השקעות בצרפת - הקץ לפרצת המס

שינוי באמנה בין צרפת ללוקסמבורג מחייב לבחור וליישם עד סוף 2006 את הפתרונות הקיימים

שינויים העומדים להיכנס לתוקף באמנת המס בין לוקסמבורג וצרפת צפויים להשפיע על משקיעים מוסדיים ופרטיים ישראליים וחברות המשקיעות בנדל"ן בצרפת.

לדברי הנרייט פוקס, מומחית לתכנון מיסוי בינלאומי ממשרד עורכי הדין כהן, ירון-אלדר ושות', על משקיעים אלו, המשתמשים במבנים שונים לתכנון מס, לעשות חושבים באופן מיידי ולבצע רה-ארגון של מבנה המס שלהם, בעקבות החשש למיסוי משמעותי בצרפת לאחר כניסתם לתוקף של השינויים. זוהי מכה נוספת בשרשרת מכות, הניחתות על מקלט המס הלוקסמבורגי.

רוב ההשקעות הנרחבות בנכסים בצרפת בוצעו, מזה למעלה מעשרים שנה, באמצעות מבני החזקה הכוללים חברות לוקסמבורגיות, אשר משקיעות ישירות בנדל"ן צרפתי או ביישות צרפתית שקופה למיסוי. הרציונאל העומד מאחורי מבנה זה הוא השילוב המנצח בין היתרונות של מערכת המס בלוקסמבורג לבין ההגדרות, הדי אנאכרוניסטיות ודי יוצאות הדופן מבחינת ניסוחן, שבאמנת המס בין צרפת ללוקסמבורג.

לדברי פוקס, שילוב זה הביא לכך שהן ההכנסה השוטפת והן רווחי ההון הנובעים מהשקעות המבוצעות ע"י חברה לוקסמבורגית בנכסים בצרפת, לא ימוסו בשתי המדינות. משקיעים מוסדיים רבים בנו את זכותם לקבל רווחים מחברת האחזקות הלוקסמבורגית בעיקר בדרך של אג"חים, המאפשרים קבלת הכנסות אלו, פטורות ממס, אפילו בהעברתן לישראל.

הצרפתים פנו לרשויות הלוקסמבורגיות, במהלך חמש השנים האחרונות, בבקשות חוזרות ונשנות לשנות את האמנה. פניות אלו נשאו פרי רק כעת, והרשויות בלוקסמבורג הסכימו להכנסת סעיף חדש לאמנה, סעיף שיאפשר לצרפתים למסות הכנסה ורווחים מנדל"ן בארץ המקור. עדיין, גם לאחר כניסתו לתוקף של הפרוטוקול החדש, מכירת מניות ע"י חברה לוקסמבורגית בחברות אחזקת נדל"ן צרפתיות אינה כפופה למס באופן אוטומטי.

באותה העת, פסקה הוועדה האירופאית, הנאבקת בתחרות מס לא הוגנת, כי על לוקסמבורג לבטל את חקיקת המס הנותנת הטבות מס לחברות אחזקות לוקסמבורגיות עד סוף 2006. לגבי חברות אחזקות קיימות, יחול הסדר מעבר עד שנת 2010. השינוי המתואר באמנת המס בין צרפת ללוקסמבורג צפוי להיכנס לתוקף כבר במהלך 2006 או בתחילת שנת 2007.

לדברי פוקס, משקיעים ישראליים אשר יש להם השקעות בנדל"ן בצרפת, חייבים להזדרז, ועד סוף שנת 2006 לבחור וליישם את הפתרונות המסוימים הקיימים. "מימד הזמן הוא קריטי בבואנו למזער את הנזקים של המס הצפוי על רווחי הון בצרפת, ובה בעת לא לפגוע ביכולת לבחור פטור ממס שנתי בשיעור של 3%, המוטל על בעלי נדל"ן בצרפת, ולא לפגוע ביעילות של מבנה המס הבינלאומי לצורכי מיסוי בישראל", הדגישה פוקס.