"שכרם של הירוקים במאבקם בכביש 9 יצא בהפסדם"

יחיאל לביא: "העיכוב בפתיחת הכביש מסיבות של שיקום נופי היה נטול היגיון, טעות מבחינה כלכלית, טעות מבחינה תנועתית וטעות מבחינת שומרי הטבע והחברה להגנת הטבע"

לפני כעשרה ימים נפתח לתנועה כביש מספר 9 בכניסה לירושלים והפקק העצום והמוכר בסיבוב מוצא כבר לא נראה כל כך נורא. תושבים המגיעים לירושלים מדי יום מדווחים כי זמן הנסיעה התקצר ב-15-20 דקות.

כביש 9 מחבר בין מחלף מוצא בכביש מספר 1 (תל אביב-ירושלים) לשכונות הצפון-מערביות של ירושלים. אורכו של הכביש הוא 3.6 ק"מ, והוא כולל שני גשרים ומנהרה דו-נתיבית באורך 400 מטר. הקמתו ארכה כשש שנים ועלותו הסתכמה ב-500 מיליון שקל. אבל כרגיל במקומותינו, פתיחת הכביש התעכבה בלמעלה מחודשיים בגלל מחלוקות עם הירוקים על ביצוע העבודות לשיקום הנוף והסביבה. בהסכמת ביהמ"ש, בוטלה פתיחת הכביש לאחר שהעבודות השיקום לא הושלמו.

הפרשה גרמה למתיחות קשה בין משרד התחבורה למשרד הפנים שצידד בעמדת הירוקים. לבסוף אישרה הועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז ירושלים את פתיחת הכביש לתנועה, בכפוף להתחייבות ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי ומנכ"ל החברה העירונית מוריה (יזמית הכביש),יחיאל לביא, להשלים את עבודות השיקום הנופי. בראיון ראשון לאחר פתיחת הכביש, אומר לביא כי הויכוח היה מיותר לחלוטין, "זה היה נטול היגיון, טעות מבחינה כלכלית, טעות מבחינה תנועתית וטעות מבחינת שומרי הטבע והחברה להגנת הטבע. לו הכביש היה נפתח בזמן כפי שסיכמנו עם החברה להגנת הטבע, כל הגורמים היו מרווחים יותר. שכרם של הירוקים יצא בהפסדם".

גלובס: הירוקים דווקא רואים בעיכוב בפתיחת הכביש ניצחון.

"הם הפרו את הסיכום איתנו משיקולים לא טהורים. לדעתי הם הפסידו במאבק. בכל התוכניות (תב"ע) העתידיות שיאושרו במדינת ישראל, כל הגופים ערים כיום לעובדה שאסור שיהיה תנאי שמגביל שימוש או פיתוח בהשלמת גמר נופי. מי שהפסיד לדעתי זה לא החברה להגנת הטבע אלא הנושא של שמירת הטבע. לו היינו פועלים במסגרת המקורית, הפארק והטבע היו נהנים יותר על ידי העברת תקציבים מהכביש לטובת הפארק, כסף שמשרד התחבורה היה מוכן לשלם לו הכביש היה נפתח בזמן, מה שעכשיו הוא לא מוכן".

- בית המשפט בסופו של דבר לא קיבל את עמדתכם.

"בית המשפט דן רק במה שמונח לפניו, וחבל שזה בכלל הגיע לשם. היה צריך להפעיל שיקול דעת. אין הוכחה טובה יותר מכך שבסופו של דבר גבר ההיגיון ופתחנו את הכביש, ועכשיו אנחנו משלימים את עבודות השיקום הנופי. חברת מוריה ידועה כחברה שעומדת בכל מה שהיא מתחייבת ולא הייתה לה כוונה, אפילו לא ליום אחד, לא לבצע את העבודה. עבודות השיקום יושלמו תוך 8 חודשים, למעט השתילה שנדחתה בגלל שנת השמיטה".

- משרד הפנים הודיע שאם עבודות השיקום לא יושלמו בזמן הם ישקלו לסגור מחדש את הכביש.

"אין להם סמכות לסגור את הכביש. חלק מהתהליך נתקע כיוון שהם העמידו דרישה למתן ערבויות כספיות בתמורה לפתיחת הכביש. הראיה שבסופו של דבר לא נתבקשנו לתת ערבויות בנקאיות והסתפקו בחתימה לכתב התחייבות שנתנו מראש".

- מהם הנתונים הראשונים על ההקלה בעומסים?

"הימים הראשונים מצוינים. הכביש מפתיע לטובה הרבה יותר טוב ממה שחשבנו. יש כמאה אלף כניסות ליום לעיר ובשלב הראשון זה ישפיע בהפחתה של כ-50% מהפקקים בכניסה. חשוב לדעת שעדיין יש להתאים את מערכת הרמזורים לקיבולת החדשות. כשהמערכת תתייצב, אלה יהיו סדרי הגודל.

- וכמה זמן ייקח עד שהגידול במספר הרכבים ידביק את הסדרי התנועה החדשים?

"קשה לדעת. המודלים שלנו מראים שצריך לעבוד הרבה זמן. יש השפעה של הרכבת, נתיב אגרה שמתוכנן. ההערכה שלנו היא שבחמש שנים הקרובות עומסי התנועה ירדו, והמצב ישתפר עוד יותר עם הפעלת קו רכבת המהיר, הקמת נתיב האגרה ונתיב תחבורה ציבורית בכניסה לעיר".

- מה הלקח שלך מכל פרשת הכביש והירוקים?

"גם מערכות ציבוריות צריכות לדעת להפעיל שיקול דעת ולמקסם תועלות כלכליות ותנועתיות מוקדם ככל האפשר. לקח נוסף הוא עולם לא להכניס תנאים מגבילים בתקנון של תוכניות בינוי עיר, אלא לאפשר פתיחה בשלבים".