הנתיב המהיר ליציאה מהפקקים?

פרויקט הקמת הנתיב המהיר בכניסות לת"א ולירושלים, הנחשב לאחד הפרויקטים החשובים ביותר בתחום התחבורה בשנים הקרובות, יצא לדרך

פרויקט הקמת הנתיב המהיר בכניסות לת"א ולירושלים, הנחשב לאחד הפרויקטים החשובים ביותר בתחום התחבורה בשנים הקרובות, יצא לדרך בשבוע שעבר. במשרדי האוצר והתחבורה מייחסים חשיבות רבה לפרויקט, מאחר והוא מטפל לראשונה גם בצד של הביקושים (גביית אגרה על הכניסה למרכז העיר) ולא רק בצד של ההיצע (הקמת נתיבים נוספים). אחת המטרות המרכזיות של הפרויקט היא להגביר את השימוש בתחבורה הציבורית, ולהפחית בכך את עומסי התנועה והפקקים בכניסות לת"א ולירושלים.

פרויקט הנתיב המהיר, בו זכתה קבוצת שפיר הנדסה, כולל הקמת נתיב אגרה חד כיווני (באורך של 13 ק"מ) בכביש ירושלים-ת"א, בקטע שבין נתב"ג למחלף קיבוץ גלויות בכניסה לנתיבי איילון, וכן אופציה להקמת נתיב נוסף בכניסה לירושלים מסיבוב מוצא ועד גינות סחרוב.

לפי התכנון, כלי רכב מעל 4 נוסעים ותחבורה ציבורית ייסעו בנתיב האגרה בחינם, ואילו כלי רכב פרטיים יחויבו באגרת גודש שתשתנה בהתאם לעומס התנועה בכביש. הזכיין התחייב בפני המדינה בתנאי המכרז, שמהירות הנסיעה בכביש תעמוד על לפחות 70 ק"מ לאורך כל שעות היממה.

כחלק מהפרויקט יוקם במחלף שפירים חניון "חנה וסע" ל-2,000 כלי רכב שממנו יופעלו אוטובוסים ושאטלים לאזור הקריה בת"א והבורסה ברמת גן, ללא תשלום. במשרדי האוצר והתחבורה מקווים שהדבר ישכנע חלק מהנהגים לוותר על כניסה עם רכב פרטי לתוך מרכז העיר.

קבוצת שפיר נתיב מהיר זכתה בשנה שעברה במכרז שפרסמה המדינה, לאחר שהגישה הצעה אגרסיבית שכללה תשלום של 182 מיליון שקל כתמלוגים למדינה, זאת בעוד כל שאר המתמודדות במכרז דרשו לקבל מענקי הקמה. למרות החששות, הצליחה קבוצת שפיר לגייס מימון לפרויקט, והסגירה הפיננסית הושלמה בשבוע שעבר. עלות הפרויקט נאמדת ב-550 מיליון דולר, מתוכו תממן חברת מגדל 75% והשאר (25%) ימומן על ידי בנק לאומי. על פי תנאי המכרז, העבודות אמורות להסתיים תוך שנתיים וחצי.

"אנחנו רוצים להקדים את לוח הזמנים שנקבע על ידי המדינה. לפי התכנון שלנו, הנתיב המהיר בכניסה לתל אביב יוקם תוך שנה וחצי בלבד ואילו הנתיב המהיר בכניסה לירושלים ייפתח עוד לפניו", אומר מנכ"ל קבוצת שפיר נתיב מהיר, יאיר מעיין, לשעבר מנכ"ל משרד התשתיות.

גלובס: מה להערכתך הסיכויים להצלחת הפרויקט. כמה כלי רכב יעשו שימוש בנתיב האגרה?

מעיין: "סיכויי ההצלחה גבוהים ביותר. התנועה בכביש ירושלים-ת"א הולכת וגדלה כל הזמן. תנועת כלי הרכב בכביש תעמוד על סדר גודל של 8,000-10,000 כלי רכב ביום. אנחנו מעריכים שיהיה גידול של 3%-4% בשנה במספר הנסיעות בכביש".

- רבים בענף התחבורה חוששים שמחיר האגרה בשעות העומס יהיה גבוה מדי, וכך ייווצר כביש לעשירים בלבד.

"בשעות העומס ייווצר שיווי משקל כלכלי שבו אנשים לא ירצו לשלם את האגרה. לפי הערכות שלנו, המחיר בשעות העומס יעמוד על כ-10-15 שקלים, ואילו המחיר המינימאלי של הנסיעה בכביש יהיה 5 שקלים. בכל מקרה, לא תתאפשר כניסה של מעל 2,000 מכוניות בשעה לנתיב המהיר. התחזיות היא ש-500-1,000 מכוניות ביום יחנו בחניון וישתמשו בשירות הסעות להגיע לתוך תל אביב".

במשרד התחבורה מגלים אופטימיות לגבי הצלחת הפרויקט, אבל מדגישים דווקא את החשיבות של תחילת המיסוי על הכניסה לתוך העיר, "פרויקט הנתיב המהיר הוא בעצם מעין פיילוט של מערך התחבורה העתידי בארץ להטלת אגרות גודש בכניסה לערים הגדולות", אומר סמנכ"ל בכיר לתכנון כלכלי במשרד התחבורה, צ'ארלי סולומון.

לדבריו, הפרויקט מהווה כלי נוסף לניהול הביקושים במערך התחבורה, "הדבר הכי קל מבחינתנו היה לסלול נתיב נוסף בכביש ירושלים-ת"א כפי שתוכנן מראש. אבל אנחנו החלטנו שאנחנו רוצים לתת עדיפות לתחבורה הציבורית, ומי שרוצה לנסוע בנתיב שישלם", אמר סולומון.

בהתייחסו לביקורת בענף התחבורה על כך שהנתיב חד כיווני מטפל רק בעומסים בכניסה לת"א (בשעות הבוקר) ולא ביציאה (בשעות הערב) מציין סולומון, כי "מבחינתנו היה עדיף שהפרויקט אכן ייתן מענה לעומסי התנועה גם ביציאה מת"א, אבל יהיו לנו מגבלות תקציביות. אנחנו בוחנים כל מיני רעיונות על מנת להתגבר על הקושי".