במשקפת של קבוצת הנדל"ן שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון ניתן לראות אופק חיובי לשוק הנדל"ן המקומי. כך עולה מהדו"ח השנתי שפרסמה החברה לסיכום 2006, דו"ח אשר פורש שורה של תחזיות לגבי ענפי הפעילות השונים בהם היא עוסקת.
בהתבטאויות של החברה לגבי העתיד ניכרים עדיין אותות המשבר שפקד את הענף בשנים האחרונות, אך בין השורות ניתן ללמוד שלצד הרחבת הפעילות בחו"ל, גם השוק המקומי עדיין טומן בחובו הזדמנויות לא מעטות עבורה.
מהתחזיות שהיא מספקת ל-2007 ניתן ללמוד ששיכון ובינוי תמשיך להתנהל בצורה סלקטיבית וזהירה בכל הקשור לשוק המקומי, למרות ההתאוששות שהיא צופה בו. האסטרטגיה אותה היא מסמנת היא תגובה כמעט ב"זמן אמת" למגמות השוק תוך ניצול היתרונות היחסיים שלה, כמו מלאי הקרקעות, אך בכל מקרה החברה מתכננת לבחון כל פעילות לגופה כדי לוודא שהיא תורמת לרווח.
באופן כללי, ראוי לציין כי שיכון ובינוי עדיין שרויה בעיצומו של תהליך רה-ארגון מקיף, שנועד לשקם ולהחיות את הקבוצה לאחר המכה הקשה שספגה במיתון האחרון. במסגרת התהליך, הוחלט בין היתר לצמצם שורה של פעילויות בהן עסקה בעבר אשר אינן נמנות על תחומי הליבה שלה. למרות השינוי גם היום נחשבת הקבוצה לאחת מספינות הדגל של שוק הנדל"ן המקומי - בשל עיסוקה בכל שרשרת המזון של הענף, ולכן תפיסת העתיד שלה חיונית לבחינת מצב השוק.
ללא קשר לתחזיות הספציפיות שמספקת שיכון ובינוי בדו"חות, אפשר ללמוד על הלך הרוח מבחינתה לאור התכנון להנפקת החברה הבת שיכון עובדים, שפועלת בתחום הבנייה למגורים. מהלך זה, שמתוכנן להתבצע בהמשך 2007, מלמד על כך שהחברה צופה התאוששות בשוק המגורים, ומבחינתה של שיכון ובינוי מלמד על שינוי כיוון עסקי, לאחר שמחקה לפני מספר שנים מהבורסה את חברת הביצוע שלה סולל בונה.
תחום היזמות למגורים, בו פועלת שיכון עובדים, הוא אחד מתחומי הפעילות המרכזיים של שיכון ובינוי, במיוחד לאור העובדה שהיא אחת החברות בעלות עתודות הקרקע המרשימות בשוק המקומי, ולאחת משלוש המובילות בענף יחד עם אפריקה מגורים ואזורים.
החברה מציינת, כי בשנה החולפת התאפיינה פעילות הייזום בהיקפים דומים לאלו של השנים הקודמות, אך רמת הביקושים לקרקעות פנויות נותרה גבוהה, בעיקר בשל רמת ההיצעים הנמוכה יחסית וכפועל יוצא של כניסת שחקנים חדשים לענף. שחקנים אלה ניצלו את תנאי השוק הטובים והגבירו התחרותיות במרדף אחר קרקעות איכותיות פנויות.
מעניין לציין שכחלק מאסטרטגיית הרה-ארגון בשיכון ובינוי, החברה מימשה בשנים האחרונות קרקעות, שכן מחיריהן הלכו והאמירו. על רקע זה, הערכת החברה לגבי המשך העלייה במחירי הקרקעות בשנים הקרובות, בעיקר בשל ההיצעים הנמוכים, טומנת בחובה שאלה באיזו אסטרטגיה תנקוט החברה בעתיד; האם תמשיך להיפטר מקרקעות כדי לגזור רווחי הון נוספים או שתיזום עליהם פרויקטים שרווחיותם צפויה להשתפר בקרוב כפי שהיא מעריכה.
ההנפקה המתוכננת של שיכון עובדים עשויה לשפוך אור על האסטרטגיה העתידית, אך לפי שעה שיכון ובינוי עצמה עונה רק באופן חלקי על השאלה. החברה מציינת כי בתקופה הקרובה תמשיך לשמר את קצבי הפעילות של השנים האחרונות בתחום הייזום למגורים, בהתבסס על שיעורי הילודה החזויים והעדרם של עולים חדשים בפתח.
בכל הקשור לייזום פרויקטים שלא למגורים, החברה מציינת כי השיפור שנרשם בדמי השכירות בענף המניבים, עולה בקנה אחד עם הצמיחה שרושמת בשנים האחרונות הכלכלה המקומית. עם זאת, עקב העובדה שמדובר בתחום פעילות קטן יחסית עבורה, היא נמנעת מלספק תחזית לגביו ומציינת שתמשיך לפעול בו בהתאם למגמות השוק.
תחום הקבלנות הוא תחום נוסף בו החברה נחשבת לאחת ממובילות השוק, באמצעות החברה הבת סולל בונה. סולל בונה היתה מהאחראיות המרכזיות למשבר אליו נקלעה הקבוצה בשנים האחרונות, ולכן למרות שהשוק נמצא לאחר גל הזעזועים ופשיטות הרגל של השנים האחרונות, שיכון ובינוי ממשיכה לנקוט בגישה זהירה לגביו.
בין היתר, החברה מציינת כי תמשיך לנקוט בגישה סלקטיבית בעתיד בכל הקשור לקבלת הזמנות עבודה חדשות, כשהדגש מבחינתה יהיה על סף תרומה גבוה יחסית. אסטרטגיה זו שונה מאסטרטגיית נתח השוק שהיתה נהוגה בעבר ואשר גרמה לתמחור שגוי של פרויקטים ולכן גם להפסדים לא מבוטלים.
בהקשר זה, ראוי לציין גם שהחברה העבירה בשנים האחרונות חלק ניכר מכובד המשקל שלה בתחום הקבלנות לשווקי חו"ל, כשגם בפעילותה בשוק המקומי מתבצעות כיום כל עבודות הקבלנות עבור חברות הקבוצה.
אחד התחומים היותר מעניינים בפורטפוליו של שיכון ובינוי הוא תחום התשתיות, שהפך בשנה האחרונה מרתק במיוחד עקב תקציבי הענק שמפנה אליו הסקטור הציבורי. שיכון ובינוי, נמנעת מלספק תחזית ספציפית לגבי מצב התחום, אך מציינת כי בכוונתה להגדיל בשנים הקרובות את חלקה בפרויקטי תשתיות לאומיים, ככל הנראה כפועל יוצא של קריאת מפת השוק.
החברה מפרטת כי לאחר ההקטנה בהיקפי הפעילות של מע"ץ ב-2004-2006 אמנם הוחרפה התחרות בענף, אך נראה שתקציבי תכנית החומש החדשים של החברה הלאומית לדרכים (מע"ץ החדשה) ורכבת ישראל, 29 מיליארד שקל, מסבירים היטב מדוע יותר ויותר חברות לוטשות אליו עיניים. "
roi-m@globes.co.i
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.