אזור התעשייה של הרצליה פיתוח, הנחשב לאחד המובילים בישראל, על שטח של 649 דונם במערב העיר, כולל כ-450 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה. לא רבים יודעים זאת, אך בשנת 2003, אישרה הוועדה המקומית של הרצליה את תב"ע הר/1900, המגבילה את זכויות הבנייה באזור התעשייה ל-525 אלף מ"ר של שטחים עיקריים, קרי תוספת של 75 אלף מ"ר בלבד. לגבי חלק גדול מהשטחים הכלולים בתוספת זו כבר הוגשו בקשות להיתרי בנייה.
פרויקטים שקיבלו היתר בנייה על פי התב"ע הקודמת - ביניהם מגדלי אקרשטיין C ו-D, הכוללים יחדיו כ-20 אלף מ"ר; שני מגדלי גב-ים, בשטח כולל של 10 אלפים מ"ר, ומגדל ביזנס פארק, בשטח דומה - ייכללו במסגרת זכויות הבנייה הקיימות ולא ייגרעו מהמכסה שנקבעה בתב"ע החדשה.
על פי התב"ע החדשה, לא ניתן יהיה להוסיף שטחי משרדים מעבר ל-525 אלף מ"ר, אלא בכפוף להשלמת מספר פרויקטים תחבורתיים, שהבולט שבהם הוא ביצוע מחלף הרב מכר (צומת גלילות). המחלף עתיד לחבר את נוסעי כביש החוף בנוסעם צפונה, בין מחלף היציאה מדרך איילון בפי-גלילות למחלף הסירה, ומערבה אל עבר אזור התעשייה.
התב"ע לביצוע המחלף אושרה באחרונה, לאחר ששתי העיריות, הרצליה ורמת השרון הגיעו להסכמות, היות ולשתיהן אינטרס מובהק בקידום התוכנית לביצוע המחלף. הוסכם כי חברת נתיבי איילון תקדם את הפרויקט.
היתרי בנייה מעל 575 אלף מ"ר יינתנו בכפוף לביצוע המחלף - מהלך הצפוי להתפרס על פני שנים ארוכות.
לדברי מהנדס עיריית הרצליה, אדריכל דיויד סוקט, "אילו אני הייתי בעל מגרש באזור התעשייה, הייתי בונה ולא מתמהמה. קיימת סבירות גדולה, שעיכוב כיום בהוצאת היתר הבנייה יביא לעיכוב של שנים רבות ביכולת שלנו להעניק היתרי בנייה, וזאת בכפוף לתב"ע 1900".
סוקט הוסיף: "נכון להיום השלמנו את שלב הביניים שנקבע בתב"ע, הכולל את ביצוע מחלף הסירה; הרחבת שדרות הגלים, רימזור הצמתים ועוד, ובכך זכינו למעשה בכ-50 אלף מ"ר נוספים. אולם, עוד ארוכה היא הדרך עד להשלמת מחלף הרב מכר. התב"ע אושרה, אך אין ספק שיעברו עוד שנים ארוכות עד להשלמת הפרויקט".
לדבריו, "הוועדה גורעת זכויות בנייה מקופת הזכויות מיום הוצאת ההיתר בפועל. כלומר, לא מספיק שהגשת בקשה להיתר או שקיבלת את אישור הוועדה, אלא מוטלת עליך החובה להוציא היתר בפועל, לרבות תשלום היטל השבחה, היטלים ואגרות לעירייה. אם קיבלת היתר בנייה והתחלת לבנות, עומדות בפנייך 3 שנים להשלמת הבנייה. אם כעבור שנה טרם התחלת לבנות, הרי שהוועדה תמצא לנכון לבטל את היתר הבנייה".
גורמי נדל"ן הפעילים בהרצליה פיתוח טוענים כי התוכנית המגבילה מימוש זכויות, לפי "כל הקודם זוכה" מהווה אפליה בין מי שיש בידו אמצעים להוציא היתר בנייה ובין מי שלא. מי שאין בידיו אמצעים, עלול להתקשות למכור את המגרש, בהיעדר ודאות בנוגע לאפשרות מימושו בפועל.
גורמים אלה מוסיפים, כי קיימת אי בהירות לגבי הסעיפים הרלוונטיים בתב"ע, בדבר התניית ביצוע הפרויקטים התחבורתיים לבין מימוש זכויות הבנייה. דבר העשוי להוביל לפרשנויות שונות, ובסופו של דבר לתביעות משפטיות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.