לפני שנה ביקשנו מראש מערך בנייה ונדל"ן בבנק לאומי, עוזי לוי, אחד מהאנשים החזקים והמשפיעים בתחום, לתת צפי לשנת 2006. לוי העריך אז, כי צפויה שנה טובה. "הביקושים בנדל"ן מתרחשים כשנתיים לאחר תחילת מחזור הצמיחה. המחזור הנוכחי החל בשנת 2004 ולכן צפויה התעוררות בשנת 2006". אמר וצדק.
השבוע, לקראת ועידת לאומי לנדל"ן הנפתחת ביום רביעי בים המלח, ביקשנו מלוי לסכם את השנה האחרונה ולהעריך מה יקרה בשנה הקרובה.
גלובס: מהם התהליכים המרכזיים שאתה מזהה בתחום המגורים?
לוי: "שוק הבנייה למגורים התאפיין השנה בחלוקה חדה בין אזורי ביקוש ופריפריה, שפעלו כשני שווקים שונים לחלוטין. אזורי הביקוש כללו את האזור שבין נתניה לאשדוד כולל פתח תקווה וירושלים, שם ראינו ביקושים ערים ויציבים. לעומת זאת בפריפריה יש קיפאון וקצב עסקאות נמוך.
"במקביל חל השנה שיפור גדול מאוד במגורי היוקרה. את עיקר הביקוש הובילו תושבים זרים יהודים או בעלי זיקה לישראל: אנגלים ואמריקניים בירושלים, צרפתים באשדוד ובנתניה וכולם בתל אביב. מבחינתם ישראל זולה, אפשר לקנות כאן בית במחיר למטר בשליש מהמחיר בלונדון או בפריס".
- מה עם תחום הנדל"ן המניב?
"נדל"ן מניב הוא הסיפור של 2006. ראינו כמה תהליכים: ראשית יצירה של כמה שחקנים גדולים הפועלים ברמה הארצית וממתגים את הנכסים בבעלותם. לדוגמה: קבוצת קנית, קבוצת ביג, ריט או אמות. קיום רשתות של נדל"ן מניב היא תופעה המאפיינת שוק בוגר ואותה כמעט ולא הכרנו בעבר.
"בנוסף, השנה התאפיינה בקצב עסקאות גבוה, למשל במכירת קניונים. השנה נמכרו קניונים באור עקיבא, בנהריה, בגבעתיים, באשדוד ובאילת. השוק רתח, תוך טשטוש האבחנה בין קניון בפריפריה לקניון במרכז ודגש על התנועה בנכס. התהליך השני הוא עליית מחירים: קניון גבעתיים נמכר בתשואה של 7.2% וקניון אורות בתשואה של 8%. לדעתי רכישת קניונים בתשואות נמוכות מעידה על ציפיות הרוכשים לשיפור ולעלייה במחירי השכירות".
- איך הגיב שוק המשרדים?
"יש קשר ישיר בין צמיחה וביקוש לתחום המשרדים. בגלל שיש מעט מאוד בנייה חדשה, היצע הנכסים המניבים הולך ומצטמצם ולכן ירידת המחירים נעצרה ומחירי השכירות נעים במתינות כלפי מעלה".
- מה היו ההתפתחויות בתחום התשתיות?
"ראשית בשנים האחרונות מספר השחקנים בענף קטן, השנים היו קשות והשוק התנקה. השנה חלה התעוררות, כשרמת הביקוש המוסדי לעבודות תשתית גדלה. תהליכי המעבר של מע"צ החדשה הגיעו להבשלה, פרויקטים כמו הרכבת הקלה בירושלים ומנהרות הכרמל התחילו לזוז, וכך גם פרויקטים של רכבת ישראל".
- מה אתה צופה לקראת 2007?
"נדל"ן הוא חלק מסביבת המאקרו. בשנת 2006, למרות כמה אירועים קשים כמו חילופי שלטון ומלחמה, המשק הפגין יציבות ושרידות והמשיך בצמיחה ריאלית, על רקע שערי ריבית נמוכים וסביבת אינפלציה רגועה. שנת 2007 תהיה להערכתי שנה שלישית רצופה של צמיחה, בכפוף כמובן למצב הביטחוני. במצב הנוכחי הביקושים ימשיכו באזורי הביקוש וגם בתחום מגורי היוקרה עקב נדירות פרויקטים. מנגד, אני לא צופה עליית מחירים בפריפריה. יכול להיות שהמחירים יתחילו לזחול כלפי מעלה בגלל מיעוט התחלות בנייה, אבל לא באופן דרמטי".
- עד מתי בנק הפועלים יניח לכם להיות במקום הראשון?
"אני מדבר עלינו ולא על אחרים. אנחנו עושים מה שאנחנו יודעים הכי טוב, בלי התייחסות למספרים. כבנק גדול אנחנו משתדלים ללוות פרויקטים טובים, רווחיים, יציבים וסולידיים, במדיניות שמרנית וברורה. בנק לאומי ידע לטפל בענף גם בעת סערה, והפחתנו סיכונים על ידי מתודה שהתאימה לכל סגמנט בענף, אם זה בנייה, תשתיות או נכסים מניבים".
עירן פאר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.