תקדים: בעלי דירות במודיעין שיציבו אנטנה סלולרית על הגג ישלמו ארנונה בתעריף עסקי

תקדים במודיעין. מועצת העירייה החליטה להטיל תשלום ארנונה עסקית על בעלי דירות המשכירים את הגג שלהם לחברות הסלולר המציבות בהן מתקנים לגישה אלחוטית (אנטנות סלולריות). החלטה זו באה בעקבות דרישת מטה המאבק העירוני כנגד האנטנות הסלולריות, שלטענתו במודיעין הוקמו בשנים האחרונות 80 אנטנות בבתים. בעלי הדירות גובים מחברות הסלולר בין 5,000-3,000 דולר לחודש, תשלום שכר דירה בעבור הצבת המתקנים, בדרך כלל במרפסת.

היום (א') מתכנן ועד הפעולה לקיים הפגנה שתצא מרחוב מגדל הלבנון בעיר, שם מתכננת אחת מחברות הסלולר להציב מתקן גישה ובו חמש אנטנות סלולריות. לדברי יו"ר מטה המאבק, אורי שור, "בעל דירה שמשכיר את דירתו לחברה סלולרית צריך לדעת שאנחנו לא ישנים טוב מרוב דאגה ואין שום סיבה שהוא ישן היטב".

בניגוד לעמדת התושבים הזועמים, המשרד להגנת הסביבה אמנם מצדד בהחלטת העירייה לשנות את בסיס תשלום הארנונה, אך אינו תומך בהתנגדות להצבת האנטנות. לדברי הממונה על הקרינה במשרד להגנת הסביבה, ד"ר סטיליאן גלברג, מדיניות משרדו בנושא זה היא של עקרון הזהירות המונעת, לפיה דווקא ריבוי מתקנים מוריד את החשיפה של הציבור לקרינה, כאשר דווקא אנטנות גדולות, מגדילות אותה. הסיבה לכך היא, שמספר קטן של אנטנות גורם להן "להתאמץ" יותר ולהגדיל את ההספק. במקרה כזה גדלה החשיפה הוולונטרית של המשתמשים גם החשיפה הכפויה של מי שמתגורר בסמוך לאנטנה.

עוד אומר גלברג, שכיום מקובלות מספר שיטות להצבת מתקנים. הצבה של מתקן על כל בית, שאינה מקובלת ברוב מדינות העולם. אפשרות נוספת, שאושרה על ידי ועדת מנכ"לים, היא להציב אנטנות דווקא על מבני ציבור, ובהם בתי ספר וגני ילדים וכן ריהוט רחוב. בדרך זו הרשות היא זו שמרוויחה את דמי השכירות ולא בעל בית פרטי. ד"ר גלברג מדגיש, שתוכנית כזו הוגשה במודיעין, אך היא נדחתה על ידי מועצת העיר, לדעתו, בשל סיבות פוליטיות בלבד.

"בשלב זה", אומר גלברג, "אין אופציה אחרת. אם יבוא ראש עיר ויאמר לנו שאנשי הישוב מוכנים שלא לשוחח בטלפון סלולרי, נעודד אותו שלא להתקין אנטנות כלל. כל עוד הוא אינו אומר זאת, המלצתנו היא להציב את מתקני השידור על ריהוט הרחוב ועל מוסדות הציבור".

באשר לשיטה להסוות מתקני שידור בתוך דירות, אומר גלברג, שהימים האלה חלפו מזמן וכי ישראל היא מהיחידות בעולם שמחייבת את חברות הסלולר לדווח עת מקומם המדויק של מתקני השידור. לדבריו, החברות טענו במשך שנים שמדובר בסוד מסחרי, אך המשרד להגנת הסביבה טען מנגד, שהן החברות מסכנות את הציבור בקרינה, לפחות שישתפו אותו במידע. לפי שעה רק אנגליה הלכה בעקבות ישראל בנושא זה.