מכירות יחידות דיור יד שנייה בארה"ב רשמו בפברואר את העליה החדה ביותר לעומת החודש הקודם בתקופה של קרוב לשלוש שנים, על פי נתוני האיגוד הארצי של סוכני הנדל"ן בארה"ב.
למרות שנתוני מכירות יחידות הדיור יד שנייה היו טובים מהמצופה, ממשיכים אנליסטים להזהיר שההתאוששות בתעשיית הדיור בארה"ב תואט בשל הבעיות שנחשפו לאחרונה בשוק בנקי המשכנתאות ללקוחות בעלי כושר פירעון נמוך ("סאב-פריים") שבעקבותיהן החמירו הבנקים את הקריטריונים להענקת משכנתאות.
בפברואר עלו מכירות יחידות הדיור יד שנייה ב-3.9% ל-6.69 מיליון יחידות, לעומת 6.44 מיליון יחידות (נתון מתוקן כלפי מטה) בינואר. נתוני פברואר היו גבוהים מציפיות האנליסטים, שעמדו בממוצע על 6.3 מיליון יחידות. זוהי העליה החדה ביותר מאז מארס 2004. הנתונים תרמו להתגברות האופטימיות בשוקי המניות, ומדד דאו ג'ונס נסגר בעליה של 29.80 נקודות וברמה של 12490.94 נקודות. הגידול במכירות יחידות הדיור יד שנייה לא הוביל לעליה במחירים, ומחירה הממוצע של יחידת דיור ירד בפברואר ב-1.3% לעומת החודש הקודם אשתקד, והסתכם ב-212,800 דולר. פברואר 2007 היה החודש השביעי ברציפות שבו נרשמה ירידה במחירי הדיור בארה"ב.
אנליסטים, שצפו ירידה במכירות יחידות הדיור בפברואר, ייחסו את העליה במכירות לעליה בטמפרטורות בצפון-מזרח ארה"ב ובמערב התיכון, והזהירו שתעשיית הדיור עדיין לא נכנסה לשלב של התאוששות בת קיימא. איאן שפרדסון, כלכלן ראשי בהיי פריקוונסי אקונומיקס, אמר: "המכירות לא ימשיכו לגדול בקצב שנרשם בפברואר. קצב זה מהיר משמעותית מהקצב המשתמע מבקשות המשכנתא". דייויד לראק, כלכלן ראשי באיגוד הלאומי של סוכני המקרקעין, אמר שהביקוש ליחידות דיור עשוי להיבלם בשל חדלות פירעון בשוקי המשכנתאות.
"דעתנו היא שהחמרת הקריטריונים להענקת משכנתאות נוחות תפגע במכירות הדיור", אמר לראק. "קרוב לוודאי שהחמרת הקריטריונים לא תעכב את התאוששות שוק הדיור, אבל היא תאט אותה". אחד מחברי מועצת הנגידים של פדרל ריזרב, הבנק המרכזי האמריקני, אמר ביום שישי שהאינפלציה במחירי הליבה (ללא מזון ואנרגיה) בארה"ב צפויה לרדת ל-2% מ-.2.25% כעת, אך הורדתה אל מתחת ל-2% עלולה לחייב העלאה של הריבית.
"אני פחות אופטימי ביחס לסיכוי להוריד את אינפלציית הליבה בהרבה מתחת ל-2%, בהעדר מדיניות מוניטרית מתאימה", אמר הנגיד פרדריק מישקין בכינוס שאורגן על-ידי שלוחת הבנק המרכזי בסאן פרנסיסקו.
מישקין התייחס למדד המועדף על-ידי מקבלי ההחלטות בפדרל ריזרב, השינוי השנתי במדד ההוצאה הצרכנית, שאינו כולל את מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.