לב לבייב ואבנר שנור מתעניינים אולי יותר בעסקי היהלומים, נוחי דנקנר מוטרד בעיקר מענף התקשורת ושרי אריסון גאה בשליטתה בבנק הפועלים, אבל השנה האחרונה מסתמנת בעיקר כשנת הנדל"ן, ענף שעשה את אותם מיליארדים להרבה יותר עשירים.
על-פי בדיקת "גלובס", הגאות במניות הנדל"ן בבורסה של תל-אביב בשנה האחרונה יצרה לאילי הנדל"ן המקומיים סכום מצרפי של כ-5 מיליארד דולר (22 מיליארד שקל). עליית הערך מיוחסת אך ורק לעליית שוויין של עשר חברות הנדל"ן הגדולות בבורסה, והיא מלמדת על הרווחים העצומים שעשו אותם בעלים בחברות נדל"ן אחרות, ושעשו עוד הרבה אנשי נדל"ן אחרים בשנה האחרונה.
הנתון המרכזי שאפשר לומר על אנשי הנדל"ן המקומיים הוא, שרובם המכריע עשו את הכסף הגדול בחו"ל. חלקם ניזון מחוש ריח מפותח במיוחד, שאיפשר לתזמן כניסה ויציאה לשווקים, חלק ניזון מיצר היזמות אשר גרר אותו לפינות נידחות שהיום הפכו ליעד מועדף להשקעות, חלק פשוט הפגין מדיניות השקעות שמרנית ונישא על גבי הגאות הכלכלית של השנים האחרונות. בכל מקרה, בשורה התחתונה ניתן לומר שעסקי הנדל"ן הן אחת ההצלחות הגדולות ביותר של אנשי העסקים המקומיים, והם אולי שניים רק לעסקי הטכנולוגיה המתקדמת ביכולתם להפוך אנשים למולטי-עשירים.
מעבר לעליית הערך של עסקי הנדל"ן בשנה האחרונה, ולעובדה שהתופעה לוותה גם בהישגים נאים במישור הפרקטי של החברות המעורבות, ניתן לומר שכל ההתייחסות לעסקי הנדל"ן השתנתה בשנים האחרונות. לאחר תקופה לא מבוטלת שבה התייחסו בשוק ההון ובקהילייה העסקית ליזמי הנדל"ן הישראליים בסקפטיות רבה והשתאו לנוכח שיעורי המינוף הגבוהים והמדדים החשבונאים המטעים לעתים, נפל דבר בשנים האחרונות וגם סקטור הנדל"ן התקבל בברכה לקהיליית העסקים הלגיטימיים. המצב כיום הוא שלא רק שעסקי נדל"ן מתומחרים בשיעורי היוון נדיבים מבעבר, אלא שפירמות ויזמים שכבר הוכיחו את עצמם מתחילים לקבל משוק ההון פרמיה נאה על המוניטין שצברו, שמתורגמת לתוספת שווי על ערך הנכסים הנקי ועשויה אף לגדול בעתיד. המצב עצמו כבר הופך לאבסורד, כששורה של פיננסיירים פשטו בשנה האחרונה על הבורסה המקומית, תוך שהם מנסים לרכב על הגל החיובי של ענף הנדל"ן באמצעות חברות חדשות שמוקמות חדשות לבקרים.
בכל מקרה, אפשר לומר ששוק הנדל"ן המקומי, או לפחות הדרך שבה הוא נתפס בהוויה העסקית הישראלית של התקופה הנוכחית, מהווה את אחד הנדבכים החשובים ביותר בפורטפוליו עסקי שמכבד את עצמו, ואף הצליח לייצר לאיש העסקים הישראלי "שם" חיובי בלא מעט פינות בעולם.
1.8 מיליארד ד' ללבייב
איש הנדל"ן הבולט מכולם, לפחות כפי שבא לידי ביטוי בפעילותו הציבורית, הוא לב לבייב, הבעלים של חברת אפריקה ישראל. לבייב, שנחשב גם לאחד היהלומנים המובילים בעולם, ראה בשנה האחרונה עליית ערך של כ-1.8 מיליארד דולר בשווי החברה הציבורית שבשליטתו, ואחראי למעשה ליותר משליש מעליית הערך הכוללת שצברו אנשי הנדל"ן המקומיים.
כיום נחשבת אפריקה ישראל לאימפריה בקנה מידה בינלאומי, אשר עסקיה משתרעים מארה"ב, דרך אירופה וישראל ועד אסיה הרחוקה. את קפיצת המדרגה הגדולה ביצעה אפריקה הודות לגאות בשוק הנדל"ן האמריקני בשנים האחרונות, שהזניקה את פעילות הייזום של החברה בחוף המערבי של ארה"ב, אך הגדולה שלה הייתה במעבר ההדרגתי לפעילות ברוסיה בשנה האחרונה - שאחראית לקפיצת המדרגה הנוספת שרשמה בחודשים האחרונים.
הקבוצה עוסקת כיום במגוון רחב של פעילויות בתחום הנדל"ן, וכוללת בין היתר את זרוע הביצוע והתשתיות דניה סיבוס, שהחלה גם היא להרחיב עסקיה לחו"ל, זרוע המגורים אפריקה מגורים, זרוע הנדל"ן המניב אפריקה נכסים שנמצאת לקראת הנפקה, ופעילות יזמית שמתבצעת בחברה האם.
אמנם הפורטפוליו של אפריקה כולל גם אחזקה במספר פעילויות שאינן בתחום הנדל"ן, אך אין ספק ששגשוג עסקי הנדל"ן היה הקטליזטור לתשואה הפנומנאלית.
500 מיליון ד' לכצמן
גם גזית-גלוב של חיים כצמן ודורי סגל היא תופעה מיוחדת במינה, שהצליחה להציף רק בשנה האחרונה ערך של מעל לחצי מיליארד דולר. כצמן וסגל הנם מסוג האנשים שעשו את המסלול מעולם הנדל"ן אל העולם הפיננסי - ולא את הכיוון ההפוך הנפוץ כיום - ולאורך השנים האחרונות הם מצטיירים כאנשי הנדל"ן האמינים, העקביים והחדים ביותר שיצאו מהביצה המקומית.
גזית-גלוב שבשליטתם מנהלת כיום נדל"ן בשווי של כ-7 מיליארד דולר, אשר ממוקד ברובו בצפון אמריקה, התפשט בשנים האחרונות גם לאירופה ולישראל וכיום מתעתד להגיע גם למזרח הרחוק. ההתמחות של הקבוצה היא בתחום המרכזים המסחריים השכונתיים, נתון אשר הופך אותה לחברה יציבה יחסית שצפויה להיות פחות חשופה לימים פחות טובים לענף, שעוד עלולים להגיע בעתיד.
יוסף גרינפלד ואבנר שנור, הבעלים של קבוצת קרדן ושל זרוע הנדל"ן GTC, קטפו במיוחד בשנה האחרונה את פירות ההשקעה במזרח-אירופה בשנות ה-90. גרינפלד, שהיה מראשוני היזמים הישראליים שהגיעו לפולין, חולש היום באמצעות GTC על חברת הנדל"ן המניב מהגדולות במזרח-אירופה, ונחשב לאחד מיזמי הנדל"ן הישראליים הראשונים שהחלו לפעול בשוק הסיני באמצעות GTC. עליית קרנה של מזרח-אירופה לא איחרה לתת אותותיה ב-GTC, אשר ייצרה לבעליה כמעט 500 מיליון דולר בשנה האחרונה.
איש העסקים אליעזר פישמן לכל אורך השנים האחרונות אסף במרץ נכסים באירופה ובצפון אמריקה, בקצב שעורר לא פעם השתאות בקרב פעילים ותיקים ומנוסים בשוק ההון. פישמן, שפועל באמצעות החברות כלכלית ירושלים, מבני תעשייה ודרבן, ידע כנראה מה הוא עושה, וכיום ניצבות החברות שלו בישורת האחרונה של הצפת הערך, עם צנרת הנפקות בלונדון, בפריז ובעתיד אולי גם השתלבות בתעשיית הריט המקומית. כלכלית ירושלים לבדה, שהיא גם האם של מבני תעשייה, תגמלה את פישמן בעליית ערך של 470 מיליון דולר.
איש העסקים יצחק תשובה נחשב היום לאחד מאנשי העסקים החזקים במשק, ועבורו עסקי הנדל"ן הן רק חוליה בשרשרת. מה עוד, שעל פי כל הסימנים והערכות, החלק הארי של עסקי הנדל"ן של תשובה - במיוחד בצפון אמריקה - נמצא בחסות פרטית, ואינו בא לידי ביטוי בנתונים. עם זאת, עדיין אי-אפשר להתעלם מעליית ערך של 460 מיליון דולר בשנה שייצרה דלק נדל"ן לתשובה, לאחר שרק לפני כשנה וחצי היא יצאה להנפקה באחד-העם.
מוטי זיסר, הבעלים של חברת אלביט הדמיה, הוא דוגמא נוספת ליזם נדל"ן נמרץ שקוטף בשנים האחרונות את פירות ההשקעה במזרח-אירופה. במקרה של זיסר, הסיטואציה אף היתה קיצונית יותר לאחר שרק לפני כ-3 שנים רבים מהמשקיעים איבדו בו אמון, לאור ההפסדים הכבדים שהפרויקטים במזרח-אירופה ייצרו. כיום, הגלגל כבר התהפך ואלביט הדמיה של זיסר הפכה לשם נרדף ליזמות מוצלחת, כשפניה אל שוק הנדל"ן המתעורר של הודו.
אריסון ודנקנר בחגיגה
נוחי דנקנר ושרי אריסון, בדומה ליצחק תשובה, נמנים על נבחרת אנשי העסקים המובילים במשק, אך גם הם ללא ספק חייכו בשנה החולפת מביצועי חברות הנדל"ן שבשליטתם. דנקנר, הבעלים של קונצרן אי.די.בי, לקח בשנה האחרונה החלטה אמיצה כשנפרד מחברת הנדל"ן אזורים והחליט לרכז את התשומות הניהוליות בכנסים ובניין. האחרונה גמלה לו בשנה מופלאה שייצרה עליית ערך של 270 מיליון דולר.
אריסון מצדה, עמדה רק לפני מספר חודשים על סף מכירת חברת שיכון ובינוי, מאבות המזון של שוק הנדל"ן המקומי. עם זאת, מכירת החברה לא יצאה אל הפועל, ואריסון לבסוף הרימה את הכפפה לטובת מהלך רה-ארגון עמוק וכואב בשיכון ובינוי, שהצליח לייצר בינתיים 230 מיליון דולר בשנה החולפת.
נתן חץ נחשב גם הוא לאחד מיזמי הנדל"ן המובילים בשוק המקומי, במיוחד בזכות חוש הריח המפותח שלו והיותו סמל לעקביות ואמינות בשוק ההון. חץ, שבנה במו ידיו את חברת אלוני-חץ מאפס, מנהל כיום אימפריית נדל"ן בינלאומית שחולשת על נכסים באי הבריטי, בשוויץ, בצפון אמריקה וכן נחשבת לאחת מגופי הנדל"ן הגדולים בישראל לאחר שרכשה לאחרונה את חברת אמות. כל זה הספיק בינתיים לייצר 230 מיליון דולר בשנה החולפת, אך נראה שהיד עוד נטויה.
איל הנדל"ן אלפרד אקירוב הוא ללא ספק אחת התופעות המסמלות את עליית כוחם של אילי הנדל"ן בשנה האחרונה. באמצעות חברת הנדל"ן אלרוב שבשליטתו, שייצרה התמחות בפלח העליון של שוק הנדל"ן בישראל, הוא רכב בצורה מרשימה על הגל החיובי שפוקד את המשק, ובשנה האחרונה אף החל לפעול בשוויץ שם הוא מתעתד להנפיק את נכסיו. מניית החברה נחשבת לאחת הפנומנאליות בבורסה בשנה האחרונה, והיא מסכמת אותה עם תשואה של מעל 300% ועם עליית ערך של כ-200 מיליון דולר.
גרשון זלקינד אמנם לא התברג לעשרת הגדולים במונחי ערך, אך הוא ללא ספק אחד הכוחות החזקים שפועלים כיום בשוק הנדל"ן המקומי. זלקינד, הבעלים של קבוצת אלקו ואחד מאנשי העסקים הוותיקים במשק, ידע להנפיק את חברת הנדל"ן המניב אלקטרה בדיוק ברגע הנכון, ובשנה האחרונה הוא ראה עליית ערך של כמעט 200 מיליון דולר. אלקטרה נדל"ן ניחנה בחוש ריח מפותח לביצוע עסקאות, והיא נחשבת לחברת שלא רק רוכשת נכסים על מנת ליהנות מתזרימי המזומנים שהם מניבים, אלא גם ככזו שפועלת ללא הרף להשבחתם.
בשורה התחתונה, עבור מרבית בעלי החברות, הכסף הרב שהם עשו השנה יישאר "על הנייר" בלבד. שרי אריסון רכשה השבוע עוד 18.5% משיכון ובינוי מידי העובדים, בסכום של כ-130 מיליון דולר, ולב לבייב קנה בפברואר האחרון את מניות בנק לאומי באפריקה ישראל ביותר מ-1.1 מיליארד שקל.
לפחות איך שזה נראה מכאן, הם כנראה מעריכים שמחירי הנדל"ן עדיין נמוכים. "
roi-m@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.