מי שעדיין מטיל ספק לגבי הפוטנציאל הגלום בשוק הנדל"ן הרוסי, מומלץ להסתכל על ביצועי מניית אפריקה ישראל בשנתיים האחרונות, שהפכה לאחרונה לחברה הרביעית בגודלה בבורסה המקומית מבחינת שווי שוק.
אמנם קשה לומר שהעלייה המטאורית והרציפה במניה מקורה אך ורק בפוטנציאל הרוסי, אך רובו ככולו ללא ספק נובע משם. העלייה המטאורית היא פועל יוצא של הצפת הערך הגדולה (רווח הון צפוי) בהיקף של כ-2.5-3 מיליארד שקל, בעקבות הנפקת הפעילות הרוסית המתוכננת לחודש מאי בבורסת לונדון.
תיק הנכסים של אפריקה ברוסיה כולל 21 פרויקטים ב-12 אתרים שונים - רובם באזור מוסקבה ומקצתם בערים מרכזיות אחרות ברוסיה. הנכסים כוללים זכויות בנייה בהיקף כולל של כ-2.6 מיליון מ"ר של נדל"ן מסחרי, משרדי ולמגורים. לקראת הגיוס הקרב, נערכה הערכת שווי לנכסי אפריקה ישראל ברוסיה על ידי אחד ממשרדי השמאות המוערכים בשוק הנדל"ן - חברת ג'ון לאנג לסאל. מהו שווי הפוטנציאל הרוסי של אפריקה? ובכן, על פי הערכת ג'ון לאנג לסאל, הערך עומד על 3.8 מיליארד דולר - גבוה מכל ההערכות האנליסטים מהעת האחרונה. החודש הגישה אפריקה טיוטת תשקיף לקראת הנפקתה, בו נטען כי שווי החברה לפני הכסף יעמוד בטווח של 4.2-5.5 מיליארד דולר.
לפני כשנה טען יו"ר אפריקה-ישראל, לב לבייב, כי הערכת שווי שהעניק בנק השקעות בינלאומי לנכסים ברוסיה עמדה על 2.7-3 מיליארד דולר ברוטו (כולל השקעות שיידרשו להשלמת הנכסים), ואילו השווי נטו עומד על 1.3-1.5 מיליארד דולר (בנטרול אותן השקעות). לבייב טען אז כי להערכתו, שווי הנכסים גבוה יותר. מה שהתפרש אז כחוסר קשר עם המציאות של בעל השליטה בחברה, מתברר כיום כנכון.
לבייב בעל השליטה באפריקה ישראל, העריך במהלך מארס האחרון, במסיבת עיתונאים שכינס לצורך הצגת דו"חות החברה לשנת 2006, כי המחירים בבירה הרוסית ימשיכו לעלות בצורה דרסטית, ונתן דוגמה של מקבילה אירופית בתור סמן צפוני. "חזרתי לפני כשבועיים ממסע עסקים באירופה, והתעניינתי במה שקורה במחירי הנדל"ן בבריטניה, למשל. בתים שנמכרו בעבר לפי 20 אלף דולר למטר, נמכרים כיום לפי 80 אלף דולר למטר. במוסקבה הייתה קפיצה גדולה במחירי הנדל"ן בשנה האחרונה. אנו כבר שם מאז שנת 2001, ולהערכתי מחירי הנדל"ן שם יזנקו בכ-20%-30% בכל שנה, ב-3 השנים הקרובות.
"לרוסיה רזרבות מט"ח בהיקף של 300-400 מיליארד דולר, שלא לדבר על הפעילות התעשייתית ועל זה הממשלה מנהיגה מדיניות מיסוי מאוד נוחה. משקיעים פרטים, למשל, משלמים מס של 12%-13%, מה שמאפשר להם לקחת את הכסף שנחסך במס ולהשקיע אותו בחזרה במדינה. המון כסף חוזר לרוסיה והדבר תורם לפריחת הנדל"ן".
אולם ללא כל קשר לתחום הנדל"ן, על מנת לעשות עסקים במדינה זרה, תחילה צריך להרגיש שם בנוח. לבייב נשאל, במהלך מסיבת העיתונאים, לגבי מידת האנטישמיות ברוסיה בהשוואה לאירופה וציין: "אני מרגיש הרבה יותר בטוח להסתובב עם כיפה בהרי אוראל, בסיביר ובמוסקבה, מאשר באירופה. ברוסיה מעניקים חשיבות לחזרה לשורשים, ולא משנה אם אתה מוסלמי, נוצרי או יהודי. הם יודעים לכבד את זה".
בסופו של דבר, המשקיעים הישראלים אוהבים את ההשקעות ברוסיה. בעוד יזמים ותיקים כמו חיים כצמן או מוטי זיסר מציינים שהם מתרחקים ממדינה עם דמוקרטיה בעייתית כמו רוסיה, מוכיח שוק המניות כי ההימור הרוסי מצליח בנתיים בגדול.
אורי שוסטר
uri-s@globes.co.i
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.