ב שבוע שעבר נהרגו 9 בני אדם ועשרות נפצעו באסון קריסת גשר במדינת מיניסוטה בארה"ב. החקירה של התמוטטות הגשר עדיין נמשכת, אבל ממה שהתגלה עד כה הסיבה המרכזית לקריסת הגשר שעבר מעל נהר מיסיסיפי היתה ליקויים בתחזוקה השוטפת לאורך השנים. בחקירה התברר, כי כאשר החליטו הרשויות בארה"ב לשפץ את הגשר זה כבר היה מאוחר מדי, ובזמן שעבודות התחזוקה החלו, קרס הגשר על עשרות המכוניות שנסעו עליו.
קריסת הגשר בארה"ב העלתה סימני שאלה גם לגבי בטיחות הגשרים במערכת הכבישים בארץ. לאורך השנים, ובשל מחסור בתקציב, מעץ השקיעה את רוב הכספים בפיתוח וסלילת כבישים, ופחות דגש ניתן לתחזוקת כבישים וגשרים. בישראל יש כיום 1,000 גשרים מסוגים שונים. איגוד המהנדסים לבנייה ותשתיות, התריע בשבוע שעבר, כי גשרים רבים בישראל אינם מתוחזקים כראוי וזאת בעיקר בגלל שהמדינה אינה מקצה את התקציבים הדרושים. "הגשרים בארץ אינם בסכנת קריסה מיידית, אבל המשך ההזנחה עשוי לגרום בעתיד לאסון דומה גם בישראל", אומר יו"ר האיגוד, יואב סרנה.
לדברי סרנה, "מדינת ישראל לא הקצתה במשך שנים מספיק כסף לתחזוקה. התחזוקה היחידה שבוצעה היתה תחזוקת שבר שמשמעותה תיקון ליקויים מיידיים. תחזוקה כזו אינה מספיקה ויש לבצע תחזוקה שוטפת וסקירה של מצב הגשרים מדי שנה או שנתיים. רק על ידי תחזוקה שוטפת ניתן לשמור על מצב הגשר לאורך זמן".
יש לציין, כי הגשר שהתמוטט בארה"ב נבנה מפלדה ואילו בישראל מרבית הגשרים הם גשרי בטון. גשרי פלדה נחשבים למורכבים יותר מבחינה הנדסית ולמרות שעלותם לעיתים נמוכה יותר, הם דורשים תחזוקה רבה יותר מאשר גשרי בטון. נתון נוסף שמשחק לטובת תשתית הכבישים בארץ, היא שאורך החיים הממוצע של גשר יכול להגיע ל-50 שנה וחלק גדול מהגשרים בישראל
בעיקר אלו שהוקמו ב-20 השנים האחרונות נחשבים ל"צעירים", והסיכוי שלהם לקרוס הוא נמוך מאוד. יחד עם זאת, יש בארץ גשרים מאוד עוד מתקופת הבריטים שחלקם שופצו על ידי מעץ בשנתיים האחרונות.
באיגוד המהנדסים בכל אופן, לא ממליצים לסמוך על התשתית בעיניים עצומות. "ההזנחה של תשתית הגשרים בישראל מסוכנת. אי תחזוקה של הגשר מקצרת את אורך החיים שלו ומגדילה את הסכנה לכשל. צריך להשקיע יותר בתחזוקה שוטפת ולבדוק את כל מרכיבי הגשר גם אלו שלא נראים לעין כגון יסודות, סמכים, זיוון, קורות תמיכה וכיוצ"ב", אומר סרנה.
25 מ' ש' לתחזוקה
בישראל זכורים שני מקרים בולטים של התמוטטות גשרים - אסון גשר שפירים ב-1994 בו קרס הגשר כתוצאה מהתמוטטות מגדל התמיכה. בהתמוטטות הגשר בשפירים נהרגו שני בני אדם וכתבי אישום הוגשו כנגד מהנדסים מחברת הבנייה וממעץ בגין התרשלות. אסון נוסף ארע עם קריסת הגשר במכביה שלא היה קשור לתשתית התחבורה.
בחברה הלאומית לדרכים (מעץ) מתייחסים מאוד ברצינות לנושא תחזוקת הגשרים. ובאחרונה החלו לבצע סקר ארצי לבחינת מצב התחזוקה של הגשרים שיושלם בתוך פרק זמן של שנה וחצי. תקציב אחזקת הגשרים במעץ עמד ב-2007 על 25 מיליון שקל בלבד, שהם 4% מסך תקציב האחזקה שמסתכם ב-600 מיליון שקל. ב-2008 מתכננים בחברה הלאומית לדרכים להגדיל את תקציב האחזקה הכולל ל-700 מיליון שקל מתוכו 90 מיליון שקל (12%) יוקצו לשדרוג ולתחזוקת גשרים.
המשנה למנכ"ל מעץ, יהודה בר-און, מסכים שיש להגדיל את תקציב האחזקה, אך לדבריו, הסיכוי לקריסת גשר בארץ נמוך, "משיקולים תקציביים לאורך כל השנים לא הושקע הסכום הנדרש באחזקת גשרים, אבל הסיכוי להתמוטטות גשר בישראל הוא נמוך ביותר. צריך להבחין בין בעיית האחזקה שהיא בעיה כלכלית לבין בעיית אחזקה שהיא בטיחותית. גשר שלא מטופל כראוי זה לא בהכרח גשר שאי אפשר לנסוע עליו. אנחנו מבצעים כיום תחזוקה מונעת במינימום, על מנת למנוע בעיות בטיחות. בעינינו זו סוגיה כלכלית כי גשר שלא מטופל כיום, עלות השיקום שלו בעתיד תהיה גבוהה יותר באופן משמעותי", אומר בר-און.
גלובס: מה אתם עושים בשביל לשפר את תחזוקת הגשרים?
בר-און: "הצענו מספר פעמים להסיט כספים מהפיתוח לטובת האחזקה ונראה כי מתחילים לקבל את עמדתנו. המצב מבחינה בטיחותית כיום תקין לחלוטין. הצוותים המקצועיים ואנשי האחזקה מבצעים סקרים על מנת לזהות כשלים בגשרים. באותם מקומות שאנחנו מזהים בעיה אנחנו מטפלים בה מיידית. לדוגמא בגשר בנות יעקב, בגשרים לאורך כביש הערבה (כביש 90), בגשר באזור בית שאן. ב-2008, נפרסם מכרזים לשיקום 30 גשרים בהיקף של 90 מיליון שקל - פי 4 בהשוואה לשנה. זה ייתן מענה מלא בהיבט הבטיחותי".
מחסור במהנדסים
לדברי בר-און, מעץ מתכננת להשלים את הסקר לבחינת מצב הגשרים בארץ בהקדם האפשרי, "הסקר אמור לתת לנו תמונת מצב של משימות האחזקה הנדרשות על בסיס הדחיפות שלהם. הסקר יושלם תוך שנה וחצי. המגבלה המרכזית שמעכבת אותנו זה המחסור במהנדסים ואנחנו שוקלים להביא כוח אדם מחו"ל, על מנת לקצר את לוחות הזמנים. בינתיים, ובשל מגבלות התקציב, לצערי, נצטרך לעבוד לפי מה שדחוף".
על רקע המחסור בתקציב בחברה הלאומית לדרכים, שוקלים להעביר חלק מתחזוקת הכבישים לגורמים פרטיים. בר-און מציין, כי בחברה מתכננים להעביר גשרים לתחזוקת גורמים פרטיים, זאת במסגרת המכרז שמתוכנן לצאת בשנה הבאה לתחזוקה של 400 ק"מ של כבישים עירוניים בשיטת ה-PFI. בשיטה זו הזכיין מתחזק את הכביש ומשדרגו לרמה הרצויה, תוך קבלת תשלום חצי שנתי מהמדינה. "המכרז שמתוכנן לצאת בחודשים הקרובים יכלול גם את תחזוקת הגשרים לאורך קטע הכביש שיעבור לתחזוקת היזם הפרטי. זה יעזור לפרוס את תקציב האחזקה על פני מספר רב של שנים, ולהערכתנו, גם יעלה את רמת האחזקה של הכבישים". "
lior-b@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.