"צריך 'תוכנית מרשל' למזרח ירושלים"

לקראת 40 שנה לאיחוד ירושלים, ראש העיר לופוליאנסקי בראיון מיוחד ל"גלובס"

ערב החגיגות שיתקיימו השבוע לציון 40 שנה לאיחוד ירושלים, מפרסם מכון ירושלים לחקר ישראל תחזיות לפיהן בשנת 2035 צפויה אוכלוסיית ירושלים להתחלק לכ-50% יהודים ו-50% ערבים. ראש העיר ירושלים, אורי לופוליאנסקי, מודאג מהתחזית ומפנה אצבע מאשימה לממשלה.

"הבעיה הדמוגרפית היא קשה", הוא מתריע. "אם בכל עיר מעורבת אחרת אחוז היהודים והערבים יהיה שווה ולבסוף יהיה ראש עיר ערבי, זה לא נעים, אבל לא נורא. אבל מישהו מעלה על דעתו שבבירת ישראל, שכל יהודי העולם נושאים אליה עיניים, תהיה מועצת עיר וראש עיר מהחמאס? זה יביא לחורבן.

"לדעתי, הממשלה צריכה לעשות מה שממשלות אחרות עשו בעבר, כשהביאו עולים חדשים ונתנו מענקים שונים לצעירים שקנו דירה בירושלים. הממשלה מנופפת בדגל של הנגב והגליל. לא יתכן שירושלים לא תהיה על המפה. הרכישות הרבות שנעשות בעיר הן מצד יהודים תושבי חוץ. גם כשמדובר בתושבי הארץ, בדרך כלל לא מדובר על זוגות צעירים. מסקר של מינה צמח ומכון דחף עלה ש-79% מהזוגות הצעירים שנשאלו השיבו שהיו רוצים לגור בירושלים, אך המחירים גבוהים. הבעיה שבאוצר מתנגדים לחבילות מענקים וטוענים שהן לא עונות על הציפיות".

גלובס: אולי הביטול - בעידודך - של התוכנית להרחבת ירושלים מערבה (ספדיה), הוא שיקשה על שימור הרוב היהודי בעיר?

לופוליאנסקי: "אין קשר. תוכנית ספדיה היתה יוצאת לפועל בעוד עשרים שנה, והנזק שהיתה גורמת היה עולה על הרווח. במקום זה אנו דואגים כעת ליישם ולהכין תוכנית לציפוף ועיבוי העיר. השכונות החדשות שאנו מתכוונים להקים בתוך ירושלים והרחבות של שכונות קיימות יתאימו לזוגות צעירים ולא יהיו שם דירות יוקרה. יש לא מעט פרויקטים יוקרתיים לתושבי חוץ, למשל במרכז העיר, במושבה הגרמנית, במתחם משרד החוץ, ליד קרית הממשלה ובמתחם עומרייה. מדובר על מאות רבות של דירות. זה מצוין שגם תושבי חוץ קונים דירות. אני בעד, כי זה מפתח את כלכלת העיר. אבל מלבד זה צריך לדאוג לצעירי ירושלים, ולהביא עוד זוגות צעירים לתוכה".

- האם באמת יש אלטרנטיבה להרחבת היצע הדירות בירושלים?

"אנחנו מייצרים תוכניות כדי להוסיף בנייה ממרכז העיר, דרך השכונות, במטרה להוסיף עשרות אלפי מ"ר למגורים ולעסקים. בנוסף, מזרזים תוכניות שהיו תקועות בתקופה בה ניסו לקדם את תוכנית ספדיה, כמו גבעת המטוס ואחרות. אנחנו מעוניינים שירושלים תהפוך מ'איים - איים' לעיר רצופה".

- אחרי 40 שנה, אפשר לקרוא לירושלים עיר מאוחדת?

"העירייה הכינה בעשר השנים האחרונות 49 תוכניות עבור האוכלוסיה הערבית בכל צפון מזרח ירושלים. זה בעייתי, כי אדמות אלה לא נמצאות אפילו בטאבו הירדני, והיה צריך לעשות סדר בבעלויות על הקרקעות, להסדיר דרכים, מבני ציבור, גינות וכן הלאה. 37 מהתוכניות מאושרות, והיתר בשלבי אישור כאלה ואחרים. עם זאת, לומר שקיים שוויון תשתיתי בין מזרח העיר למערבה, זה לא יהיה נכון. ב-1967 חלק מהאזורים היו עדיין בלי מים ותשתיות. התשתיות שהיו קיימות היו רעועות. נעשתה עבודה, אך צריך 'תוכנית מרשל' כדי להגיע להשוואה בתשתיות. זה נעשה בשלבים, שלדעתי איטיים מידי. הייתי מצפה שמדינת ישראל תכין תוכנית מרשל עבור מזרח ירושלים".