גם תשובה מגלה את שוק הנדל"ן הקשה בפלורידה

תוכניות הפיתוח של אדמת המריבה בפורט לודרדייל - 20 אלף מ"ר - הוקפאו

האם יצחק תשובה חווה את אותם קשיים שחוו לב לבייב ושעיה בוימלגרין במיאמי? כמעט שנה חלפה מאז החליט תשובה להשקיע בחופי פורט לודרדייל ועורר שמועות על פיתוח מיזם מלון דירות חדש באזור. אלא שכניסת קבוצת אל עד שבבעלות תשובה לאזור לא היתה נטולת בעיות; לפי כתבה שפורסמה באתר האינטרנט sun-sentinel.com , היא נתקלה בדרכה בחברה נדל"נית אחרת בעלת חלומות משלה, ועם בר צלילה ותיק הקיים עוד משנת 1938, הנקרא אלבו רום.

ליאור אבידור, שיחד עם שותפיו העסקיים מחזיק בבעלותו נכסים גדולים בבלוק שבו מתכוון תשובה להשקיע, מרגיש נבגד. וגם קצת מטופש. לפני שנה הוא משך את קבוצת אל עד לקטע החוף הזה. עכשיו הוא נמצא במצב מלחמה איתם, כך לטענת האתר.

תוכניות הפיתוח של אדמת המריבה, המשתרעת על שטח של 20 אלף מטר מרובע, ומשמשת כפרוזדור הכניסה לחוף של חול זהוב ועצי דקלים, הוקפאו, אחרי שרק באוקטובר האחרון נמכר בה שטח של 8,900 מטר מרובע במחיר של 56.3 מיליון דולר, רק בשל הפוטנציאל. "עלינו להיערך מחדש ולהעריך מחדש את הפרויקט כולו", אומר שאול משעל, נשיא קבוצת אל עד פלורידה. "הסביבה השתנתה לגמרי, ב-180 מעלות, לעומת מה שהיה לפני תשעה חודשים".

כיום חלק מהברים ובתי הקפה על החוף סגורים בלוחות עץ, ואחרים סובלים מהזנחה. לא ברור בכלל האם העיר תאשר לאל עד להרים קומפלקס מלון דירות על החלק הארי של השטח. מה שידוע הוא, שבשנים האחרונות אושרו לבנייה על החוף שישה מלונות דירות ובניין דירות אחד, ומלון דירות נוסף מצוי בתהליכי אישור אחרונים.

תשובה, 57, מופיע ברשימת 400 האנשים העשירים בעולם של המגזין "פורבס", עם הון של 2 מיליארד דולר. החברה הניו-יורקית בבעלותו רכשה לפני שנתיים את מלון פלאזה בניו-יורק תמורת 675 מיליון דולר.

אבידור, 38, הגיע לפלורידה מישראל כאיש צעיר, ועם חברו זה 15 שנה, איי. ג'יי יערי, פילס השניים את דרכם בבלוק והפכו ממוכרי טי שירט לבעלי קרקע המחזיקים בה בנתח משמעותי.

היזמים חמדו את פיסת הקרקע שבבעלותם. "כולם רצו את היהלום", הוא מספר ממקום מושבו בקפה דל מר, המסעדה שבבעלותו. אבל אבידור בחר לפנות למשעל ותשובה. הוא הכיר את משעל. בנותיהם של השניים לומדות יחד בבית הכנסת. תשובה הגיע מניו-יורק כדי לבדוק את הסחורה.

"אספתי אותו, לקחתי אותו לארוחת בוקר, מסרתי לו את כל האינפורמציה, בחינם, בחינם", הוא קובל. אבידור רצה להפעיל ולהחזיק בבעלותו את העסקים בקומת הכניסה של המיזם המיועד, והבטיח להשתמש בקשריו כדי לסייע לקבוצת אל עד לרכוש את הנכס.

משעל סירב להגיב על עסקיו עם אבידור. אולם לדברי אבידור, הוא מסר לאל עד את כל המידע שהיה בידו ואף שכנע את אד טומי, בעל נכסים בבלוק, למכור את הנכסים שהיו בידיו שנים ארוכות. אין עסקה, אומר אבידור.

אל עד הותירו את אבידור מאחור. "אתם נכנסים איתי למלחמה", הזהיר אבידור את משעל. "בלעדי, אין לכם שום דבר בבלוק. תישארו איפה שאתם". אבידור ויערי רכשו נתח מהבלוק - שטח הנמצא בין שני שטחים שבבעלות אל עד. לדברי אבידור, הוא לא מתכוון לסגת, עד שהעסקה תיראה בעיניו הוגנת.

כאמור, אחד הנכסים בחוף הוא אלבו רום. הבר, המאכלס בניין של שתי קומות וצבוע בוורוד וירוק, הוא פנינה תרבותית. זהו הבר היחיד ששרד יותר משישה עשורי שינוי בפיסת החוף הזו. לשטח יש שלוש שכבות בעלות: בעלים בסיסי וחוכר, שהחכיר את האלבו-רום בחכירת משנה.

"אלבו רום יישאר לנצח! נכתב באתר האינטרנט של הבר. "אנחנו לא סוגרים". אלא שמאז שאל עד החלה לרחרח, השמועות לא מפסיקות, אומר החוכר של הבר מייקל פנרו. לדברי פנרו, הוא, אחיו ואביו אינם מעוניינים למכור את חוזה החכירה שלהם. הם יוותרו, רק אם אלעד תפצה אותם על הסגירה, ואז תעניק להם בית חדש בבניין דירות היוקרה, ובאותה פינה בדיוק. "אלבו רום הוא מעין אייקון, ואנחנו רוצים שהוא יישאר שם", אומר פנרו.

"אני איש עסקים", אומר משעל, "אני יכול להגיד לכם דבר אחד: בעסקים, הכל אפשרי. יש מחיר לכל דבר".

אבל מה שנראה כמו דבר בטוח באוקטובר נראה מעורפל היום, הוא אומר. "בכנות, זה עשוי לקרות, וזה יכול לקרות", אומר משעל, על תוכניות אל עד לבנות במקום קומפלקס שישה כוכבים, עם דירות מלון, דירות מגורים, חנויות ומסעדות. "השוק שונה לגמרי. אף אחד לא יודע".

הנכסים שקנתה אל עד מהודקים בקרשים וסגורים, אבל אל עד יכולה להרשות לעצמה להמתין. "למרבה המזל, אנחנו גדולים מאוד וחזקים מבחינה פיננסית", אומר משעל. "יש לנו מאחורינו גיבוי פיננסי אדיר".

אל מיניאצ'י, בעליו של הנכס הפינתי בבלוק, מאמין כי פרויקט גדול מסוג כזה יעשה לבלוק רק טוב. ונכון לעכשיו, הוא מוכן לחכות להצעת אל עד. בינתיים, אומר ג'ורג' גרטסאס, גורם בכיר בעירייה, כי "ביקש מאל עד להיות שכנים טובים", ולפתוח את העסקים הסגורים. "הם לא הסכימו" , הוא אומר.

"אני זה שמשלם ריבית של 150,000 דולר בחודש", אומר משעל. "לא העירייה". אבל אז הוא מתרכך. "אף שאינני חייב, אבל אנסה לעשות טוב לעיר".