השוטר שחצה את הקווים

ועדת זיילר מונתה לבדוק את מה שהחל לפני שמונה שנים

ועדת זיילר מונתה כדי לבדוק את התנהלות גורמי המשטרה והפרקליטות בפרשת פריניאן ורצח השוטר צחי בן-אור. האחרון היה שוטר יס"מ שחצה את הקווים, ובשנות ה-90 פעל בשליחות האחים עודד, שרון ויגאל פריניאן. כשאלה הסתבכו עם העבריין פנחס בוחבוט, הם הטילו על בן-אור לחסל אותו.

ב-99' נכנס לחדרו בבית החולים תל-השומר, לבוש מדים, וירה בראשו. לאחר כמה חודשים ומשהשתחרר מהמשטרה, נעצר בן-אור בעת ביצוע שוד. הוא הציע למפקד ימ"ר דרום, נצ"מ אמיר גור, לשמש עד מדינה ו"לזמר" על האחים פריניאן בפרשת בוחבוט, תמורת עונש של שלוש שנות מאסר בלבד. פרקליטת מחוז הדרום, עו"ד יסכה ליבוביץ', סירבה והתעקשה על שבע שנות מאסר.

למרות שהמשטרה ידעה שבן-אור הוא רוצח ולא רק שודד, היא לא עמדה על המשך מעצרו. ראש מפלג התשאול בימ"ר, סנ"צ אהרון זרגרוב, התעקש לסגור את תיק החקירה בנימוק של "עבריין לא נודע". בן-אור המשיך לקבל משימות חיסול מהאחים פריניאן, עד שאלה חשדו בו שניסה לרצוח עבריין המקורב אליהם וניסו לחסלו. בן-אור פנה שוב למשטרה בניסיון לסגור הסדר טיעון. המשטרה הסכימה, אך שוב בפרקליטות טרפדו את המהלך. ב-2002 נמלט בן-אור לחו"ל מחשש שיחוסל אך שנתיים מאוחר יותר נרצח ביריות במקסיקו.

הוועדה חקרה גם את היחסים בין גורמים במשטרה, בראשם נצ"מ יורם לוי, מפקד ימ"ר דרום שהחליף את גור, לבין משפחת פריניאן. האחים שימשו מקור מודיעיני של לוי, אך הוא התרועע עימם למרות שידע כי הם חשודים ברצח. נטען גם כי לוי הדליף להם על פשיטות של המשטרה תמורת שוחד.

למרות שבמשטרה ידעו על חשדות אלה, מינה מפקד המחוז הדרומי דאז, משה קראדי, את לוי למפקד הימ"ר. נגד קראדי נטען עוד, שמינה את לוי למרות שבדיקת הפוליגרף שעבר היתה בעייתית.

הפרשה חזרה לכותרות בשנה שעברה עם כישלון הניסיון לעצור את האחים פריניאן. בימים אלה הושג עימם הסדר טיעון ולקבל עונש של חמש שנות מאסר על קשירת קשר, במקום מאסר עולם בגין רצח.