בעלי חברות הנדל"ן הגדולות יצטרכו למכור עד סוף 2007 מניות של החברות שבבעלותן בהיקף כספי של 1.06 מיליארד שקל. כך עולה מבדיקת "גלובס" את נתוני אחזקות בעלי העניין בחברות הנדל"ן הציבוריות, לאור העדכון האחרון שביצעה הבורסה בנושא.
כחלק מהעדכון שבוצע בימים האחרונים, החליטה הבורסה להגדיל את היקף אחזקות הציבור המינימאלי בחברות שנמנות על המדדים המובילים - מדד המעו"ף, מדד ת"א 100 ומדד היתר 30 - מרמה של 20% שהיתה נהוגה עד היום, לרמה של 25%. העדכון עצמו ייכנס לתוקף בתחילת שנת 2008, והמשמעות היא שבין היתר, בעלי חברות הנדל"ן הגדולות יצטרכו לדלל את אחזקותיהם בהן, במידה והם יירצו שהחברות שבשליטתם ימשיכו להיכלל במדדי הבורסה המובילים.
באופן כללי, ניתן לומר שהתקנה החדשה של הבורסה בנושא באה בעיתוי לא רע בכלל מבחינת בעלי חברות הנדל"ן, שכן רוב החברות הגדולות נהנו מגאות מרשימה בעסקיהן בשנים האחרונות, מה שהתפיח את שוויין בהיקף משמעותי. עם זאת, לא פעם ישנם בעלי מניות שלא ששים להיפרד גם מאחוזים בודדים בחברות שבשליטתם - כמו במקרה חברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי, שסירבה למכור מניות מגדל בעדכון האחרון של מדד המעו"ף, ובכך נפלטה ממנו לראשונה מאז הונפקה מגדל בבורסה. לכן יהיה מעניין לראות כיצד ינהגו בעלי החברות בהמשך 2007.
מלבד ההשלכה לגבי בעלי החברות, ניתן לומר עוד שמהלכים מסוג זה להגדלת אחזקות הציבור בחברות הנסחרות בבורסה נתפסים בהחלט כמהלכים חיוביים שתורמים לעלייה ברמת השכלול של השווקים. עקב העובדה שהשוק הישראלי מתאפיין בריכוזיות גבוהה למדי בהשוואה לשווקים אחרים, ובנוסף בשיעור גבוה של אחזקות בעלי עניין, הרי שזהו בהחלט צעד מבורך שיכול לתרום הן ליעילות של הבורסה המקומית והן להגדלת נפח המסחר בחברות הנדל"ן.
ההתלבטות של לבייב
מבט על החברות עצמן מלמד, כי אפריקה ישראל, אחת משתי הנציגות של הסקטור כיום במדד המעו"ף, היא החברה הגדולה ביותר בה בעל השליטה ייאלץ להיפרד ממניות אם ברצונו יהיה לשמר את מקומה במדד. במקרה של אפריקה, ייאלץ הבעלים לב לבייב למכור כ-0.7% מהמניות בסכום של 126 מיליון שקל, ויש להניח שהוא לא יהסס לבצע את המהלך עד סוף השנה, על מנת להותיר אותה במדד המעו"ף.
מבין החברות הנמנות על מדד ת"א 75, הבולטת ביותר בה ייאלץ בעל השליטה לדלל אחזקותיו בה היא דלק נדל"ן, אשר בה שיעור אחזקות הציבור עומד על כ-20% בלבד, בהשוואה לסף הנדרש שעלה כאמור ל-25%. עם זאת, עקב העובדה שדלק נדל"ן נמצאת כיום לקראת מהלך של הצפת ערך בדמות הנפקת החברה-הבת בלונדון, נראה שבעל השליטה, בה יצחק תשובה, עשוי להמתין מעט לפני שימכור חלק מאחזקתו, בציפייה ששווייה עוד יעלה בהמשך השנה. בכל מקרה, בהתאם לשווי החברה הנוכחי, תשובה יידרש למכור מניות בסכום של 208 מיליון שקל אם ברצונו יהיה לשמר את מקומה של דלק במדד.
פישמן בראש
אליעזר פישמן הוא איש עסקים בולט נוסף שייאלץ למכור מניות בחברות הנדל"ן שבבעלותו, אם ברצונו יהיה לשמר את מקומן במדד ת"א-75. נכון להיום מחזיק פישמן בשלוש חברות שנמנות על המדד: החברה הכלכלית לירושלים, מבני תעשיה ודרבן, ועליו יהיה למכור מניות בסכום מצרפי של 245 מיליון שקל בשלושתן, על מנת שיעמדו בתנאים החדשים של הבורסה וימשיכו להימנות על המדד. פישמן עצמו דווקא הקפיד להגדיל את שיעור האחזקה שלו בחברות שבשליטתו בשנים האחרונות, ויהיה מעניין לראות האם ייבחר למכור חלק מהמניות שאסף לאחר עליית הערך המרשימה שרשמו החברות.
במדד היתר-30, חברת הנדל"ן היחידה שבעליה יצטרכו לדלל אחזקותיהם היא חברת לגנא, שעברה לאחרונה מידי יעקב אנגל לידי יזם הנדל"ן שעיה בוימלגרין. במקרה של לגנא, יידרש הבעלים החדשים למכור כ-3% ממניותיה עד סוף 2007, בסכום כולל של 11 מיליון שקל. כמו במקרה של דלק נדל"ן, יש להניח שגם בוימלגרין יבחר להמתין מעט עם מכירת מניות לגנא, שכן ככל הנראה הוא מתכנן לחברה מספר דרכים להפצת ערך אפשרית, שתגדיל את שווייה בהשוואה לרמת המחיר הנוכחית בה היא נסחרת.
חברה אחרת בה ככל הנראה הבעלים יימכרו מניות עד סוף השנה היא חברת ביג, שפועלת בשוק הנדל"ן המסחרי בישראל ולאחרונה גם בהודו. במקרה של ביג, שנחשבת לחברה טרייה יחסית בבורסה, שיעור אחזקות הציבור עומד כיום על כ-10% בלבד, ולכן החברה כלל לא נמנית על המדדים המובילים.
לאור עליית הערך החדה בשנה האחרונה, כחלק מהגאות במניות הסקטור, שווי השוק הנוכחי שלה העומד על 950 מיליון שקל היה מקנה לה מקום במדד ת"א 75, ויהיה מעניין לראות אם בעליה ייבחרו לדלל אחזקותיהם, בסכום כולל של 140 מיליון שקל, על מנת שאכן תוכל להיכנס למדד בסוף השנה או אף מוקדם יותר. "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.