"מגדירים עדיפות א' פלוס"

בר: "ברור שהיה הכי טוב להגדיר את כולם אזור עדיפות א', כולל תל-אביב. אבל מה לעשות שאין לי תקציבים, ולכן החלוקה צריכה להיות שונה"

אריה בר הכיר את משרד השיכון בימים מפוארים יותר. האיש שניהל את המשרד בשנות העלייה של תחילת שנות ה-90, תחת השר הכל יכול אריאל שרון, הגיע לפני פחות משנה למשרד מסורס ונטול תקציבים. יחד עם זאת, הוא הצליח עם השר מאיר שטרית להכניס תחת כנפיו גם את מינהל מקרקעי ישראל, מה שמותיר אותו עם תקוות גם לעתיד.

כעת מסמן בר מטרה חדשה: פיצול אזורי עדיפות א' לשווים ושווים יותר. רק כך, הוא מאמין, אפשר יהיה באמת לנתב תקציבים ליישובים החלשים.

לדברי בר, "המצב הנוכחי לא יתכן. איך אני יכול להשוות בין אופקים ונתיבות, ולקבוע ששניהם יקבלו אותו הדבר? אי אפשר להשוות בין ירוחם לדימונה, וברור שירוחם ואופקים צריכות לקבל יותר. אנחנו הולכים למהלך שבסופו נצא עם אזור עדיפות א' פלוס, לתוכו יכנסו יישובים חלשים ויישובים מקו עימות".

גלובס: לא תהיה בעיה להגדיר את הגבול וההבחנה בין יישובים?

"כאיש שכבר מכיר את המצב, אין לי שום בעיה להסביר שההבדל בין אופקים לנתיבות הוא כמו בין שמיים וארץ. בנתיבות לכל דירה יש ביקושים, יש קונים ויש מוכרים, ובאופקים אין אף אחד שקונה. יש פרמטרים כמו הכנסה לנפש, מספר מכוניות לאלף איש ועוד, שעליהן נבנה קריטריון חברתי כלכלי לסיוע מיוחד".

- מה הוא יכלול?

"את זה נסכם עם האוצר. הכוונה היא שעל מגרש של בנה ביתך לא ישלמו הוצאות פיתוח של יותר מ-50 או 60 אלף שקל. לא הגיוני שבירוחם משלמים 230 אלף שקל פיתוח, כשהבנייה יקרה יותר מבבאר-שבע או בתל-אביב, בגלל עלויות השינוי והטופוגרפיה של הקרקע. צריך לזכור, שבערי הפיתוח המחירים אינם נשמרים וערך הדירה יורד מייד כשמסיימים לבנות. לפחות צריך להמתיק להם את הגלולה".

- אפשר כבר לדמיין את מצעד ראשי הערים שידאגו להכניס את היישובים שלהם לרשימה המיוחדת.

"יהיה דיון ענייני בשיתוף האוצר, הממשלה עצמה היא שתחליט והמדדים יבחנו גם על-ידי משרד המשפטים. עובדה שבשנות ה-70 וה-80 זה עבד".

- הבעיה היא ש'אזורי עדיפות' זו הגדרה שמקיפה הרבה יותר מאשר תחום צר כמו סיוע משרד השיכון.

"מראש לא היה צריך להגדיר אזורי עדיפות לכל הנושאים. בתעסוקה זה משהו אחד, בחינוך משהו אחר, וכך גם בדיור. צריך להגדיר מעגלים לפי נושאים. קח לדוגמא את טבריה. צריך לחזק את טבריה בתיירות, אבל ברור שבשיכון מצבה אינו דומה לזה שבקרית שמונה".

- כלומר, מי שהיה לו ראש עירייה טוב, שהוציא את מצב העיר מהבוץ, יפסיק לקבל סיוע, למרות שגם הוא מספיק רחוק מתל-אביב?

"זו היתה הטעות הכי גדולה, להסתכל על הכל כעל מקשה אחת. האם פעם כרמיאל וקרית שמונה היו אותו דבר? יש פרמטרים היסטוריים, ולא הכל זה ראש העיר. יש הבדל בין יישובים שהוקמו בצורה מתוכננת, עם בקרה ושירותים רחבים, לערים בהן זה לא קרה. יש קורלציה ברורה בין כל אלה לבין התפקוד של ראש העיר. עובדה היא שבקרית שמונה, לאורך השנים, עשרות אלפים באו ועזבו, ואילו בכרמיאל זה לא קרה".

- מתי תצא הבשורה אל הפועל?

"גם ההגדרה של אזורי עדיפות א' פלוס, וגם הפיצול בין התחומים השונים לצורך מתן עדיפות, החלו לחלחל, ובמשרד ראש הממשלה בודקים אותם. אין לי ספק שזה יתקבל. לא צריך יותר החלטות ספציפיות על סיוע בפיתוח למצפה רמון או ירוחם. נגדיר אותם מראש כאזור מועדף, והם יקבלו את הסיוע.

"ברור שהיה הכי טוב להגדיר את כולם אזור עדיפות א', כולל תל-אביב. זה היה נהדר. אבל מה לעשות שאין לי תקציבים, ולכן החלוקה צריכה להיות שונה. זה הטוב ביותר האפשרי".

דרור מרמור