נירלט מצפה לביקושים מאזור הצפון

בפתח ניצב איום השוק התחרותי ומחירי חומרי הגלם שעלו בצורה דרמטית בשנה האחרונה, אך במידה ותהליכי ההתייעלות שמבצעת החברה יימשכו גם בעתיד, היא תמשיך להוות מתחרה ראויה בשוק הצבע המקומי

ס יום המלחמה בצפון והציפייה לעבודות שיפוצים מסיביות של רכוש אזרחי שנפגע בהפצצות הכבדות שספג האזור, עשויות להיטיב עם שורה ארוכה של פירמות עסקיות שפועלות בתחום. אחת מאותן חברות היא יצרנית הצבעים נירלט, לשעבר אוניברקול, שגם כך מציגה לאחרונה צמיחה נאה בהיקפי הפעילות, ובאופן אבסורדי המלחמה בצפון עשויה דווקא לשחק לידיה ולהגביר את הביקושים למוצריה בהמשך 2006.

קבוצת נירלט צבעים נחשבת לשחקנית הקטנה יותר בשוק הצבע המקומי, אותו מובילה בעקביות חברת טמבור. עם זאת, נתח השוק של נירלט צומח בעקביות בשנה האחרונה, ונראה שהיא שואפת להפוך למתחרה ממשית של טמבור, שנהנית כמעט ממעמד מונופולי בשוק זה.

החברה, שפועלת כיום בארץ ובחו"ל, מתמחה בייצור צבעים דקורטיביים (צבעי פנים וציפויי חוץ) לשוק הביתי, צבעים דקורטיביים לעץ ולמתכת, מוצרי תשתית לצביעה ומוצרי איטום. פעילות החברה מתבצעת בשני אתרי יצור: המפעל הדרומי הממוקם בקיבוץ ניר-עוז מתמחה בייצור צבעים לבית, טייחים דקורטיביים ומוצרי איטום. המפעל השני הממוקם בנתניה - שם נמצא גם מטה החברה המרכז את פעילות הייצור לתחום התעשייה.

הבסיס לפעילות קבוצה נירלט היא חברת אוניברקול, שנוסדה בשנת 1949 ונחשבת ליצרנית צבעי התעשייה המובילה בארץ בתחום צבעי האבקות. פעילות נוספת של נירלט היא אחזקת הסניף הישראלי של רשת חנויות הצבע הבינ"ל פיינט מג'יק.

שווי השוק של החברה עומד כיום על 117 מיליון שקל לאחר שרשמה עליית ערך של כ-80% בשנה האחרונה וטיפוס של 40% מתחילת 2006, למרות שמדדי הייחוס רשמו מתחילת השנה תשואה שלילית. בעלת השליטה בחברה היא קבוצת שרפ"ק, באמצעות חברת איטונג הציבורית.

הדו"חות הכספיים של נירלט למחצית הראשונה של 2006 מלמדים, כי החברה ממשיכה במגמת הצמיחה שהראתה ב-2005, וכן בשיפור הרווחיות. בשורה העליונה השיגה החברה ברבעון השני לבדו גידול של 4% ל-72 מיליון שקל, ובסיכום המחצית נרשם גידול של כ-10% לרמה של 144 מיליון שקל, המיוחס ברובו לגידול במגזר הצבעים.

שיפור ברווחיות מגזר הצבעים

מבט מגזרי מראה, כי מתחילת השנה אחראי מגזר הצבעים לחלק הארי של ההכנסות, בשיעור של 83%, וכן לחלק הארי של הרווח התפעולי, בשיעור של 87%. הנתונים עצמם מראים, כי הכנסות מגזר הצבעים רשמו מתחילת 2006 צמיחה של 11% ל-119 מיליון שקל, ואילו מגזר מוצרי האטימה רשם צמיחה של 8.5% בלבד ל-25 מיליון שקל. עם זאת, לצמיחת ההכנסות ברבעון השני היה אחראי בעיקר מגזר מוצרי האיטום, שצמח ב-25% ל-13 מיליון שקל, בעוד מגזר הצבעים רשם סטגנציה עם היקף מכירות של 59 מיליון שקל.

מבט על שיעורי הרווחיות של המגזרים מראה, כי במגזר הצבעים החברה רשמה במחצית הראשונה שולי רווח של 9.2%, לעומת רווחיות של 5% במחצית המקבילה, ואילו במגזר מוצרי האיטום נרשמו שולי רווח נמוכים יותר של 6.4%, לעומת רווחיות של 9.1% בתקופה המקבילה.

מבט רבעוני מראה, כי למרות העדר צמיחה במגזר הצבעים ברבעון השני של 2006, שולי הרווחיות שייצר היו גבוהים משמעותית מאשר ברבעון המקביל ועמדו על רמה של 10.6% לעומת 5.7% בתקופה המקבילה. מגזר מוצרי האיטום רשם גם הוא עלייה ברווחיות במבט רבעוני, משוליים של 5.7% במחציתה הראשונה של 2005 ל-7.7% במחצית 2006.

השיפור בשולי הרווחיות של נירלט, שבא לידי ביטוי גם ברווחיות הגולמית הכוללת, מוסבר על ידה בעליית מחזור המכירות וכן בניצול יעיל יותר של תהליכי הייצור. ממבט בדו"חות רווח והפסד ניתן להבחין, כי בשעה שהוצאות המכירה והשיווק של החברה עלו בשיעור זהה פחות או יותר לעליית המכירות, התייעלות נרשמה גם בשורת הוצאות ההנהלה והכלליות, שפחתה לעומת הרבעון המקביל והמחצית המקבילה. החברה מסבירה את המגמה בירידת הפרשות לחובות מסופקים על ידה, וכן בירידה בהיקף הפחתות המוניטין ונכסים בלתי מוחשיים שהיא ביצעה ב-2005.

נתונים אלו תרמו לזינוק של 83% ברווח התפעולי של נירלט ברבעון השני של 2006, לרמה של 7 מיליון שקל, ולזינוק של 69% במונחים חצי שנתיים לרמה של 12.5 מיליון שקל. הגידול שנרשם בהוצאות המימון של החברה, כתוצאה מעליית מדד המחירים לצרכן, לא הפריע גם לרווח הנקי לזנק ב-159% ברבעון השני ל-4 מיליון שקל, וב-126% במחצית הראשונה לרמה של 7 מיליון שקל.

"ההתייעלות תימשך"

ממאזן החברה עולה, כי הונה העצמי של נירלט עומד עם סיום המחצית הראשונה על 87 מיליון שקל, והוא מממן סך נכסים של 218 מיליון שקל. מצבת החוב של החברה נותרה יציבה ביחס לשנת 2005, והיא מורכבת בעיקר מהלוואות בנקאיות ארוכות בהיקף 43 מיליון שקל ומחובות לספקים בהיקף 48 מיליון שקל.

קופת המזומנים של החברה כוללת כיום אמצעים נזילים בהיקף של 4.5 מיליון שקל בלבד, לאחר שברבעון השני לבדו נרשם תזרים שלילי שוטף של 2 מיליון שקל, ובסיכום המחצית הראשונה תזרים חיובי בהיקף של מיליון שקל, שמוסבר בין היתר בגידול בחוב הלקוחות של החברה לאור עליית מחזור המכירות. נתון אחר מהמאזן מעיד על עלייה בסכום הרכוש הקבוע שרושמת החברה, זאת לאור השקעות שביצעה בחודשים האחרונים במכונות ובציוד, לצורך הרחבת כושר הייצור של החברה וסל המוצרים וכן למיכון תהליכים.

עם פרסום הדו"חות ציין אלדד בן-משה, מנכ"ל החברה, כי מגמת הצמיחה בהכנסות וברווחיות החברה היא מגמה מתמשכת ועקבית, וייחס זאת לתהליכי ההתייעלות והרה-ארגון אותן היא מבצעת.

בן-משה: "במחצית השנה החולפת השקנו מוצרים חדשים, פתחנו מרכז חדשני לעיצוב בצבע ועלינו בשני קמפיינים פרסומיים, ולמרות אלה השכלנו להציג שיעורי רווחיות התואמים תוכניותינו.

"נמשיך להשקיע בבסיס התפעולי שלנו ובבסיס השיווקי-מותגי שלנו, כי הם אלה שיאפשרו לשמור על מגמות הצמיחה ושיפור הרווחיות לאורך שנים. ככלל, התעשייה הישראלית סובלת מעליות חדות במחירי תשומות הייצור, ובפרט תעשיית הצבעים בישראל, סובלת מעליות חדות במחירי חומרי הגלם המשמשים לייצור מוצריה. כל אלה הנן בחזקת מאפיינים אקסוגניים ולא ברי שליטה מבחינתנו, ועלינו מוטלת החובה להתחדש ולצמוח, תוך קיום תהליכי התייעלות מתמידים".

האם נירלט תצליח לרכב על גל הביקושים שעשוי להגיע מאזור הצפון? עדיין קשה לדעת, וסביר להניח שגם האחות הגדולה טמבור אורבת בפתח. עם זאת, ניתן לומר, שבמידה וענף הנדל"ן המקומי ימשיך להתאושש, כפי שסימן עד פרוץ המלחמה בצפון, החברה עשויה בהחלט לצאת נשכרת. אמנם בפתח ניצב איום השוק התחרותי ומחירי חומרי הגלם שעלו בצורה דרמטית בשנה האחרונה, אך במידה ותהליכי ההתייעלות שמבצעת החברה יימשכו גם בעתיד, אין ספק שהיא תמשיך להוות מתחרה ראויה בשוק הצבע המקומי.