בשל המצב ברצועת עזה: יתקיים דיון בנוגע לעסקה עם בריטיש גז

גורמים בממשלה: "עם החמאס יתפוס את השלטון ברשות הפלסטינית לא ברור מה יקרה"; בשלב זה המו"מ עם החברה נמשך

למרות המצב ברצועה, נמשך בשלב זה המו"מ בין מדינת ישראל, משרד התשתיות ובריטיש גז להוות ספק שלישי לגז טבעי לישראל. יחד עם זאת, אם יתקדם המו"מ בחלקים העסקיים שלו בעיקר בעניין המחיר והמצב ברצועה ימשיך כפי שהוא היום או יתדרדר, יתקיים דיון בהשתתפות הגורמים הבטחוניים, כדי להכריע האם לרכוש גז מבריטיש גז שמפיקה גז טבעי מחופי עזה. כמו כן, להבטיח שהכספים שיועברו ממדינת ישראל בעבור רכישת הגז הטבעי, לא יועברו למימון טרור או ארגוני טרור.

בריטיש גז הגיעה לפני מספר שבועות לסיכום עקרוני עם לשכת אבו מאזן לגבי עסקת הגז עם ישראל אך החמאס הודיע כבר שהוא ינסה לטרפד את ההסכם. "בריטיש גז הודיעה שהיא הגיעה להסכם עקרונות עם לשכת אבו מאזן והרשות הפלשתינית, אבל אם החמאס יתפוס את השלטון, לא ברור מה יקרה", מעריכים גורמים בממשלה.

האחזקה של הרשות הפלסטינית במיזם הגז הטבעי היא באמצעות קרן ההשקעות הפלסטינית (PIF) הנמצאת בשליטת אנשי אש"ף. הקרן מורכבת מנציגים של הרשות והמגזר הפרטי ומנוהלת על ידי שר האוצר, סלאם פייאד. בעבר הביעו במדינה ובבריטיש גז ביטחון שניתן יהיה להשלים את העסקה זאת ללא קשר למצב הפוליטי באזור.

גורמים במשק הגז ציינו כי "כל עוד השליטה הביטחונית בשטח הימי שמול עזה היא בידי ישראל, החמאס לא יוכל לעצור את העסקה". מבריטיש גז נמסר בתגובה כי "החברה עוקבת אחר ההתפתחויות באזור".

בשלב זה ממשיכה אספקה סדירה של מים וחשמל מישראל לרצועת עזה למרות הלחימה המתמשכת. לא מכבר לאחר שהשר לאיומים אסטרטגיים, אביגדור ליברמן, הודיע כי לדעתו יש להפסיק את אספקת המים והחשמל מישראל לרצועה, כתב שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, מכתב לראש הממשלה, אהוד אולמרט, בו התריע מפני הפסקת הזרמת מים וחשמל בשל סכנה לאסון הומניטרי. עם זאת גם במשרד התשתיות מעריכים שאם יימשך המצב הקיים או יתדרדר עשויה ישראל לקיים דיון עם כל המערכת המדינית, הבטחונית ומשרד החוץ, לקבל הכרעות בהקשר להמשך הקשר הכלכלי עם רצועת עזה.

יש לציין כי ועדת המכרזים המשותפת למשרדי האוצר והתשתיות, בראשות המשנה לחשב הכללי עמי לנדאו, אשרה השבוע פטור ממכרז לצורך המשך ניהול המו"מ עם חברת בריטיש גז לרכישת מאגר הגז הטבעי מול עזה. החלטת ועדת המכרזים מאשררת למעשה את האישור שניתן בממשלה לפני כחודש וחצי לרכישת הגז הטבעי מבריטיש גז.

בריטיש גז מחזיקה בכ-90% מהזכויות למאגר הגז הטבעי "מרין" מול חופי עזה, ויתרת המניות (10%) היא בידי חברת CCC שבשליטת משפחת חורי. לרשות הפלשתינית אופציה ל-30% ממניות המיזם.

במסגרת העסקה אמורה המדינה לרכוש ישירות את הגז ובהמשך לשווק אותו לצרכנים פרטיים. ספקי הגז הטבעי האחרים - EMG וים תטיס הודיעו בעבר כי ישקלו לפנות לבג"ץ אם יאושר פטור ממכרז להתקשרות עם בריטיש גז.