תוכנית החומש פורעת את השטר: שיכון ובינוי הרוויחה 61.4 מיליון שקל ברבעון

ההכנסות ברבעון השני זינקו ב-40% ל-1.17 מיליארד שקל * צבר ההזמנות של הפעילות בחו"ל הגיע ל-3 מיליארד שקל * ירידה בהכנסות דרך ארץ ל-164 מיליון שקל

נמשך השיפור הניכר בביצועי חברת שיכון ובינוי. החברה שעוסקת בתחומי התשתיות והבנייה, ממשיכה לקצור את פירות תוכנית החומש עליה הכריזה. תוכנית ההתייעלות האגרסיבית היא הסיבה למחצית רווחית ומוצלחת, במיוחד בהשוואה לשנת 2005 אותה סיימה בהפסדים נכבדים. גם המשקיעים לא נשארו אדישים נוכח התוצאות המשופרות, ובמהלך 12 החודשים האחרונים הוסיפה המניה לערכה למעלה מ-50%.

עם כניסתו של אורי שני לתפקידו כמנכ"ל שיכון ובינוי, באוקטובר האחרון, גובשה תוכנית אסטרטגית ששמה דגש על שלושת מוקדי הצמיחה העיקריים של החברה: היזמות בארץ ובחו"ל, שבאמצעותה קונה החברה נכסים, משביחה אותם לכדי נדל"ן מניב ומוכרת הלאה; תחום הזכיינות, הכולל בעיקר את כביש 6 ופרויקט מנהרות הכרמל; וענף התשתיות בארץ ובחו"ל באמצעות חברת SBI (חברה-בת של סולל בונה), הפועלת באפריקה, מזרח אירופה ומרכז אמריקה. במהלך הרבעון הנוכחי רכשה הקבוצה שטחים רבים באזורים אלה, והיא מדווחת על צבר הזמנות של 3 מיליארד שקל, כך שבעתיד אמורות הכנסותיה מפעילות זו לתפוח.

לזרוע הנדל"ן שלה, סולל בונה, התאימה החברה תוכנית התייעלות אגרסיבית הרבה יותר, במסגרתה נמכר מפעל ברזל בחולון ועובדיו פוטרו, וכן צומצמה פעילותה בתחום הבנייה למגורים - עקב האכילס של פעילותה ופעילות קבוצת שיכון ובינוי. במקביל, הועברו משאבים מתחום זה לתחום הסלילה.

אף על פי שתכליתה של תוכנית ההתייעלות הייתה לקצץ פעילויות לא רווחיות, הצליחה שיכון ובינוי להציג גידול מרשים בהכנסותיה ואף עברה את רף המיליארד שקל. מחזור ההכנסות הסתכם ב-1.17 מיליארד שקל, גידול משמעותי של 40% לעומת הרבעון הקודם. עיקר הגידול מקורו בענף היזמות ומכירת המקרקעין, בו פועלת החברה באמצעות החברה הבת שיכון עובדים, שסגר מחזור רבעוני של 441.8 מיליון שקל, כפליים מאשר ברבעון המקביל. בהתאם לאסטרטגיה החדשה פחתו הכנסות סולל בונה מתחום הקבלנות המקומי, שבעבר הסב לחברה נזקים רבים, ולעומת זאת חלה עלייה משמעותית בהכנסות מפעילויות הסלילה והתשתיות.

העובדה שהמרווחים עלו, קרי חל גידול של 58.5% ברווח הגולמי, מעידה על הצלחת תוכנית ההתייעלות. גם הוצאות המכירה הכלליות נחתכו, כך שהרווח התפעולי עמד על 134.2 מיליון שקל, כ-151% יותר מברבעון המקביל. בנוסף, נרשמה ירידה של 10% בסעיף הוצאות המימון, וכן נרשמה הכנסה נוספת של 14 מיליון שקל בגין מימושים. כך, שהשורה התחתונה של שיכון ובינוי מציגה שיפור בכל הפרמטרים האפשריים. הרווח הנקי הגיע ל-61.4 מיליון שקל, לעומת הפסד כבד של 28.5 מיליון שקל ברבעון המקביל.

"הדו"חות הכספיים מצביעים על שיפור ניכר בתוצאותיה העסקיות של הקבוצה, תוך חזרה לפסי הרווחיות", אמר היום אורי שני, מנכ"ל שיכון ובינוי. "המשך פיתוחה של החברה יתרכז בשלושת מנועי הצמיחה שקבעה לעצמה: הפעילות בתחום היזמות בארץ ובחו"ל, תשתיות וזכיינות", הוסיף.

שני ציין עוד כי "החברה ממשיכה להתמקד בפעילות בינלאומית, שבה צבר ההזמנות עולה על 3 מיליארד שקל, ויחד עם זאת היא מרחיבה פעילות זכיינית קיימת ועתידית בארץ. זו כוללת את המשך כביש חוצה ישראל - קטע 18, פרויקט מנהרות הכרמל, השתתפות במכרז הרכבת הקלה בת"א, התפלת המים בחדרה והמשך בניית הקו להולכת גז יבשתי".

במקביל לתפקידו כמנכ"ל שיכון ובינוי, החל מאתמול מכהן שני גם כיו"ר דרך ארץ, האחראית על כביש 6, במקומו של פיני כהן שפרש לאחרונה מאפריקה ישראל. אפריקה ישראל ושיכון ובינוי מחזיקות כל אחת ב-37.5% ממניות דרך ארץ. 25% נוספים מחזיקה חברת CHIC.

דו"חות דרך ארץ שצורפו לאלה של שיכון ובינוי, מראים כי הכנסות החברה בשלושת החודשים שהסתיימו ביוני ירדו ל-164 מיליון שקל, כ-32% פחות מברבעון המקביל אשתקד. הכנסות המימון נטו הסתכמו ב-36.2 מיליון שקל, בעוד שהרווח עצר על 30.8 מיליון שקל, גידול של כ-15.3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

עם זאת, יש לציין כי הכנסות המימון אינן מייצגות את ההכנסות בפועל שזורמות לדרך ארץ. שיטת הדיווח המאפיינת את מודל BOT שונה מהדיווחים הרגילים. הכנסות המימון עליהן מדווחת דרך ארץ הינן חשבונאיות, ובנויות בעיקרן על ריבית שהיא גובה מהמדינה בגין הנכס הפיננסי, שהוא גובה ההשקעה במיזם כולו. מכאן, שקשה ללמוד ממספרים אלה לגבי איתנות הפרויקט וכמות הכניסות לכביש זה בפועל. בין היתר, על בסיס נוסחאות שונות המחשבות את הפער בין התחזית בטרם תחילת הפרויקט לבין המציאות, המדינה מפצה את דרך ארץ ומשלמת לכביש 6 סובסידיה בגין הפער. "