גדלים על ברכי המערב

מבין המאמינים הישראלים בוייטנאם ניתן למצוא את חברת פרוביזיו קפיטל של פרופסור עודד שריג, מודי פלד ואורי בר. לצורך השקעה במדינה המרוחקת יצרה החברה קשר עם ANPHA CAPITAL הוייטנאמית. מדובר בחברה הפועלת לגיוס כספים עבור שתי קרנות (100 מיליון אירו לכל קרן) הצפויות להשקיע בוייטנאם.

ANPHA, שצפויה לרשום את הקרנות למסחר בגרמניה במהלך נובמבר הקרוב, מנסה לעניין גם משקיעים ישראלים בשאיפה שירכיבו חלק מהפאזל להון המבוקש. לואיס נגוין, השותף המנהל של הקרן מנסה להסביר ל"גלובס" מדוע וייטנאם ומדוע עכשיו. "וייטנאם עוברת טרנספורמציה, הצעירים מגיעים מהפרובינציה לאזורים האורבנים. מדובר באוכלוסיה הצעירה ביותר בעולם, שרובה נולדה לאחר המלחמה הגדולה שהסתיימה ב-75, כך שזה תומך בהמשך המגמה הכללית של צמיחה חזקה".

גלובס: איך השפיעה מלחמת וייטנאם על המדינה?

נגוין: "בעשרים השנים הראשונות לא קרה כלום במדינה - ממש קיפאון כהשלכה ישירה של המלחמה. מאז סוף שנות ה-90 הממשלה הצליחה לאמץ את עקרונות הצמיחה של סין, לה אנו דומים במספר אספקטים, וה'בום' הגדול הגיע גם אלינו".

- במה אתם שונים מהסינים?

"קודם כל סין גדולה מאיתנו פי כמה וכמה. שנית, הצעירים הוייטנאמים יותר אקטיבים וקל להם יותר להסתגל לעקרונות המערב. בבחירות האחרונות נבחר ראש ממשלה מהדרום, שם הצעירים חונכו על ברכי עקרונות המערב, דבר שיגביר עוד יותר את הזיקה. לסין כמובן יש את יתרון הגודל וכך גם להודו, אך לוייטנאם יש את הייחודיות שלה, למשל, אין כלל בעיות דתיות ולכן היא יכולה להיחשב לבטוחה יותר לזרים".

- הוייטנאמים נלחמו מול כל צבאות המערב. זה לא יוצר בהם עוינות לעבר איש העסקים המגיע משם?

"מצד אחד הם מעט חוששים ולכן משקיע זר שרוצה להצליח יעדיף לבחור משקיע מקומי שיוביל את עסקיו. מצד שני הדור החדש לא זוכר, או לא רוצה לזכור, את השלכות המלחמה ולכן נפתח לוח חלק והגון בינו לבין הזרים ואין כל טינה".

- מדוע לפי דעתך מדובר בזמן אידיאלי להשקיע בנדל"ן דווקא במדינה כמו וייטנאם?

"אנו בשיאו של ה'בום' הגדול. האוכלוסייה הצעירה מרוויחה יותר ורוצה לצאת מבית ההורים לעבר קונדומיניומים מפנקים ומרכזי קניות מרווחים. מבחינת שוק המשרדים ישנו ביקוש אדיר למתקנים מדרגה A והתפוסה במשרדים הקיימים היא מקסימלית. הפרויקטים הקיימים היום הם אפסיים אך מאחר שהממשלה הופכת ליותר ויותר ידידותית, ניתן כעת לעשות משהו גם מהצד של ההיצע ויש הרבה מאוד עבודה להרבה שנים כי המחסור הוא אדיר".

- האם משבר האשראי העולמי עלול לעצור את הסחף?

"אנו שוק מתעורר. המחירים בעולם מעט יורדים אך אצלנו המגמה הפוכה והמחירים רק עולים. בטווח הארוך כמובן שקיים סיכון אך קשה להעריכו".

- להערכתך, מה יקרה בשוק בעוד מספר שנים בתחום הנדל"ן הוייטנאמי?

"הרמה הממוצעת בשנת 2003 עמדה על 20 דולר למ"ר וכעת מחירי השכירות הממוצעים במשרדים מדרגה A גבוהים פי שניים. הגבול העליון צפוי לנוע סביב רמות המחירים בהונג קונג ובסינגפור שגבוהות פי שלושה מהרמות בשוק הוייטנאמי, לכן יש עוד הרבה לאן לשאוף".

- נפגשת עם מספר משקיעים מוסדיים בישראל. איך אתה מבדיל אותם ממשקיעים זרים אחרים?

"לפי דעתי, המשקיע הישראלי מגיע להחלטות מעט מהר יותר מעמיתיו. לא כולם מכירים את מאפייני השוק הוייטנאמי, בעיקר מכירים את סין, אך רובם הביעו עניין ונכונות להשקיע בשווקים מתעוררים".