אחת החוויות שמרשימות ביותר את המבקרים הישראלים במערב אירופה היא איכות התנועה בכבישים. כל מי שזכה לנהוג ברחבי היבשת חוזר מלא התפעלות מתחושת הביטחון שמעניקה הנסיעה באוטוסטרדות, אפילו במהירויות כפולות מהמהירות החוקית בישראל, מהאיכות המרשימה של האספלט והשילוט, מהמוכנות למזג אוויר סוער ומשירותי הדרך המתקדמים. וכמובן, מהאדיבות.
חלק לא מבוטל מהאלמנטים מעוררי הקנאה הללו הם פונקציה של היסטוריה מוטורית ושל תרבות בסיסית, שקשה להסיק מהן מסקנות מעשיות לישראל. אחרי הכל, האירופאים מנהלים רומן עם המכונית כבר יותר מ-100 שנה, בעוד שאצלנו "רכב לכל פועל" הוא נחלת 20 השנה האחרונות בלבד. אבל לא מעט מזה אפשר לייחס גם לשיטה שתתואר להלן.
השוק המוסדי שולט
מי שמכיר מקרוב את התנועה על הכבישים בבריטניה אולי ירים גבה אם נאמר שזהו מודל ראוי לחיקוי. הממלכה המאוחדת סובלת זה שנים מצפיפות תחבורה נוראית והפקקים בשעות העומס בכביש הטבעת של לונדון הם מהחמורים והארוכים בעולם. גם מרכזי הערים הגדולות הופכים לעיתים קרובות למלכודות טובעניות לכלי רכב. ובכל זאת, בריטניה מגייסת את מיטב המוחות (ומתקצבת אותם כראוי) לצורך בנייה של תוכניות מעשיות, ארוכות טווח לניהול תשתית הרכב.
בריטניה היא אחת המדינות הבודדות בעולם, שציי הרכב המוסדיים תופסים בהן חלק מרכזי, ממש כמו בישראל. כמעט אחד מכל שלושה כלי רכב שנמכרים כיום בבריטניה נמכר לשוק המוסדי. בבריטניה מתייחסת הממשלה לציי הרכב בתור סקטור נפרד ומרכזת סביבו הרבה חשיבה ורגולציה במישור הכלכלי, הסביבתי והמשפטי.
נדבך נוסף בטיפול בתחבורה בבריטניה הוא הפתיחות והנכונות של "ללכת לפני המחנה" ולאמץ את הטכנולוגיות המתוחכמות והעדכניות ביותר לניהול ציי רכב, לאכיפה ולהזרמת תחבורה בקנה מידה לאומי. להלן כמה דוגמאות מחזית התחבורה הבריטית.
מנקודת מבטו של מנהל ציי הרכב בישראל, בריטניה היא גן עדן עלי אדמות. בממלכה המאוחדת מדובר במדע מדויק. לרשות המנהל הבריטי עומדים מקורות מידע מדויקים, כמו מחירונים, שבעזרתם ניתן לחשב ולהשוות את העלות היחסית של כל רכב לקילומטר לפי צריכת הדלק הריאלית ומחירי הדלק הנוכחיים והחזויים; את הפחת הריאלי שמבוסס על מחירים עדכניים "מהשטח", כמו המחירים של דגמים שונים במכירות פומביות; ואפילו את המיסוי והאגרות הצפויות, שמבוססים על רמת הזיהום של כלי הרכב.
בריטניה היא גם אחת המדינות שעושות את השימוש האינטנסיבי ביותר במערכות ממוחשבות לניהול ציי רכב המבוססות על איכון באמצעות הלוויין או טלפון סלולרי. כמעט כל הציים הגדולים בבריטניה מצוידים במערכות מידע ממוחשבות, שמדווחות למנהלים בזמן אמת על מיקום כלי הרכב, מצבם הפיזי, צריכת הדלק שלהם ואופי הנהיגה של הנהגים.
ישראל דווקא נחשבת לאחת המדינות המובילות בפיתוח טכנולוגיות - חומרה ותוכנה - מתקדמות לניהול ציים, אבל כאשר מדובר ביישום והטמעה שלהן אנחנו עדיין בפיגור.
תאונה? הבוס אשם
הבריטים מבינים את חשיבות התרומה של ציי הרכב להפחתת תאונות הדרכים ומטפלים בכך באמצעות רגולציה שממוקדת בהם. ממשלת בריטניה, למשל, אימצה בשנה שעברה חקיקה, שמאפשרת להטיל אחריות משפטית על נזקי תאונות לא רק על נהג החברה שהיה מעורב בתאונה, אלא גם על החברה שציידה אותו ברכב צמוד.
החקיקה הזאת מגבירה כיום בצורה משמעותית את הרצינות שבה מתייחסים מנהלי ציי הרכב וחברות הליסינג לנושאים כמו הכשרה מתקדמת של נהגים וטיפול בבטיחות. לונדון הייתה עד לפני מספר שנים אחד הכרכים הפקוקים בעולם. שילוב של התרחבות אורבנית, רחובות שתוכננו במקור עבור כרכרות וריכוז עצום של מיליוני מקומות תעסוקה, הפך את התנועה בעיר לבלתי אפשרית.
מקרים קיצוניים דורשים פתרונות קיצוניים. במקרה הבריטי נרתמה הטכנולוגיה לפתרון הבעיה בדמות "מיסוי עומס" ממוחשב. כל כבישי הגישה ברדיוס של כמה עשרות קילומטרים במרכז לונדון "נזרעו" במצלמות חכמות וממוחשבות, שמזהות אוטומטית את מספר הרכב. הן מאתרות את בעליו במאגר נתוני הרישוי הלאומי ושולחות לו הודעת חיוב (בדומה למצלמות של כביש 6).
מחירי הכניסה ברכב לאזורי העומס סבירים - פחות מ-10 ליש"ט לכניסה חד-פעמית - אך כאשר מכפילים את הסכום במספר ימי העבודה בשנה ובמספר כלי הרכב בציים, הסכומים המצטברים מהווים תמריץ רציני לארגון של נסיעות משותפות של עובדים ולשימוש אינטנסיבי בתחבורה ציבורית.
תוצאות המהלך מרשימות - לא זו בלבד שצפיפות כלי הרכב בשעות העומס של לונדון פחתה בכ-30% בממוצע, אלא שמערכת הגבייה גם מזרימה מיליארדי ליש"ט בשנה לעיריית לונדון. ממשלת בריטניה מתכוונת להרחיב את המהלך מהשנה הבאה לעשרות כבישים ברחבי המדינה. המערכות הללו יעקבו אחרי תנועת כלי הרכב בכבישים ויחייבו את הנהגים (או את הציים) לפי טבלה מורכבת של תעריפים, שמשתנים בהתאם לשעות העומס, למרחק הנסיעה ולכיוון הנסיעה. התוכנית הזאת מעוררת התנגדות חריפה בבריטניה, אולם הממשלה מתכוונת כנראה להמתיק את הגלולה באמצעות הורדת המסים על דלק ועל אגרות כלי הרכב. "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.