כל תהליך ליווי של בנק מתחיל בהכנת "דו"ח אפס", המפרט את צפי ההכנסות וההוצאות של הפרויקט, רמת הרווחיות הצפויה בו ועוד. על-פי דו"ח זה מקבל הקבלן שחרור כספים מהבנק לפי תוכנית ביצוע שמוגדרת מראש, ובהתאם להתקדמות בשטח מדי חודש בחודשו.
בנייה נכונה ואמינה של דו"ח כזה תתבטא בהתאמה בין העלויות בפועל לתחזית של הדו"ח, ותאפשר לקבלן ליהנות מתזרים חודשי מתאים לצרכיו ולעלויות הפרויקט. התנהלות כזו מונעת הכבדת יתר על החברה ועל היזם.
לא אחת מציג "דו"ח אפס" של פרויקט תמונת מצב שגויה שאינה תואמת את המציאות, וזאת משתי סיבות עיקריות: בניית תקציב שאינה מתייחסת לעלויות ריאליות, ובניית לוח התשלומים מהבנק בעיתוי ובחלוקה שאינם תואמים את שלבי הפרויקט.
במקרה זה, סך כל התקציב מתאים לצרכי היזם, אך בחלק מהשלבים הוא ימצא עצמו עם בעיה תזרימית. חשוב להבין, כאשר הדו"ח מציג תקציב שגוי הקבלן הוא זה שימצא עצמו בגרעון, מכיוון שהוא חייב בתשלומים לספקים ולקבלני המשנה שלו, ואלו גבוהים מהסכום החודשי שהוא יקבל מהבנק.
אם כך, מה אפשר לעשות? לא להשלות את עצמנו ולבנות תקציב ריאלי ונכון. אם התקציב מראה שהפרויקט אינו רווחי, לוותר עליו מראש. להקפיד על תיארוך נכון של לוח התשלומים ועל גודלם, כך שיתאימו למציאות בשטח. להקפיד על הסעיף המקצה תקציב לבעיות שאינן צפויות מראש, ולזכור להשתמש בו ברגע האמת. לדוגמא, התייקרות מחירי הברזל בצורה דרסטית, מצב בטחוני או כל גורם אחר שיכול לעכב את הפרויקט.
יש להשקיע מאמצים רבים בעמידה בלוחות הזמנים שנקבעו מראש, מכיוון שכל דחייה והתארכות של משך הפרויקט משמעותה אחת - הצטמצמות הרווחים.
שקיפות מול הבנק - להתריע על שינויים ועל בעיות שמתגלות, ובדיקת אפשרויות הפעולה בשיתוף עם נציג הבנק והמפקח.
הכותב הוא יועץ עסקי, הבעלים של י. נחושתן
ייעוץ והשקעות בע"מ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.