פרויקט גשר שעון-השמש הייחודי שהגה מעצב העל האיטלקי, פאולו סולרי, (Paolo Soleri) עבור העיר סקוטסדייל (Scottsdale) שבאריזונה, ארה"ב, אינו מצליח להתרומם.
למרות שבניית הגשר היתה צפויה להתחיל כבר בחודש פברואר האחרון, נתקלים צוותי העיצוב וההנדסה בסוגיות לוגיסטיות לא פשוטות, הקשורות בבטיחות הגשר ובעלויות הפרויקט, ולפי שעה לא ברור מתי תחל בנייתו. המעצב הקשיש בן ה-86 הגה את רעיון גשר השמש כבר לפני שנה, כחלק מפרוייקט להקמת מרכז מסחרי ומתחם בילוי בקרבת תעלת אריזונה, בקטע שבין הערים סקטוסדייל וקאמלבק (Camelback).
המוטיב המרכזי בגשר הם שני צילינדרים עשויים פלדה באורך כ-15 מטר, שימוקמו בסמיכות, ויאפשרו לקרני השמש לחדור בעדם תוך הטלת צל על המדרכה הסמוכה. על פי התכנון, צילם של קרני השמש על המדרכה אמור ליצור מעין שעון שמש, ולשמש כאטרקציה מרכזית של המתחם, שיוקם בסמוך לתעלה.
על רקע התסבוכת בבניית הגשר, שמעכבת לפי שעה את פיתוח הפרוייקט כולו, נשמעים באחרונה בסקוטסדייל קולות לבטל את ההתקשרות עם הארכיטקט המפורסם. כמו כן, עולות טענות רבות בדבר בעיות בטיחות, שעלולות לצוץ בהמשך, במידה והגשר ייבנה.
בין היתר, מציינים התושבים את העובדה, שהפלדה ממנה עשוי הגשר עשויה להתחמם בקיץ יתר על המידה ולהוות סכנה ממשית עבור ילדים שיחצו אותו. עם זאת, לפי שעה סולרי ממשיך לקבל את גיבוי הרשויות, שתומכות בפרוייקט בתקווה ליצור 'באז' סביב המתחם החדש. "אנחנו תומכים בחזון של פאולו, וחושבים שהוא האדם המתאים לעיצוב הגשר בשל היצירתיות הרבה שטמונה במחשבותיו", אמרה בהקשר זה ג'ודית פטרילאק, מנהלת הפרוייקטים הראשית בסקוטסדייל. סולרי מצדו שולל את טענת חימום היתר של הגשר, אך כמה מעוזריו מציינים כי ייתכן וחלק מהאזורים החשופים לקרינת השמש יצריכו שימוש בחומרים מבודדים מיוחדים.
עם זאת, פתרון זה נתקל אף הוא בקשיים על רקע העלייה המשמעותית בעלויות ההקמה והאחזקה השוטפת, שגם כך חרגו מהתקציב המקורי. הגשר עצמו תוקצב תחילה בכ-10.5 מיליון דולר, אך לפי שעה בעיות התקציב והמימון מעסיקות אף הן את סקטוסדייל, שצפויה להקצות מילוני דולרים לתקצוב הפרוייקט המסחרי כולו. סולרי עצמו, שנולד והחל לפעול בעיר בטורינו שבצפון מערב איטליה, זכה להכרה עולמית כבר בשנות ה-50 של המאה הקודמת, לאחר שעיצב מפעלי קרמיקה באיטליה.
בתחילת שנות ה-60 עקר לארה"ב, והקים באריזונה את אקדמיית קוזנטי (Cosanti) בה הוא מלמד תכנון עירוני.
סגנונו של סולרי מתבסס על תפיסת הארקולוגיה (ARCOLOGY) - שילוב של ארכיטקטורה עם אקולוגיה - הגורסת כי על תכנון העיר למקסם את האינטראקציה האנושית של דיאלוג מתמיד עם הטבע.
לאורך השנים עיצב סולרי שורה ארוכה של פרוייקטים באירופה וארה"ב על פי הגישה הארקולוגית, וזכה בפרסים יוקרתיים על עבודותיו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.