ועכשיו שלוש הצעות רכש

אם לא די בעליות בשערי המניות, בעלי שליטה מוכנים לשלם פרמיה ולמחוק מהמסחר

האם בעלי חברות הנדל"ן הציבוריות עדיין חושבים שמחיריהן בבורסה זולים משוויין הריאלי? שלוש הצעות הרכש שפורסמו בשבועיים האחרונים לשלוש חברות נדל"ן - ישפרו מקבוצת נכסים ובניין של אי.די.בי, הכשרה קניונים ומלונות הכשרה מקבוצת הכשרת היישוב - תומכות בהנחה הזו, גם לאחר השיפור שביצעו מניות הנדל"ן מתחילת 2006.

הצעת רכש מעוררת תשומת לב מיוחדת. המהלך מתבצע לרוב כשבעל השליטה חושב, ששווייה של החברה בשוק נמוך משמעותית משוויה הריאלי, וזו אחת הדרכים המצויות בידיו לאותת על כך לשאר המשקיעים.

מהלך של הצעת רכש בולט עוד יותר כשמטרתו היא למחוק את החברה מהמסחר. מבט לאחור מלמד, כי חברות רבות שנמחקו עמדו על סף מהפך עסקי חיובי או שיפור ניכר בביצועים, ובעלי השליטה העדיפו להיות הנהנים היחידים מהמהלך ולכן קנו את חלקו של הציבור. מהלך המחיקה מתאפשר במידה ולאחר הצעת הרכש מגיעה בעל השליטה לאחזקה של 95% מהון החברה. במקרה זה, הוא יכול לכפות על שאר בעלי המניות למכור לו את חלקם.

הצעות הרכש האחרונות לישפרו, הכשרה קניונים ומלונות הכשרה, בוצעו בפרמיה בשיעור דו-ספרתי על שוויין של החברות בשוק. זו פרמיה מקובלת במהלכים מסוג זה, שככל הנראה מלמדת גם הפעם, כי בעלי השליטה סבורים שהשוק לא מתמחר אותן כראוי. העובדה שמדובר בחברות נדל"ן היא בהחלט איתות למשקיעים, המנהלים לאחרונה ויכוח לגבי המהלך האגרסיבי שביצע הסקטור בחודשים האחרונים.

ישפרו לדוגמא היא זרוע המרכזים המסחריים של קבוצת נכסים ובניין, שמחזיקה בשטחים מסחריים בהיקף של כ-150 אלף מ"ר בתפוסה גבוהה למדי. החברה נסחרת כיום לפי שווי של כ-307 מיליון שקל, לאחר ששווייה עלה ב-40% בשנה האחרונה, וגם כך מוכן היה בעל השליטה למחוק אותה. מלבד עניין המחיר, לא מן הנמנע, שהמהלך מתבצע על מנת להפוך את ישפרו לקרן הריט של קבוצת אי.די.בי.

מלונות הכשרה נסחרת כיום לפי שווי של 33 מיליון שקל, לאחר שאיבדה כ-12% בשנה האחרונה. החברה מנהלת ומחזיקה ברוב בתי המלון של רשת רימונים בישראל, שמכילים כ-845 חדרים ב-6 בתי מלון. רשת המלונות ייצרה ב-2005 רוח תפעולי 4.5 מיליון שקל לאחר הפסד של 4 מיליון שקל ב-2004. על רקע השיפור במלונאות, מעניין יהיה לבדוק את רווחיות הרשת בשנת 2006, במידה והדבר יתאפשר.

הכשרה קניונים היא חברת נכסים מסחריים נוספת, שנסחרת כיום לפי שווי של כ-136 מיליון שקל, לאחר ששווייה תפח בכ-66% בשנה החולפת. נכס הדגל של החברה הוא קניון שבעת הכוכבים בהרצליה, שהוערך לאחרונה בכ-200 מיליון שקל בניכוי ההלוואות העומדות כנגדו. מלבד הקניון, מחזיקה החברה גם במרכז מסחרי ברעות, בפאואר סנטר בצומת ירקון וכן בנכס מניב נוסף בטורונטו שבקנדה.

המקרה של הכשרה קניונים מעורר תשומת לב מיוחדת, מכיוון שלאחרונה ביקשה החברה להעביר החלטה, במסגרתה יעניק קניון שבעת הכוכבים הלוואה בהיקף 60 מיליון שקל לחברה האם הכשרת היישוב - מהלך המוגדר כעסקת בעלי עניין. ההחלטה בעניין המהלך נדחתה לעת עתה, אך לא מן הנמנע, שמחיקת החברה מתוכננת על רקע זה. האפשרות האחרת היא, שגם במקרה זה מעריכים בעלי השליטה, כי החברה מתומחרת בחסר, כשגם כאן האופציה להקמת קרן ריט נלקחת בחשבון.