאז השקת תכנית "המשכנתא ההפוכה" בסוף 2005, ערכו שמאי המקרקעין הערכות שווי לעשרות דירות, ואם יינתן הפטור ממס על התשלומים לגמלאים ניתן יהיה להרחיב את היקף השיטה למאות דירות בכל שנה.

בנושא הארנונה קוראת לשכת השמאים להסדיר בחוק חישוב אחיד של המס העירוני על בסיס שווי הנכס, כמקובל ברוב מדינות המערב.

הלשכה מציינת כי דירת יוקרה שערכה כפול מדירה בשטח זהה, מחויבת באותו תעריף של הארנונה, ובאותה מידה גם מחסן בבניין משרדים והמשרדים עצמם המשלמים אותו מס אם שטחם זהה.

באשר לפיצוי על ירידת ערך הנדל"ן מציעה הלשכה לקדם תיקון רחב בחוק התכנון והבנייה, שיסייע למיצוי זכויות הפיצויים המגיעים לבעלי נכסים שנפגעו כתוצאה מאקט תכנוני שאין בצדו הפקעה. דוגמא היא מקרה שבו אושרה סלילת כביש רחב וסואן ליד שכונת מגורים שקטה.

הלשכה מציינת כי החוק הקיים מעוות ומקפח. לטענתה, הוא קובע תקופת ההתיישנות קצרה בת 3 שנים החל מאישור התכנית, אך ללא חובת הודעה מראש לכל הנפגעים האפשריים. בנוסף, הוא מגביל את הזכאות לפיצויים רק לנכס הכלול בתכנית או גובל בה וחוסם בעלי נכסים סמוכים, שנפגעים לא פחות.

הלשכה מבקשת לקדם גם הצעת חוק שתרכז את דיני הפקעת מקרקעין, בדומה לנוסח שהונח על שולחנה לפני שנה, בידי ח"כ איתן כבל (עבודה). מדובר בהצעה להחליף את ההוראות המפוזרות ב-18 חוקים.

הלשכה קוראת לחקיקה שתסדיר הקמת מנגנון שמאות בלתי תלוי ואובייקטיבי, לעררים על שומות מינהל מקרקעי ישראל. ועדת גדיש אמנם אימצה את עמדת הלשכה בעניין זה, והיא מעוגנת גם בהחלטת ממשלה.

לטענת הלשכה, ההחלטה עוקרה בדרך ליישומה. ועדות הערר הפכו ל"ועדה להשגות" וחבר בה השמאי הממשלתי אשר עורך את השומות, נשוא הערר.