החייטים של העשירים עוברים דירה

התפרים המחברים 200 שנות היסטוריה ברחוב Savile Row בלונדון הולכים אט אט ונפרמים, לאחר שהחייטים במקום, התופרים בגדים על פי הזמנה לעשירים ולמפורסמים, נוטשים את הרחוב בגלל דמי השכירות הגבוהים.

חנויות החייטים לאורך סוויל רואו, הרחוב שבו רכשו בעבר פרד אסטר, קרי גרנט והנסיך צ'ארלס חליפות על פי הזמנה אישית, הופכות אט אט להיות משרדים וחנויות יוקרתיים.

צמיחתו של ענף השירותים הפיננסים בלונדון הפכה את הווסט אנד, שם נמצא סוויל רואו, למקום היקר ביותר בעולם לשכירת נדל"ן משרדי.

"החייטים בסוויל רואו הם זן נכחד של אומנים, ויש להגן עליהם", אומר מרדית' דיוויס, 41, עו"ד וולשי הפועל מהאזור הפיננסי של לונדון ונמנה עם הלקוחות הקבועים הפוקדים את סוויל רואו.

תחילה עברו החייטים לסוויל רואו כדי להיות בקרבת קציני הצבא ומשפחת המלוכה הבריטית. ג'ורג' "Beau" (יפה בצרפתית) ברומל, שזכה לכינוי הגנדרן הראשון, נהג לערוך באופן תדיר קניות בחנויות שברחוב, וסייע להפוך בתחילת 1800 את אופנת הג'נטלמנים לפופולרית.

החליפות שתפרו החייטים במיוחד עבור לקוחותיהם כונו bespoke כדי לציין שפיסת הבד שבחנות כבר הוזמנה מראש על ידי לקוח מסויים לצורך תפירת חליפה.

אף שחלפו כבר 200 שנה, לכישוריהם של החייטים בסוויל רואו יש עדיין ביקוש והדבר מכתיב מחירים גבוהים לתוצרתם. חייטים וגזרנים העובדים ברחוב ייצרו אשתקד עשרת אלפים חליפות על פי הזמנה מיוחדת. מכירותיהם עלו בכ-5% לעומת שנה קודמת והסתכמו ב-21 מיליון ליש"ט (39 מיליון דולר) כך על-פי האיגוד המסחרי של החייטים בסוויל רואו.

המחירים של חליפה לגבר בת שני חלקים מתחילים בכ-2,000 ליש"ט. תפירת חליפה על פי הזמנה מחייבת את המזמין בשלוש מדידות ואורכת 50 שעות גזירה. מרבית עבודת התפירה נעשית ביד.

למרות הביקוש הער לחליפות בהזמנה אישית, ענף החייטות עובר קונסולידציה בגלל העלייה בדמי השכירות, מעבר של הצרכנים לטובת חליפות מוכנות, וירידה במספר הצעירים הנכנסים לענף. מספר החייטים המסוגלים לתפור חליפה על פי הזמנת הלקוח ירד לכ-300 לעומת 1,000 בתחילת 1900.

דמי השכירות בסוויל רואו עלו בעשור האחרון בכ-57% בממוצע, אומר מייק ג'ונס, שותף ב'דרייברס ג'ונאס', סוכן- מנהל של חברת הנדל"ן 'פולן אסטייט'. האחרונה, בעל הבית הגדול ביותר בסוויל רואו, היא למעשה קרן פרטית שהוקמה ב-1912 ושהמוטב העיקרי שלה היא הכנסייה של אנגליה.

בעלי בתים יכולים לגבות מגורם קמעונאי דמי שכירות גבוהים פי ארבעה, מאשר השכרת המקום לחייטים, כך על-פי דו"ח שפרסמה במארס הרשות המקומית ווסטמינסטר.

אנדרסון אנד שפרד, בעבר חנות החייטים הגדולה ביותר בסוויל רואו ויצרן החליפות של הנסיך צ'ארלס, עבר מרחק בלוק אחד מהמקום, לאחר שחוזה החכירה שלו פקע אשתקד. הבניין שלו הפך לבניין משרדים.

אנתוני ג'יי. יואיט, חייט בסוויל רואו עם ותק של 32 שנה, פינה את חזית החנות שלו לפני שנה וחצי, לאחר שדמי השכירות שם עלו ב-40% ל-105 אלף ליש"ט בשנה. אביסו סבורו, רשת הלבשה יפאנית המוכרת ג'ינסים לגברים במחיר של 160 ליש"ט לזוג, השתלטה על המקום. יואיט, אגב, ממשיך לעבוד בחלק האחורי של החנות.

"סוויל רואו הפך למפורסם בזכות החייטים שבמקום וכעת כולם רוצים להיכנס לרחוב", אמר מייקל סקינר, חייט דור רביעי במשפחתו. "אפשר לומר שמדובר פה בקריאה להתעורר".

לידתו של הטוקסידו

הרחוב הפך לקובע מגמות בזכות המקטורן שתפר ב-1860 'הנרי פול אנד קו' בעבור הנסיך מוויילס, כך נכתב באתר האינטרנט של החברה. המקטורן הפך לטוקסידו כאשר חבר של הנסיך רכש גרסה של הבגד לארה"ב - שם זכה הבגד להעתקה בהיקף נרחב.

"התפקיד שלנו הוא לייצר חליפה שנראית טוב ומסתירה את פגמי הגוף", אמר אלן בנט, 55, הבעלים של דיוויס אנד סאנס, אשר רכש מאז 1996 ארבעה עסקי חייטות אחרים.

חנויות החייטים שנותרו בסוויל רואו חזקות ומרביתן ישרדו, אומר בנט. "סוויל רואו איננה רק חיה את העבר", אמר פטריק גנרט, 34, שרכש בדצמבר את חנות החייטים 'נורטון אנד סאנס', לאחר שהשלים לימודי תואר במינהל עסקים באוניברסיטת אוקספורד. "הרחוב עדיין מכשיר דור חדש של חייטים נפלאים ומפיק את הבגדים הטובים בעולם".

עיגול קצוות

עדיין, כמה מהחנויות החדשות באזור מפרסמות בפרסומיהן השונים חליפות יוקרתיות על פי הזמנה, שאינן עומדות בסטנדרטים המסורתיים. הן משתמשות בדגמים שנחתכו מראש, במקום להשתמש בדגמים המותאמים במיוחד ללקוח, והן שולחות את הבדים לתפירה בחו"ל, אומר מלקולם קלוז, 60, שותף בפירמת החייטות 'וולש אנד ג'פריז'.

רשתות הלבשה המכוונות לפלח העליון באוכלוסיה "ישלמו כל סכום שיבקש מהם בעל הבית, ובלבד שיהיה להם סניף בסוויל רואו, אך למרבה הצער הן אינן חייטים", אומר קלוז.

החנויות שנותרות בסוויל רואו עדיין מציגות מדי צי אדומים, חליפות וחלוקי רחצה הנתפרים על פי הזמנה. בקרבת מקום ניתן למצוא בתי מסחר לצמר, כפתורים וחוטים, ולכל אורך הרחוב ניתן להבחין במתפרות הממוקמות במרתף הבניינים.

המועצה המקומית של ווסטמינסטר החלה השנה לסייע במאמץ לשמר את ענף החייטות על פי הזמנה, והתחייבה להטיל וטו על הדרישה להפוך את הסדנאות של החייטים לנדל"ן קמעונאי, אמר דובר המועצה טארק טהיר.

החייטים מתכננים להמשיך ולקדם את עסקיהם על מנת לשמר את המסורת שלהם, אומר מרק אנדרסון, מנכ"ל 'גיווס אנד הוקס'.

הם עדיין נאלצים להתמודד עם העובדה שווסט אנד הוא המקום היקר בעולם לשכירת נדל"ן משרדי, כך עולה מסקר שנתי של סוכנות הנדל"ן 'קושמן אנד וויקפילד'.

"אי אפשר לווסת את דמי השכירות", אומר ג'ונס מ'פולן אסטייט'. "דמי השכירות מושפעים מהיצע וביקוש, וממצב השוק".