עלייה בדמי השכירות של נדל"ן למגורים בארה"ב

באיזור המטרופולין של ניו-יורק דמי השכירות עלו במחצית הראשונה ביותר מ-5%

מייק גיין, בעלים של חברת ניהול נכסים בסיאטל, ביצע באביב האחרון צעד ממנו נמנע משך שנים רבות. הוא הורה על העלאת דמי השכירות של הנכסים שבשליטתו.

"חששנו מכך רבות", אומר גיין. "במהלך השנים, למעשה הפחתנו את דמי השכירות. אבל נכון להיום, העלנו את המחירים ב-3%-5%, ולא הייתה לנו שום התלבטות על כך".

מהלך דומה לזה של גיין, ניתן לראות בערים נוספות ברחבי ארה"ב, בהן גם אטלנטה: דמי השכירות בעיר רשמו ירידות חדות בין שנת 2003 למחצית הראשונה של השנה הנוכחית.

לפי מידע שנאסף במשרדי הממשל האמריקני, בחודשים יוני-יולי רמת מחירי השכירות הייתה גבוהה ב-3%-5% מרמתה אשתקד - העלייה החדה ביותר בארבע השנים האחרונות. עלייה זו גורמת באופן ישיר גם להאצת האינפלציה ברחבי ארה"ב.

עליית דמי השכירות של דירות מנוגדת במובנים רבים למגמה במחירי הבתים למכירה. עם עליית הריבית על משכנתאות בארה"ב, מחירי הבתים למכירה הפכו לבלתי אפשריים להשגה עבור אמריקנים רבים.

רבים משוכרי הדירות, שלפני שנתיים עוד יכלו להרשות לעצמם לרכוש בית באמצעות משכנתא בריבית נמוכה, נמצאים כעת במצב בו אין להם ברירה, אלא להמשיך ולשכור את דירתם.

עובדה זו גורמת להידוק בשוק הדירות השכורות עד לנקודה בה בעלי הבתים יכולים למנף את הנכס שלהם ולדרוש תמורת השימוש בו דמי שכירות חודשית גבוהים יותר.

הדוגמא הבולטת ביותר לכך היא ניו-יורק סיטי. העיר מוכרת בעיקר בשל קצב הגעת הצעירים אליה, למרות שטחה המוגבל וכך גם מספר הדירות הפנויות בה.

נתונים אלו גורמים להיצע דל של נכסים לעומת ביקוש גבוה, לפיכך, מחירי הדירות להשכרה, בניגוד לערים אחרות, אף פעם אינם רושמים ירידה. במצב הנוכחי, עליית מחירי הדירות להשכרה מואצת אף יותר.

באיזור מטרופולין ניו-יורק, לונג איילנד וצפון ניו ג'רזי, הקצב השנתי של העלייה במחירי השכירות היה במחצית השנייה השנה גבוה מ-5%, לראשונה מאז שנות ה-90.

כלכלנים ובעלי נכסים בעיר מדברים כעת על עלייה תלולה יותר שנרשמה בחודשים האחרונים.

"חל שינוי גדול בשלושת החודשים האחרונים", אומר לורי צוקר, סגן יו"ר של חברת סקייליין מנהטן, המנהלת כ-4,000 דירות להשכרה באיזור. "אנחנו בקושי מצליחים לעקוב אחרי קצב הגידול במחירי הדירות השכורות שלנו".

לדוגמא, מציין צוקר, מחירה של דירה עם חדר שינה אחד באיזור מארי היל שבמנהטן, שעד לפני חצי שנה הושכרה תמורת 2,400-2,500 דולר בחודש, האמיר לכ-3,200-3,300 דולר כיום.

מחירי השכירות מהווים באופן ישיר כ-30% מסל המוצרים והשירותים של מדד המחירים לצרכן בארה"ב.

בחודש יולי תרמו מחירי הדירות השכורות יותר ממחצית העלייה השנתית בגובה 2.7% בליבת המדד, שמשקללת את המחירים לצרכן בניכוי מחירי אנרגיה ומזון.