מאמץ להציל את ונציה מריקבון ומאדישות תושביה

מספר התושבים בעיר צומצם במחצית ב-50 השנה האחרונות, ומבנים רבים נותרים מיותמים במצב של ריקבון מתקדם

העיר ונציה שבאיטליה מנסה לשמור על נעוריה. אף שבמבט מבחוץ ניתן להתרשם מאד מכך שהעיר הציורית עדיין מוצפת תיירים - כ-3 מיליון איש בשנה - בפועל מנהלים קברניטי העיר מירוץ נגד הזמן על מנת 'לשמור את ראשה מעל פני המים' - קרי, להציל חלק ניכר מהמבנים בעיר מסכנת ריקבון, וכן להילחם בתופעה של נטישת התושבים.

המספרים מראים כי אוכלוסיית ונציה קטנה כמעט כדי מחצית ב-50 השנים האחרונות, והיא עומדת כיום על כ-60 אלף איש בלבד. כ-40 אלף מהם חיים באי המרכזי של ונציה, המכיל את הרבעים קנג'רו, קסטלו וסן-מרקו, שם מצב המבנים טוב יותר מבשאר חלקי העיר, ולתושבים אף מותר להחזיק בכלי רכב.

המצב הנוכחי יוצר למעשה הזנחה של מבנים רבים בעיר, הממוקמים ברבעים האחרים - סן פולו, סנטה קרוצ'ה, דורסודורו וכן באיי הלוויין של העיר דוגמת הלידו. הזנחה זו באה לידי ביטוי בתחזוקה רעועה של מבנים המטים ליפול או לשקוע בתעלות המים, ובעובדה שאותם מבנים נותרים מיותמים. עקב כך, העיר כולה מוצאת עצמה במעגל קסמים הרסני ללא פתחי מילוט.

על רקע המצב הנוכחי בוונציה, שהולך ומחריף ככל שנוקפות השנים, החלו לאחרונה שני ארגונים - 'ונציה בפנינה' הבריטי והארגון המקומי של תושבי העיר 'קהילת ונציה' - להוביל מהלך לשיפוץ מאסיבי של מבנים בעיר.

המטרה העיקרית היא להציל את המבנים מריקבון ומהרס. מטרה נוספת שנגזרת מהראשונה היא להעלות את קרנה של העיר כיעד אטרקטיבי להשכרת בתים לתושבים צעירים, שיזרימו דם חדש לעורקיה.

המהלכים שיוזמים אותם ארגונים מתבצעים תוך מתן דגש על שימור האופי ההיסטורי של המבנים, אשר כולל בין היתר רצפות מצויירות ארכיטקטורה ייחודית וכן דלתות וחלונות ונציאניות ייחודיות. היעד עליו מצהירים הארגונים הוא חזרת בני מעמד הפועלים לעיר, תוך אפשרות לשכור דירות בעלות ניחוח היסטורי ברמות מחירים נוחות.

הפיילוט הראשון של פרוייקט השיפוץ מתמקד באחד הבניינים המפורסמים בעיר - San-Giobbe - אשר נבנה לראשונה במאה ה-16, שופץ בפעם האחרונה רק במאה ה-18, ומאז עומד מיותם במצב של ריקבון מתקדם.

מתכונת השיפוץ עובדת כך שהארגון הבריטי, המלווה את הפרוייקט, מממן ביצוע מחקר אודות שורשיו ההיסטוריים של הבניין על מנת ללמוד על אופי השיפוץ הנדרש.

בהמשך מתמנה לפרוייקט ארכיטקט בעל שם וארגון קהילת ונציה אחראי להשגת מימון לשיפוץ הבניין.

הארגון הבריטי הוא למעשה אחד מ-28 ארגונים שנשלטים על ידי ארגון אונסק"ו העולמי - ארגון המדע החינוך והתרבות של האו"ם - כחלק ממפעלו החשוב לתמוך באתרי מורשת בינ"ל שנמצאו ראויים לשימור בגין חשיבותם המיוחדת לאנושות.

הפרוייקט הנוכחי בוונציה מוגדר כפרוייקט שנוי מחלוקת בקרב הארגון, זאת על רקע העובדה שחלק מחבריו סבורים כי הושקעו בשימור העיר כבר מיליוני דולרים רבים, למרות היעדר שיתוף פעולה מצד תושביה.

החלטה סופית האם להמשיך בפרוייקט תתקבל בימים הקרובים לאחר שהארגון יערוך דיון בנושא.