מגיהינום אלים לגן עדן נדל"ני

המהפך השכונתי בהלס קיטשן במערב מנהטן: פרויקטים של עשרות מיליוני דולרים וזינוק במחירי הדירות

בתודעה של הניו-יורקים הוותיקים, הל'ס קיטשן (Hell's Kitchen), השכונה שמשתרעת מרחוב 34 ל-57, בין השדרה השמינית לנהר ההאדסון במערב מנהטן, היא גיהינום אמיתי ששולט בה העולם התחתון האירי, שתועד בהרחבה בסרטו של סקורסזה על הכנופיות האלימות של ניו-יורק. מאוחר יותר הצטרפו לשכונה פורטוריקנים, והמתח הרב בינם לבין הגנגסטרים האירים הוליד את הרקע לסרט "סיפור הפרברים" ושימש השראה למחבר "הסנדק", יליד המקום, הסופר מריו פוזו.

אבל מסתבר, שמנהטן לא מותירה ואקום נדל"ני לזמן בלתי מוגבל. גם לשכונה מוכת פשע זו, חדרו כרישי הנדל"נים, שעומדים לשדרג אותה לשכונה האינית הבאה במנהטן. בין המובילים את הטרנד החדש, נמצאת הקבוצה הישראלית, אלעד אחזקות בבעלותו של יצחק תשובה, שבונה בימים אלה את אחד הקונדומיניומים (בניין דירות משותפות) היפים בשכונה ברחוב 52 על השדרה השמינית.

ניקיון בחסות ג'וליאני

שמה המצמרר של השכונה, הל'ס קיטשן, לקוח, ככל הנראה, משמה של שכונה מוכת פשע דומה בלונדון, וגם בעקבות תיאור של כתב ה"ניו-יורק טיימס", שביקר בזירת פשע מחרידה בשכונה ב-1881. את מלחמת הכנופיות האירית של המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 החליפו כנופיות פשע שעסקו בהברחת האלכוהול בתקופת היובש של שנות ה-20. במהרה, כנופיות ההל'ס קיטשן הפכו לכנופיות פשע מאורגן, שעליהן נמנו משפחות הפשע המובילות של ניו-יורק. ראש העירייה לשעבר, רודולף ג'וליאני, השריף הכל יכול של ניו-יורק, ניקה את השכונה בשנות ה-90 מבארים, מועדונים מפוקפקים, זונות וסוחרי סמים. את מקומם תפסו אמנים, שחקנים, ותושבים שלא יכלו לשלם שכר דירה בשכונות האחרות.

את זריקת האדרנלין המשמעותית קיבלה השכונה בעקבות שינוי תוכנית המתאר. ראש העירייה הנוכחי, מייקל בלומברג, הפשיר והגדיל את אחוזי הבנייה לאחר אסון התאומים ב-11 בספטמבר. עד 2001 הרשו לבנות בה רק בתי דירות נמוכים. לפני הפלישה הישראלית, השכיל איל הנדל"ן הניו-יורקי הדומיננטי, לארי סילברסטיין (כן, הנדל"ן של התאומים), להקים, מיד לאחר האסון, גורד שחקים ענק ברחוב 42 על השדרה ה-12, קרוב לנהר ההאדסון. התעוררות הפעילות הכלכלית בטיימס סקוור, והגברת הביטחון האישי שם, הביאה להקמת פרויקט נוסף, ניו-גוטהם ברחוב 43 בין השדרה התשיעית לעשירית. בין חברות הנדל"ן שקראו את המפה בזריזות היתה גם חברת אלעד אחזקות הישראלית שקנתה, בין השאר, את מלון פלאזה, שעתיד בקרוב לעבור שיפוצים נרחבים, ביניהם הקניית שטח של 9,000 מ"ר לחנויות מסחר, ועוד אתרים יוקרתיים נוספים.

נקודת המפנה היתה ב-2004. ביוני אותה שנה, קבוצת הנדל"ן, המפשייר הוטל גרופ של המשקיע וויקראם שאטוואל, קנתה את מוטל האוורד ג'ונסון ברחוב 52 על השדרה השמינית ב-9 מיליון דולר. כבר באוגוסט 2004 מכרה את הרכוש לאלעד אחזקות ב-43 מיליון דולר כשעל הפרק בניית בית דירות משותפות בן 42 קומות המשווק תחת השם, דה לינק, שהוחל בבנייתו כבר ב-2005. הפרויקט מוערך ב-80 מיליון דולר, ומשתרע על שטח של 25,000 מ"ר ויאכלס 250 דירות יוקרה. המחירים לדירות נעים בין 640,000 אלף דולר ל-4 מיליון דולר. מלבד הדירות, חלק מהשטח המאושר לבנייה, מיועד לבניית טאון האוסים שמחירם כ-3.2 מיליון דולר, ומספר פנטהאוזים בין 3.5 מיליון דולר ל-4 מיליון דולר. יש לציין שיותר ממחצית מיחידות הדיור נמכרו.

החברה גייסה לפרויקט היוקרתי את הארכיטקט המוביל, קוסטאס קונדיליס. הארכיטקט הסלבריטאי ציין שרצה להקנות לבניין מראה זכוכיתי כדי להגדיל את האפשרות לצפות בנוף חיצוני ולהגביר את האור בדירות. בנוסף, יזכו הדיירים למועדון בריאות ומרפסת פתוחה בשטח של כ-230 מ"ר המיועדת ל"גן מדיטציה". "לעומת מה שהיה בשכונה כמו הל'ס קיטשן, הבנייה שלנו מאפשרת המון מרחב פתוח", מעיד בגאווה יואל שארגיין, סגן נשיא בכיר באלעד אחזקות.

הדיירת לשעבר, מדונה

עוד לפני ההכתרה הנדל"נית הנוכחית, היתה השכונה מקום מגוריהם של שחקנים מפורסמים ומפורסמים פחות. ביניהם בוב הופ, ג'יימס דין, ג'רי סיינפלד, מדונה ועוד. אחת הסיבות נעוצה במיקומו של סטודיו המשחק המפורסם של לי שטרסברג האגדית ברחוב 44 מערב. גם מנהטן פלאזה ברחוב 42 בין השדרה התשיעית לעשירית שיכן אמנים במחיר מסובסד. כיום עדיין נוהרים לשכונה שחקנים שבדרך. השכונה משמשת משכן לאולפני הקלטה למוסיקה ולשידורי טלוויזיה, ביניהם, אולפנים גדולים של סי.בי.אס ב-525 מערב על רחוב 57. כמו כן, אולפני שידור של ערוץ הבידור לאפרו-אמריקנים, אולפני מוסיקה של סוני ועוד. גם תוכנית הטלוויזיה הפופולרית, ה"דיילי שואו" של ג'ון סטיוארט בערוץ הקומדי סנטרל, מוקלטת בהל'ס קיטשן.

הל'ס קיטשן מצטיינת גם במגוון קולינרי. השדרה התשיעית משופעת במסעדות בעלות צביון אתני מגוון ביותר. מאז 1974 חוגגים כאן מידי שנה את פסטיבל האוכל הבינלאומי. באחד הרחובות היותר ידועים בשכונה המכונה "שורת המסעדות" והנמצא בסמוך לברודווי, ברחוב 46 בין השדרה התשיעית לשמינית, מבקרים לא פעם סועדים מן השורה לצידם של שחקנים מפורסמים. אל פאצ'ינו נראה פעמים רבות סועד במסעדה האיטלקית הוותיקה ביותר בניו-יורק, בארבטה. רוב המדריכים שמתארים את השכונה מזכירים את הסלבריטיז שנולדו שם, ביניהם סילבסטר סטאלונה, אלישייה קיס והרשימה עוד ארוכה.

בחמש השנים האחרונות הוקמו כ-20 פרויקטים גדולים בשכונה, רובם מיועדים להשכרה. בין הפרויקטים ניתן למצוא אחדים בשווי 74 מיליון דולר ברחוב 47 בין השדרה ה-10 ל-11 ופרויקט גדול נוסף בשווי של 170 מיליון דולר. אך הכסף הרב שמושקע בשכונה הוא עדיין לא הפתרון הסופי. הנדל"נים הזריזים מנסים למשוך את הלקוחות באמצעות הצעת שמות חלופיים לשם השכונה המצמרר, הל'ס קיטשן, עם שמות אטרקטיביים יותר כמו קלינטון ומידטאון ווסט.

זינוק במחירי הדירות

אבי וודה, סגן נשיא בכיר בחברת התיווך פרודנטשייל של קבוצת דאגלס אלימן, מחברות הנדל"ן המובילות במנהטן, מציין שהפרויקטים הנבנים הם בעלי רמה גבוהה ביותר, והוא עד לטרנספורמציה המהפכנית שעוברת השכונה. "אני זוכר שבשכונה התרוצצו זונות, מכרו סמים בכל פינה, והמקום שרץ מועדונים של סטיות מכל הכיוונים", אומר וודה. "עכשיו בהחלט מדובר במקום האיני הבא", מוסיף וודה. וודה גם מציין, שבקרוב יגיע הקץ לעידן המציאות בהשכרת הדירות בשכונה. עבור דירת סטודיו דורשים כיום כ-2,200 דולר, לעומת 750-1,700 דולר ב-1996 ועבור דירת חדר דורשים כיום כ-3,200 דולר לעומת 2,000-2,500 דולר לפני עשור. עם זאת, הוא מוסיף, יש עדיין אזורים מוזנחים שניתן למצוא בהם דירות בשכירות נמוכה אך המלאי אוזל.

השנה צהלו תושבי המקום הוותיקים לאידו של ראש העיר בלומברג, כששמעו על נפילת הרעיון להקמת אצטדיון לניו-יורק ג'טס, קרוב לנהר ההאדסון בגבולות השכונה, ועל כישלונה של העיר במכרז על אירוח האולימפיאדה של 2012. הכישלון במכרז הפיל את התוכנית להרוס למעלה מ-2 מיליון מ"ר באזור קלינטון בשכונה למטרות האירוע הגרנדיוזי, ולדברי פעילי השכונה, מנע קטסטרופה תחבורתית.

נראה שדבריו של אחד הברוקרים באחת מחברות הנדל"ן המקומיות, דאגלס אלימן, משקפים בימים אלה בצורה הטובה ביותר את המציאות החדשה בשכונה. "זה הולך ונראה יותר ויותר כמו הל'ס האוון ולא הל'ס קיטשן".