AOL חוזרת לישראל: תשלם 55-75 מ' ד' תמורת רלג'נס

רלג'נס מפתחת טכנולוגיה למיון והפצת נתונים באינטרנט * AOL פועלת היום כחטיבת האינטרנט של טיים וורנר * הרכישה הקודמת של AOL הייתה מפתחת ICQ מיראביליס ב-1998 * מייסד רלג'נס, עידו סגל: "אנחנו דוגמה למהפכנות דומה לזו של ICQ ואין לי שום ספק שנגיע להיקפי התפוצה שלהם" > שמוליק שלח

ענקית האינטרנט האמריקנית AOL מבצעת רכישה שנייה בישראל. החברה הודיעה היום על רכישת הסטארט-אפ רלג'נס (Relegence), שמתמחה בפיתוח טכנולוגיית מיון והפצה של נתונים באינטרנט. סכום העסקה לא פורסם, אך נודע כי הוא נע סביב 55-75 מיליון דולר. הרכישה הראשונה של AOL בישראל התרחשה בשנת 1998, אז רכשה את מיראביליס, מפתחת תוכנת המסרים ICQ, תמורת 407 מיליון דולר.

רלג'נס הוקמה בשנת 1999 על ידי יו"ר החברה, עידו סגל, והמנהל הטכנולוגי הראשי (CTO) שלה, אריק קופלמן, ופעלה עד שנת 2001 תחת השם eNow. החברה פיתחה טכנולוגיה שעובדת כמערכת מודיעין עסקי ומספקת מערכת הפצה וניתוח של אינפורמציה ממקורות מידע שונים (בעיקר אינטרנט וטלוויזיה). רלג'נס נחשבה להבטחה גדולה בתחילת דרכה.

אחד המשקיעים הראשונים בחברה הוא איש הפיננסים האמריקני מייקל מילקן, באמצעות קרן EMV (Entertainment Media Ventures) שברשותו. מילקן נודע בשנות ה-80 כמלך אג"ח הזבל, וישב בכלא לאחר שהורשע בעבירות על חוקי ני"ע בארה"ב בתחילת שנות ה-90.

בשנת 2001, לאחר קריסת הנאסד"ק ואסון קריסת מגדלי התאומים ב-11 בספטמבר, שינתה החברה מיקוד ועברה להפצת מידע בתחום הפיננסי. רלג'נס מוכרת למעשה שירות אספקת מידע פיננסי ללקוחות, מעין "דחיפת מידע" פיננסי למשתמשים (Push Technology) עם יכולת סינון של המידע, מה שעליו הוציאה החברה פטנט. הפתרון שמציעה חברה מנטר וממיין מידע מסוגים שונים כך שכאשר פריט מידע מסוים, אותו מגדיר הלקוח הופך ל"חם" יחסית (כלומר מוזכר בהרבה מקורות מידע באינטרנט או בתקשורת), הלקוח מקבל התרעה על כך. על פי הגדרות החברה, הטכנולוגיה שלה מעבירה את האינפורמציה שנאספת בתוך שנייה למשתמש הקצה.

הלקוחות של החברה כוללים 70 מוסדות פיננסיים גדולים בעולם (אין לחברה לקוחות ישראליים), ביניהם מריל לינץ, פידליטי וקרדיט-סוויס. כמו כן מספקת רלג'נס את המידע גם למערכות העיתונים הכלכליים הגדולים, כגון בלומברג ורויטרס. לדברי סגל, ההחלטה להתמקד בשוק הפיננסי הייתה החלטה טובה, "הפוקוס היה לכבוש את הפרמידה הפיננסית והצלחנו. בשקט-בשקט לאורך 6 שנים הצלחנו להכפיל את ההכנסות", אומר סגל. רלג'נס הייתה רווחית בקיץ שעבר ויש לה לקוחות ב-30 מדינות בעולם.

AOL עברה גם היא שינויים בשנים האחרונות. החברה התמזגה עם ענקית המדיה טיים-וורנר, והפכה לחטיבת האינטרנט שלה במקביל להיותה ספקית האינטרנט הגדולה באמריקה. הרכישה של רלג'נס תאפשר ל-AOL לשלב את פתרונות הניתוח והפצת המידע של הסטארט-אפ הישראלי במוצרי המדיה שהיא מציעה ולהפוך לספק של מידע בזמן אמת בתחומים נרחבים (מעבר לתחום הפיננסי), מה שיספק להם, לטענתם, יתרון תחרותי. השיחות בין החברות החלו לפני 6 חודשים, כאשר מנהלי החברה נפגשו עם יו"ר AOL, ג'ון מילר, בנוגע לשיתוף פעולה. כעבור זמן קצר שינו השיחות כיוון והפכו למו"מ לגבי רכישה.

לגבי עתיד החברה, תישאר רלג'נס חברה בת ולא "תיבלע" בתוך AOL. זוהי אסטרטגיית הרכישות של ענקית האינטרנט גם עם חברות אחרות שהיא רוכשת (למשל מיראביליס). ואם כבר מזכירים את מיראביליס, לדברי סגל, רלג'נט היא רכישה לא פחות מבטיחה עבור AOL: "אני חושב שאנחנו דוגמה למהפכנות דומה לזו של ICQ ואין לי שום ספק שנגיע להיקפי התפוצה שלהם (כ-400 מיליון משתמשים - ש.ש). מה שאנחנו עושים זה פשוט העתיד של האינטרנט. האינטרנט יעבור מהפך לכך שהדברים יזרמו אליך בזמן אמת".

בארץ מפעילה החברה מרכז פיתוח של 30 איש אותו מנהלת מיכל אבני. לחברה יש 60 איש בכל העולם והיא מפעילה עוד שני מרכזי מכירות בלונדון ובניו יורק. מבחינת הון סיכון, מדובר באקזיט רחוק מאוד מהמשמעויות של מיראביליס. החברה גייסה כ-25 מיליון דולר בשני סבבי גיוס, כאשר בעלי המניות בחברה מתחלקות בין המשקיעים (הרוב), המייסדים והעובדים. כמו הלקוחות, כך גם מצד המשקיעים אין ביניהם נוכחות ישראלית. הישראלי היחיד שהיה שותף הוא ד"ר מיכה אנגל, שהשתתף בסבבי הגיוס באמצעות קרן ההון סיכון CAP. מלבד קרנות CAP ו-EMV השקיעו בחברה הקרנות Knowledge Universe, Pheonix Partners, Broad Band Ventures ו-Hadson Ventures.

מבחינת ההון סיכון צריך להביא בחשבון את התקופה בה הושקעו רוב הכספים בחברה. בתחילת דרכה גייסה רלג'נס לפי שווי גבוה יחסית. בשני סבבי הגיוס שנערכו באמצע וסוף 2001, דוללו המשקיעים הראשונים באופן משמעותי, כך שלמעשה במקרה של CAP ו-EMV ההשקעה לא הוכיחה את עצמה כלכלית, במונחי הון סיכון. לעומת זאת, יחסית לרוב חברות האינטרנט שפעלו בשוק האמריקני בתחילת שנות ה-2000, רלג'נס היא הצלחה, גם בכך ששרדה את התקופה ההיא, גם בתשואה (היחסית) שהביאה למשקיעים, וגם בכך שתשתלב בליבת העסקים של ענקית כמו AOL. "