אחרי 3 חודשי מו"מ, מרדוק זכה בדאו ג'ונס; רכש את המו"ל של "וול סטריט ג'ורנל" תמורת 5 מיליארד דולר

רופרט מרדוק מגשים היום חלום: להיות הבעלים של אחד העיתונים המכובדים בעולם * ה"וול סטריט ג'ורנל", שנמצא בבעלות דאו ג'ונס, פרסם הודעה לקוראיו: "העיתונאים עדיין מוכשרים ומחוייבים"

רופרט מרדוק מגשים היום חלום ישן: להיות הבעלים של אחד העיתונים המכובדים בעולם, ה"וול סטריט ג'ורנל". מועצת המנהלים של דאו ג'ונס , הבעלים של העיתון, החליטה אמש (ג') להסכים להצעת הרכישה של ניוז קורפ , החברה של מרדוק, בסך 5 מיליארד דולר. לפי מקור יודע דבר, רוב דחוק למדי של בני משפחת בנקרופט, המחזיקים ב-64% ממניות ההצבעה בדאו ג'ונס, תמך בהצעת מרדוק.

מרדוק, איל העיתונות האוסטרלי-בריטי-אמריקני בן ה-76, חיזר אחרי משפחת בנקרופט, שבניה אינם מתעניינים במיוחד בעיתונות (אחד מהם הוא טייס בדימוס, אחר הוא חובב יאכטות), במשך שלושה חודשים, מתחילת מאי. להערכת משקיפים רבים, המשפחה וציבור המשקיעים מחמיצים, כנראה, הזדמנות להפוך את דאו ג'ונס לאימפריית מדיה ששווייה יימדד בעשרות מיליארדי דולר.

מרדוק, בעל השליטה בחברת ניוז קורפ, הקדיש את כל חייו לבניית אימפריית מדיה גלובלית, אך הוא ידוע במיוחד בקידום צהובונים שעל שעריהם נערות עירומות וכותרות צעקניות, מסידני עד לונדון וניו יורק.

כעת מתכנן איל המדיה בן ה-76 לשנות את המורשת שלו מקצה לקצה. מרדוק רוצה למצב את עצמו כמושיע של "וול סטריט גורנל", עיתון האיכות שנאבק בירידה בתפוצה ובאובדן פרסומות. רעיונות אף פעם לא חסרו לו. "מה יקרה אם בתקציב של 100 מיליון דולר בשנה נשכור את עיתונאי העסקים הטובים ביותר בעולם?", שאל מרדוק את מראייניו מהשבועון "טיים" שראיינו אותו לאחרונה. מרדוק המשיך לגולל את החזון שלו באוזני המראיינים: "בשלב כלשהו נוכל להפוך את העיתון לחינמון, במדורה מקוונת בלבד, בלי דפוס, בלי נייר, בלי משאיות הובלה".

זה בדיוק מה שמרדוק מתכנן לעשות. הג'ורנל ונכסי דאו ג'ונס האחרים - שבועון השוק האיכותי "בארונ'ס", אתר החדשות הפיננסיות מרקטווץ' וסוכנות הידיעות דאו ג'ונס (ביחד עם מדדי המניות של דאו ג'ונס) - יצורפו כעת לאימפריית המדיה המסועפת של מרדוק. האימפריה כוללת את תחנות רשת הטלוויזיה פוקס, את אתר האינטרנט הפופולרי מיי-ספייס, וכמובן את עיתוני ה"טיימס" בלונדון וה"פוסט" בניו יורק.

הרעיון הראשוני של מרדוק הוא להשיק ערוץ טלוויזיה פיננסי, פוקס ביזנס, כבר השנה, כדי להתחרות בערוץ CNBC שהוא כמעט מונופול בתחום ערוצי הכלכלה הייעודיים בארה"ב.

תחילה דחתה משפחת בנקרופט את הצעתו של מרדוק, מחשש שהיא תפגע אנושות במותג של הג'ורנל, ותהפוך את עסקי החדשות של דאו ג'ונס לכלי לקידום האינטרסים של מרדוק. עיתונאים רבים בג'ורנל ועובדים בדאו ג'ונס, התנגדו לעסקה וניסו לחפש "אבירים לבנים" שיושיעו אותם מידי מרדוק. אבל ההצעה בסך 60 דולר למניה של דאו ג'ונס התבררה כאטרקטיבית מכדי שבני המשפחה יוכלו להתנגד לה. ב-30 אפריל נסחרה המניה ב-36 דולר. אתמול, אגב, זינקה המניה ב-11.22% ל-57.38 דולר.

במהלך המשא-ומתן על הרכישה הגיעו מרדוק ודאו ג'ונס להסכמה על סטנדרטים שישמרו על כך הקוד האתי הוותיק של דאו ג'ונס:

* שהעובדות יהיו נכונות ויוצגו בצורה הוגנת.

* שהניתוחים והפרשנויות ישקפו את מיטב שיקול הדעת של העורכים, ולא את ההעדפות שלהם, או של הבעלים, של המקורות,של המפרסמים או של מספקי מידע.

* שהדעות ייצגו רק את הפילוסופיות המתאימות לעיתון, המרוכזות סביב העיקרון המרכזי של "אנשים חופשיים ושווקים חופשיים".

* שלא תהיה אג'נדה נסתרת בשום פעילות עיתונאית.

* שהדיוק וההגינות יעמדו מעל כל אינטרס עסקי אמיתי או עקרוני של ניוז קורפ.

אגב, במסגרת ניסיונותיהם של בני משפחת בנקרופט להימנע מעסקה עם מרדוק, הם ניסו לפנות למשקיעים אחרים בבקשה שירכשו את החברה. בין אלה שהרימו את הכפפה היה בראד גרינספן, מי שהיה אחד המשקיעים הראשונים באתר הרשתות החברתיות מייספייס. גרינספן הציע בתחילה לקנות 25% מדאו ג'ונס באותו מחיר מניה שהציע מרדוק, 60 דולר. לאחר מכן הגיש הצעה משופרת: תוכנית שאפתנית משלו, שתוכל להעלות את מחיר מניית דאו ג'ונס ל-100 דולר. הוא הציע להקים ערוץ כבלים ולוויין פיננסי שיוכל להתחרות ב-CNBC ובערוץ פוקס עסקים המתוכנן של ניוז קורפ, וכן להקים אתר וידאו באינטרנט. "אני יכול להבטיח לכם שלניוז קורפ יש תוכניות דומות לתרגם לכסף את נכסי המדיה הדיגיטלית של דאו ג'ונס. מדוע שבעלי מניות ניוז קורפ ייהנו מהתוכנית שלהם, בעוד משקיעי דאו ג'ונס ישאלו את עצמם בסופו של דבר, מדוע קיבלנו רק 60 דולר למניה?", כתב גרינספן.

הוא גם הציע להלוות 400-600 מיליון דולר לבני המשפחה שהתנגדו להצעת מרדוק, כדי שיוכלו לקנות את אחזקתם של בני המשפחה שתומכים בהצעה ב-60 דולר למניה. בתמורה ביקש גרינספן שני מושבים במועצת המנהלים של דאו ג'ונס ואת כל הזכויות להון שייווצר כאשר המניה תעלה מעל 60 דולר. התוכנית הזו לא הגיעה לכלל ביצוע. מייספייס נרכשה בידי ניוז קורפ ב-2005, תמורת 580 מיליון דולר.